Підтримати

Майже всю територію Херсонської області росіяни захопили у перші тижні повномасштабного вторгнення. Окупанти розраховували на підтримку місцевого населення і широку співпрацю з місцевими органами влади. Втім, масові проукраїнські мітинги, проведені без чіткої організації і координації, зламали плани окупантів встановити свої правила гри на Херсонщині з перших днів великої війни.

Забігаючи наперед, можна додати, що взяти під повний контроль ситуацію в регіоні окупантам не вдалося і після півроку окупації.

Увесь цей час представники російських спецслужб та раніше завербовані колаборанти намагаються організувати систему окупаційної влади в громадах Херсонщини. Ми спробували проаналізувати, як створювалася і як організована ця структура, хто є головною опорою росіян у намаганнях підкорити Херсонщину, як окупаційна влада комунікує з людьми і на що реально впливають самоназвані мери й голови адміністрацій.

Як створювали органи окупаційної влади на Херсонщині?

Перші два тижні після майже повного захоплення російськими військами Херсонської області, в регіоні діяла місцева українська влада або панувало безвладдя. В обласному центрі, у великих містах і громадах керівництво всіма процесами здійснювали органи місцевого самоврядування. Основна відповідальність за життєзабезпечення населених пунктів лягла на голів громад та їхнє найближче оточення в депутатському корпусі й місцевих виконавчих органах.

Приблизно по обіді 24 лютого керівництво обласної адміністрації точно перебувало не в Херсоні, виїхавши у невідомому напрямку. В цей час російські військові вже зайшли до великих міст: Генічеська, Каховки, Нової Каховки.

Не отримуючи ніяких пояснень від центральної влади, яким чином діяти, кожен мер самостійно вирішував, що робити далі. Частина з них працювала ще декілька місяців після окупації своїх міст. Наприклад, Ігор Колихаєв намагався керувати Херсоном до свого викрадення наприкінці червня, а мер Нової Каховки Володимир Коваленко виїхав з міста тільки в середині липня.

У Херсон росіяни зайшли 1 березня. Вони обстріляли будівлю Херсонської міської ради та будівлю СБУ, а ввечері 2 березня озброєні військові у масках завітали до будівель Херсонської облдержадміністрації та міської ради. У будівлі ОДА відразу розташувалися військові, а в міській раді – люди зі зброєю і в масках заспокоїли всіх, що це не захоплення, а «просто бесіда».

За словами джерел МОСТа, розмова у людини, яка на вигляд була старшою в групі, відбувалася з мером Ігорем Колихаєвим віч на віч. Зміст цієї розмови невідомий.

Спочатку росіяни не заперечували проти того, аби над будівлею міської ради майорів український прапор , а в ній працювали українські посадовці. Також вони узгодили питання комендантського часу.

Такий статус кво у Херсоні зафіксували майже на 2 місяці.

Пізніше ці та інші військові неодноразово приходили до будівлі, над якою розвивався український прапор. Наприклад, на думку СБУ, яка зафіксована у кримінальній справі проти депутата міської раді Іллі Карамалікова, його, а можливо і інших посадовців, 12 березня завербували представники ФСБ, які мали розмови з мером та членами його команди.

Людина у масці, яку називали позивним «Альфа», роздав присутнім свій номер телефону. СБУ вважає, що це був співробітник Федеральної служби безпеки РФ на прізвище Науменко. Він, як кажуть джерела МОСТа у міській раді, явно на той час був головним і одноосібно ухвалював якісь рішення.

Місцеві проросійські політики та активісти ще не активізувалися, але якась робота з налагодження контактів явно була.

«Ще 5 чи 6 березня бажаючих вийти у Херсоні заявити, що ми росіяни і чекаємо тут Росію, практично не було. А ті хто були – нині покійні – це мої друзі Валерій Кулешов, Дмитро Савлученко увійшли до Комітету спасіння Херсонської області», – розповів в інтерв’ю російському пропагандисту Красовському Кирило Стремоусов у серпні 2022 року.

Але стало відомо про цей «комітет» значно пізніше – 16 березня. Саме в цій день у будівлі Херсонської облдержадміністрації відбулося засідання цього «органу влади», який на той час складався із перших місцевих колаборантів Кирила Стремоусоа, Володимира Сальдо, Ігоря Семенчева, Тетяни Кузьміч, Дмитра Савлученка та Георгія Кальонова. На відео не потрапив ексгуманітарний заступник мера Херсона Сергій Черевко. Орган назвали «Комітетом спасіння «За мир і порядок». Всі ці люди виглядали не дуже впевненими, а Ігор Семенчев у соцмережі написав, що потрапив туди випадково.

Російським телепропагандистам було ніяково сказати, що до складу комітету увійшли декілька маргіналів, тож вони вигадали, що очолив «комітет» мер міста, мабуть, натякаючи на колишнього міського голову Херсона (2002-2012 рр.) Володимира Сальдо.

Очевидно, що це була спроба сформувати колаборантський «уряд», але не перша. На той час у Новій Каховці вже з’явився «комендант», який почав видавати документи за своїм підписом, але не вказував свого прізвища.

документ

Пізніше стало відомо, що ним став місцевий мешканець Володимир Леонтьєв. Хто призначив його на цю посаду – невідомо. Однак якщо він і був якийсь час комендантом окупованого міста, то вже у березні його замінили на росіянина Володимира Ануфрієва з позивним «Лодка 24». Майор Ануфрієв командує тактичною групою 378 окремого батальйону оперативного призначення військ національної гвардії РФ у складі об’єднаного угруповання військ “Південь”.

Він і став комендантом Нової Каховки. Комендантом Херсонщини став колишній командир бригади РХБЗ Володимир Бедрік. Такі ж коменданти, з числа військових, були призначені і в інших районах.

І саме ці військові юридично оформили окупаційну владу і своїми наказами створили «військово-цивільні адміністрації» в перший місяць окупації.

26 квітня року міський голова Херсона Ігор Колихаєв повідомив, що “військовий комендант” окупованої Херсонської області Віктор Бєдрік призначив “головою адміністрації Херсона” Олександра Кобця. Це колишній працівник КДБ, а згодом СБУ. Зі служби безпеки Кобець звільнений у 2010 році. Наразі Олександра Кобця представляють як “мера Херсона”.

ВЦА та Уряд Херсонської області: хто став опорою окупантів?

Сама система так званої ВЦА у перші місяці була заплутаною. Навіть самі колаборанти, яких поставили керувати, не до кінця розуміли, як це має виглядати: хто відповідає за міста, хто за райони тощо.

У Херсоні так звана обласна ВЦА була створена наприкінці квітня на базі «Комітету спасіння «За мир і порядок». Її очолив ексмер Херсона та депутат міської ради Володимир Сальдо. Його заступником призначили Кирила Стремоусова. Пізніше до заступників додалися відомий в області бізнесмен, депутат Херсонської обласної ради Віталій Булюк, депутат Херсонської міської ради Ігор Семенчев, дружина донецького сепаратиста Павла Губарєва – Катерина Губарєва, колишній гуманітарний заступник міського голови Херсона Сергій Черевко.

Ще двома заступниками новоствореної структури стали росіяни, яких відправили на Херсонщину допомагати колаборантам організувати систему влади за російським зразком, а також для нагляду за місцевими. Ролі тимчасових “смотрящих” почали виконувати Сергій Єлісєєв та Аслан Арсанукаєв.

вца херсонская область
Військово-цивільна адміністрація Херсонської області

До відправки в Херсон Єлісєєв працював першим заступником голови уряду Калінінградської області. Найімовірніше, Арсанукаєв донедавна працював спеціалістом відділу методичного супроводу освітнього процесу Урус-Мартанівського районного відділу освіти Чеченської республіки.

Саме так виглядає список головних посадових осіб в окупаційній ВЦА Херсонської області, яку віднедавна самі росіяни почали називати просто “Администрация Херсонской области”.

Однак на сайті вказана неповна інформація. Згідно з повідомленням окупаційної адміністрації у телеграмі, на Херсонщину прибув додатковий російський десант. Микола Катериничев став першим заступником голови “ВГА” з питань безпеки. Він закінчив Прикордонну академію ФСБ і останні 25 років працював в органах ФСБ.

З часом в окупаційній адміністрації з’явилися свої департаменти: освіти і науки; охорони здоров’я; праці та соціальної політики; сільського господарства; молодіжної політики, сім’ї та спорту тощо.

Уряд Херсонської області

Але не дивлячись на те, що створити хоч якийсь орган влади місцевим колаборантам вдалося, завдання, які їм поставили їх куратори з Москви, вони провалили. Станом на червень 2022 року стало зрозуміло, що так звана ВЦА не змогла змусити працювати освіту, запустити соціальну сферу та нічого не зробили для початку роботи по проведенню так званого референдуму.

Натомість, керівництво “ВЦА” займалося питаннями, вигідними виключно їм. За словами нашого джерела, Володимир Сальдо сконцентрувався на питаннях переоформлення на своїх людей ринків та інших прибуткових бізнесів, які тимчасово залишилися без власників, його перший заступник Віталій Булюк сконцентрувався на питаннях сільгоспземель і зокрема, земель, що належать Національній академії аграрних наук, які він фактично забрав собі, Ігор Семенчев займається торгівельним бізнесом. Фактично, питанням інтеграційних процесів та вказівками кураторів займатися було нікому.

Тож, 4 липня на противагу окупаційний військово-цивільних адміністрацій у захопленій частині Херсонської області росіяни створили свій окупаційний уряд. Щоправда, створив уряд, за офіційної версією росіян, голова ВЦА Володимир Сальдо своїм “указом”. Документ, щоправда, не опублікували.

Вважається, що ніякого рішення Володимира Сальда не було, а так званий уряд створили після чергового візиту заступника голови Адміністрації президента РФ Сергія Кірієнка, який з травня є куратором окупованої Херсонщини від російської влади.

Головна відмінність цього органу “влади” в тому, що сюди призначають переважно своїх – чиновників з російським управлінським досвідом. По суті, на початку вони були наглядачами за справами в області, які мають керувати місцевими колаборантами, пояснювати і вказувати їм, як діяти. Але через деякий час так званий уряд почав ставати основним органом окупаційної влади.

уряд

Щоправда, брак кадрів відчувся і на складі цього “уряду”, адже його склад, на час створення, налічував 4 особи. Його очолив колишній ФСБшник Сергій Єлісєєв з Калінінграду. Раніше він працював головним федеральним інспектором по Калінінградській області, куди перейшов з посади заступника керівника апарату уряду Калінінградської області. До цього заміщав керівні посади у кількох організаціях, до того проходив службу у ФСБ.
У Єлісєєва відразу було 2 заступники – місцевий нардеп-колаборант Олексій Ковальов та калінінградець Володимир Беспалов.

Єдиним міністром, на час створення “уряду”, був Михайло Родиков. Цей пан очолив «Міністерство освіти та науки». Раніше він працював заступником голови адміністрації міського округу Кашира Московської області. Родиков з 2015 по 2018 роки адаптував освітню систему окупованого Севастополя під російські реалії. Його призначення давало чітке розуміння, яка галузь для росіян на Херсонщині первинна.

Рівно через місяць після створення “уряду”, 4 серпня, росіяни повідомили про госпіталізацію Володимира Сальда, у якого нібито виявили отруєння. З того часу точних даних про те, де знаходиться Сальдо і що з ним, немає. Відразу ж виконувати обов’язки голови ВЦА став Сергій Єлісєєв, який з цього часу обіймає дві посади, бо з посади голови так званого уряду він не пішов.

Колаборантів замінюють росіянами

Очевидно, що таким чином росіяни могли прибрати Володимира Сальда, який користі росіянам особливо не приніс. За ним поступово почали змінювати і інших місцевих колаборантів.

Вже 18 серпня на Херсонщину прислали чергову партію росіян. Замість Віталія Булюка першим заступником голови так званої ВЦА став експрацівник ФСБ Олексій Катериничев. Очевидно, що він має навести лад у розбалансованій системі окупаційної влади.

Москвич Семен Маушканц став заступником «Голови Уряду – міністром промисловості», а колишній український посадовець Євген Немтінов, який пішов працювати на росін після окупації Криму, в окупаційний «уряд» призначили «міністром фінансів».

Очевидно, що ці та інші міністри почали поступово пербирати собі повноваження свої колег з ВЦА. Так, організацією освіти почав займатися Михайло Родиков, а “голові” Департаменту освіти ВЦА Тетяні Кузмич залишили роль офіціного зовнішнього комунікатора.

замена

Буквально 2 вересня телеграм канал Департаменту охорони здоров’я Херсонської ВЦА перейменували на канал Міністерства охорони здоров’я.

канал

Очевидно, що медичну галузь у людини Сальдо Вадима Ільмієва, який керував Департаментом, забрали. Цікаво, що про створення такого міністерства та призначення міністра окупаційні медіа не повідомляли.

Є версія, що керує цим напрямком екс-міністр охорони здоров’я Республіки Тива, земляк міністра оборони Росії Сергія Шойгу Артиш Сат.

За даними наших джерел, заміна місцевих колаборантів першої хвилі на росіян триває просто зараз, тож невдовзі ми побачимо нові кадрові рішення.

Адміністративно-територіальний поділ

Якщо з системою «влади» на прикладі військово-цивільної адміністрації області більш-менш зрозуміло, то у містах та громадах області досі не всюди встановлена окупаційна влада.

Загалом система окупаційної влади до липня 2022 року включала 5 районних ВЦА, які повторювали адміністративний поділ 2020 року, але наприкінці липня росіяни вирішили повернутися до адміністративного поділу, який існував ще з радянських часів і поділили область на 18 «муніципальних округів», які раніше називалися районами.

«Указом» «голови ВЦА» також створено Херсонський та Новокаховський міський округ. Адміністративним центром області, за задумом окупантів, залишається Херсон.

Причини такого кроку окупанти пояснили тим, що «такое административно-территориальное устройство… оправдывало свою социально-экономическую целесообразность на протяжении многих десятилетий».

Поділ влади в районах і делегація цієї влади доволі специфічна і відрізняється одне від одного. Так, точно відомо, що керівників районних ВЦА призначає голова обласної окупаційної адміністрації. А ті призначають голів сільрад і старост. Скоріше за все, більшість кандидатур на посаду окупаційних старост також погоджуються з обласною ВЦА.

гауляйтери херсонщини

Інколи, як у випадку зі Скадовськом, де головою міста призначили колишнього водія Сергія Швайко, який довгий час сам плутав, чим він керує, аж поки окупанти не знайшли окупаційну «міську голову», і Швайко стали називати головою району.

Кадри і тут залишаються слабкою ланкою окупантів. Десь, як у Бериславському районі, їм вдалося знайти більш-менш відому людину – директора медколеджу Костюкевича, який, схоже, є єдиним у всьому колишньому районі призначенцем, що уособлює собою владу, хай і окупаційну.

В іншому випадку розбудована ціла вертикаль, як у Голопристанському районі. Тут головою призначили колишнього м’ясника Геннадія Недялкова, який розгорнув активну роботу і зміг швидко створити вертикаль окупаційної влади, призначивши голів сільрад і старост з числа місцевих мешканців.

Здебільшого, ними стали місцеві посадовці нижньої або середньої ланки, колишні комуністи та просто безробітні. Частину колаборантів з селах вже навіть замінили, адже якість кадрів залишає бажати кращого.

Тривалий час росіяни домовлялися щодо посади для голови Новотроїцької громади. Чинний голова громади Петро Збаровський з початку окупації навіть брав участь у проукраїнському мітингу, але, зрештою, пішов на співпрацю з росіянами. 5 серпня його представили як «голову ВЦА» Нижньосірогозького району.

Головою так званої ВГА Новотроїцького району став маловідомий фермер Юрій Бочко.

Як комунікує окупаційна влада

З перших днів повномасштабного вторгнення Росії військова агресія підтримується відповідною пропагандистською риторикою через мережу інформаційних ресурсів, яким окупанти приділяють велику увагу.

Пояснюють напад на Україну та просувають кремлівські наративи мешканцям Херсонщини десятки пропагандистських медіа: телеграм-канали, газети, сайти новин, телебачення на базі захоплених студій і телеканалів.

Окремі сайти та акаунти у Телеграмі створені й для окупаційних органів влади. Ось тут росіяни дають перелік своїх “офіційних” ресурсів. Ми бачимо, що попри адміністративний поділ на 18 районів, свої сторінки мають далеко не всі, а лише найбільші райони і деякі громади.

Сайти окупаційних адміністрацій мають лише 5 міст (Херсон, Берислав, Генічеськ, Нова Каховка і Скадовськ). Це однотипні майже пусті сторінки, які публікують однакові або схожі за змістом новини про активність самоназваних чиновників та російських найманців.

Одним із активних спікерів від окупаційної влади на Херсонщині є заступник “адміністрації” Кирило Стремоусов. Він веде свій телеграм-канал, де полюбляє поширювати власні думки щодо політичних процесів в Україні, інтеграцію Херсонської області до Росії, оцінює результати ударів ЗСУ по ворожим об’єктам, звітує про зустрічі з мешканцями окупованих сіл і міст. Стремоусов також є одним із головних спікерів від Херсона для російських медіа.

Раніше активність у пропагандистських російських медіа проявляв і очільник так званої адміністрації Володимир Сальдо. Однак після його таємничої хвороби та зникнення цю роль перейняв його заступник і т. в. о. голови “Адміністрації Херсонської області” Сергій Єлісєєв. Він дає коментарі підконтрольним медіа, а від його імені публікуються новини на телеграм-каналі Володимира Сальдо.

Тиск і репресії проти законної влади

Представники російських спецслужб почали вербувати українських посадовців ще задовго до повномасштабного вторгнення. Наприклад, депутат Генічеської міської ради від партії “Ліва опозиція” Олександр Пінаєв уже 24 лютого заявив про підтримку дій Росії і закликав людей підкоритися окупантам. Уже згаданий Сальдо почав співпрацювати з окупантами з початку березня.

Росіяни неодноразово схиляли очільників державних адміністрацій і мерів на свій бік. Спочатку пропонували, потім затримували і погрожували, змушували до різних форм колаборації. Наприклад, міський голова Скадовська Олександр Яковлєв розповідає, що окупанти пропонували йому роздавати гуманітарний вантаж, який росіяни привозили в місто.

Однак переважна більшість представників законних українських органів державної влади та місцевого самоврядування відмовилися від співпраці з росіянами. І були жорстко за це покарані.

Три тижні полону пережив староста Старої Збур’ївки Віктор Маруняк. Разом із кількома іншими мешканцями села його катували й допитували. Росіяни викрали міського голову Голої Пристані Олександра Бабича, голову Горностаївської громади Дмитра Ляхна, міського голову Херсона Ігоря Колихаєва та інших. Про когось доходять відомості, що вони просто “на підвалі”, а про деяких посадовців нічого не відомо.

За даними голови Херсонської ОВА Ярослава Янушевича, станом на 2 вересня 2022 року 25 представників місцевого самоврядування області перебувають у полоні. Всього за період окупації росіяни викрадали 75 посадовців місцевої влади.

Сергій Нікітенко

Іван Антипенко

Матеріал створений в межах проекту Fight For Facts!, який фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ). Погляди, висловлені в цих публікаціях, належать незалежним авторам і не обов’язково відображають погляди BMZ.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки