Підтримати

Немає жодних сумнівів щодо фальсифікацій під час так званого «референдуму», який окупанти хочуть провести на Херсонщині з 23 по 27 вересня.

Але те, що сказала на прес-конференції так звана «голова виборчої комісії Херсонської області» Марина Захарова, свідчить, що масштаби фальсифікацій, скоріше за все, перевершать навіть найсміливіші припущення.

Що кажуть окупанти

Під час прес-конференції Марина Захарова сказала, що впевнена у не менше, ніж у 80-відсотковій явці на виборчі дільниці, а також в тому, що у «голосуванні» під час «референдуму» візьмуть участь близько 750 тисяч виборців.

«Ми плануємо, що на території Херсонської області проголосують близько 750 тисяч виборців», – сказала Захарова.

Це висловлювання дослівно й у викладі розтиражували російські і колаборантські медіа.

Говорила Захарова й про нібито відповідність формулювання питання на «референдумі про входження до складу РФ» нормам міжнародного права, у тому числі Статуту ООН.

«Питання у бюлетені звучатиме так: «Ви за вихід Херсонської області зі складу України, утворення Херсонською областю самостійної держави та входження її до складу РФ на правах суб’єкта РФ?» Хочу звернути увагу всіх, що формулювання питання визначено відповідно до всіх норм міжнародного права, зокрема Статуту ООН», – сказала вона.

І це – ще одна нахабна брехня з вуст фейкової «голови виборчкому».

Чому це брехня

За даними української Центральної виборчої комісії станом на жовтень 2020 року, на території Херсонської області проживало 802 957 людей, які мали право голосувати.

Скріншот з Фейсбука ЦВК

Звісно, зараз цей показник – інший, але він точно не істотно відрізняється від показника дворічної давнини. Це – якщо казати про загальну кількість дієздатних мешканців області у віці 18 і більше років, зареєстрованих як виборці.

Але ж зараз через війну і окупацію з Херсонської області виїхало дуже багато людей. Як стверджує голова обласної державної адміністрації Ярослав Янушевич, це – близько половини мешканців.

Скріншот з сайту.

Точну кількість людей, які виїхали з Херсонщини від початку війни, визначити, звісно, неможливо через об’єктивні причини. Але можна впевнено сказати, що це – не одна сотня тисяч. Тому зараз в області точно і близько не налічується 750 тисяч людей, які мають право голосувати. Таку кількість фейковий окупантський «виборчком» може «натягнути», хіба що залучивши до участі в «референдумі» усіх окупантських військових, які перебувають на території області. Хоча, і тут є певні сумніви, бо чимало населених пунктів області майже повністю або навіть повністю спорожніли: люди тікали подалі від бойових дій і від окупантів – вбивць і мародерів.

Можна навести хоча б такий приклад: у селищі Високопілля, звідки росіян вигнали на початку вересня, на момент визволення проживало близько 250 людей з понад п’яти тисяч, які жили до окупації.  

Тому слова Марії Захарової про ймовірну участь в «референдумі» 750 тисяч виборців – твердження, яке не відповідає дійсності.

Щодо твердження про відповідність чого б там не було на референдумі нормам міжнародного права, то це – дуже груба маніпуляція. Бо сам факт окупації є кричущим протиріччям нормам міжнародного права.

А щодо Статуту ООН, то у статті 2 цього документу йдеться про те, що країни-члени ООН повинні утримуватися від «загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави». Тому усі розговори про відповідність Статуту ООН чого, пов’язаного з російською окупацією українських територій – порожні балачки.

До речі, якщо хто в цій ситуації й діє відповідно до Статуту ООН, то це – Україна. Бо в статті 51Статуту йдеться про право країн на «індивідуальну чи колективну самооборону» у разі агресії проти них.

Чому це важливо

Зараз вже більш ніж очевидно, що російські окупанти колосально прорахувалися з рівнем своєї підтримки на Херсонщині: вони чекали на зустріч з квітами, натомість отримали прокльони і непокору. Зневірившись у бодай якійсь можливості провести на загарбаних південних територіях хоча б щось схоже на справжнє народне волевиявлення, росіяни хочуть зберегти «гарну міну при поганій грі». Звідти – й брехня про кількість виборців, і базікання про «відповідність нормам міжнародного права».

Тому не здивує, якщо після оприлюднення результатів ми дізнаємося, що в Херсонській області «взяли участь» в окупантському «референдумі» 750 тисяч людей.

Гігантоманія – давня хвороба Росії. Ця країна і брехати любить масштабно. Тому «намалювати» «підтримку» відносно невеликої кількості людей буде для окупантів «не по-пацанськи». Для росіян брехня – справа майже сакральна, яку треба робити з розмахом. І їх зовсім не засмутить, що ззовні це виглядає як, м’яко кажучи, «гадський цирк».

Але після оприлюднення референдуму цирк може скінчитися, а фарс перетворитися на трагедію.

Якщо Росія прийме рішення про включення до свого складу окупованих українських територій, а Україна продовжить бойові дії з їх визволення, то для РФ це – підстава застосувати закон про введення військового стану і оголошення Україні війни. Згідно з російським законодавством, підставами для цього є вторгнення або напад збройних сил іноземної держави на територію Росії, «будь-яка військова окупація території» та бомбардування збройними силами іноземної держави території країни.

Більше того, в «Військовій доктрині Російської Федерації» є пункт 27, який гласить: «Російська Федерація залишає за собою право застосувати ядерну зброю у відповідь на застосування проти неї та (або) її союзників ядерної та інших видів зброї масового ураження, а також у разі агресії проти Російської Федерації із застосуванням звичайної зброї, коли під загрозу поставлене саме існування держави».

Враховуючи те, що потреба брехати і маніпулювати властива російські владі вже, мабуть на рівні метаболічних процесів, то не важко припустити, що в Кремлі можуть трактувати як «загрозу існуванню держави» будь-що. У тому числі – і цілком справедливе прагнення України повернути окуповані території.

І тоді виникне загроза існуванню людства.

Остап Шапіро

Цей матеріал було виготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії в рамках проекту «Протидія інформаційній навалі Росії у Херсонській області» (як частина проекту «Голоси України»). Відповідальність за зміст цього документа несе ГО «Херсонська обласна агенція громадської журналістики «МІСТ», і за жодних обставин не може вважатися таким, що відображає позицію Уряду Великої Британії».

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки