Підтримати

Успіхи Збройних сил України на Херсонщині не залишилися непоміченими росіськими пропагандистами. Протягом минулого тижня російські пропагандисти активно начамагалися переконати аудиторії тимчасово окупаної Херсонщини в існуванні паралельної реальності, в якій російські наративи та фейки є правдою.

Про що ж пропагандисти брехали минулого тижня?

Про руйнування цивільної інфраструктури

Росіяни давно і послідовно намагаються переконати, що українські воїни – оснона причина руйнувань та обстрілів. Дуже часто вони видають результати своїх дій за українські. 

Телеграм-канал «Правильный Херсон», який підконтрольний окупантам і використовується для тиражування наративів російської пропаганди, 26 вересня опублікував добірку фото з підписом «Результаты ударов укрофашистов по Херсонщине».

В дописі не вказано, де зроблені ці фото, які об’єкти на них зображені. Лише констатується «факт» нібито завданих «ударів укрофашистів».

Добірку з такими ж фото розмістили й інші херсонські блогери, Телеграм-канали та інші медіа. Але вони зробили це раніше.

Дехто – в день публікації добірки каналом «Правильный Херсон», але кількома годинами раніше. І з підписами про те, що на цих фото – наслідки обстрілу, який здійснили… російські війська.

А в Фейсбуці добірка фото розміщена ще 24 вересня, і там вказано, що це – кадри з села Тополине, розташованого на території колишнього Високопільського району.

Це село обстріляли рашисти, а зробив фото депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко

Чому це важливо

Дискредитація і дегуманізація України і українців, особливо – ЗСУ, – одні з наріжних каменів російської пропаганди і зокрема – антиукраїнської істерії, яку вона роздмухує.

Росія намагається усіляко переконати світ, що вона не окупує українські території, а «визволяє їх від фашизму».

І тому потрібні докази наявності в Україні «фашизму». Ці докази являють собою «коктейль» з безглуздя, коли перекручуються і «притягуються за вуха» невинні факти, і неприхованої брехні.

Брехня про “референдум”

За останні місяці в мережі публікувалося чимало різноманітної «аналітики», де йшлося про «казкові» перспективи окупованих українських територій після їх «приєднання» до Російської Федерації.

Так звані «чиновники» окупаційної влади, у тому числі, і Херсонської області змагалися з «прилиття єлею» щодо майбутнього регіону у складі «великої і прекрасної Росії». 

Такі статті і заяви охоче тиражують підконтрольні окупантам медіа.

Писалі і говорили про «стабільність», «добробут», «безпеку», «процвітання». Багато хто при цьому лаяв «погану Україну», яка «нічого не будувала», «жила на радянському запасі міцності», «перебувала під зовнішнім керуванням».

Чому це брехня?

Херсонська область за економічними показниками не посідала лідерських позицій в Україні, і це – не секрет. Як й те, що війна і окупація стали для нашого регіону ударом колосальної руйнівної сили.

Було кілька спроб підрахувати збитки, називалися різні цифри. Але зараз точність таких підрахунків дуже сумнівна, якщо казати м’яко. Очевидно лише одне: область потребує величезних капіталовкладень навіть для виходу на довоєнні показники. Чи готова Росія вкладати в окупований регіон великі гроші?

Навіть якщо уявити, що така готовність є, у Росії немає можливості щедро фінансувати окуповані території. Чому? Читайте у нашому матеріалі.

Що ще казали окупанти про “референдум”?

Так званий «референдум», організований Росією на окупованих українських територіях – гримуча суміш брехні і маніпуляцій. Усе, що супроводжує цей ганебний фарс, не має жодного відношення до правди і достовірності. У тому числі і розповіді про хід «народного волевиявлення».

Що кажуть окупанти   

Так звана «голова виборчкому Херсонської області» Марина Захарова» заявила, що в перший день «референдуму» в голосуванні взяли участь 15,3% від облікового складу виборців, які живуть в області.

Також Захарова сказала, що «не було явних порушень на виборчих дільницях» і сказала про якісь «провокації в інформаційному полі», напевне, маючи на увазі висвітлення «референдуму» українськими ЗМІ або акції руху опору «Жовта стрічка».

Чому це брехня

Напередодні «референдуму» Марина Захарова казала про те, що нібито в ньому візьмуть участь 750 тисяч людей. Мабуть ця кількість і мається на увазі як обліковий склад виборців.

Ще до початку “голосування” МОСТ писав, чому це твердження Захарової – стовідсоткова брехня.

І, варто зазначити, говорячи про підсумки першого дня «референдуму» безпосередньо в Херсонській області, ніхто з окупантів чи колаборантів не оприлюднював ніяких цифр, крім кількості відсотків. В той же час, говорячи про голосування в Росії, Захарова сказала, що там проголосували начебто 11 340 мешканців Херсонщини, які виїхали до ворожої країни.

Більш детально ми розібрали цей фейк у матеріалі.

Про що брехали окупанти та їх поплічники?

Окупаційний «міністр охорони здоров’я Херсонської області» Вадим Ільмієв вирішив внести свою лепту в справу вибудови пропаганди і висловився про ситуацію з ліками в Херсонській області і взагалі в Україні.

Що кажуть окупанти

В сюжеті підконтрольного росіянам херсонського телеканалу «Таврія» про відкриття в Херсонській області так званих «державних аптек» окупаційний «міністр охорони здоров’я Херсонської області» Вадим Ільмієв сказав, що в Україні не було власної фармацевтичної промисловості і продавалися ліки виключно імпортного виробництва.

Ось – цитата з коментаря «міністра» мовою оригіналу:

«Украинских производителей медицинских препаратов у нас как таковых не было. Они (ліки, – МОСТ) были все иностранного производства. И я скажу, что по качеству российский производитель совсем не хуже, а по некоторым позициям он даже превосходит иностранные аналоги».

В сюжеті йшлося про намір окупаційної адміністрації Херсонської області відкрити на окупованій частині області сорок так званих «державних аптек», де начебто буде «мінімальна націнка». В сюжеті йшлося про «надприбутки українського фармацевтичного бізнесу», називався такий показник як 700-відсоткова рентабельність.

Чому це брехня

Висловлювання Вадима Ільмієва про відсутність в Україні виробників ліків – настільки явна брехня, що для її спростування непотрібно докладати особливих зусиль. В мережі можна знайти чимало галузевих ресурсів, де вказані відомості про понад сто українських компаній з виробництва медикаментів.

Серед українських виробників є й експортери. В ЗМІ можна знайти дані, які свідчать про дуже пристойні обсяги експорту лікарських засобів українського виробництва. Зокрема, у 2019 році обсяг такого експорту у грошовому вираженні складав 251,1 млн доларів. А серед країн, які імпортували українську фармацевтичну продукцію, була навіть… Росія. У 2009 році на її долю приходилося 16% ліків, які експортувалися з України, потім із зрозумілих причин цей відсоток скоротився, але станом на 2019 рік був ще чималим – 4,9%.

Більш детально про це можна почитати у нашому матеріалі Херсонський окупаційний «міністр» бреше і демонструє колосальну некомпетентність

Цей матеріал було виготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії в рамках проекту «Протидія інформаційній навалі Росії у Херсонській області» (як частина проекту «Голоси України»). Відповідальність за зміст цього документа несе ГО «Херсонська обласна агенція громадської журналістики «МІСТ», і за жодних обставин не може вважатися таким, що відображає позицію Уряду Великої Британії».

Розвиваємо проект за підтримки