Підтримати

Пропагандисти, гауляйтери та колаборанти щодня насичують інформаційний простір проросійськими наративами, вигадками та маніпуляціями, а МОСТ продовжує їх аналізувати та спростовувати.

Чергові яскраві фейки пропагандистів окупованої Херсонщини у сьогоднішньому дайджесті.

«Заможне» життя пенсіонерів на окупованій Херсонщині: розбираємо черговий випуск «Епохи відродження»

Цього разу прокремлівський телеканал «Таврія» презентував сюжет про життя пенсіонерів в окупованому селищі Велика Лепетиха.

За словами пропагандистів, після приходу військ РФ місцеві пенсіонери стали жити «втричі краще», ніж до 24 лютого 2022 року.

Наприклад, одна з жінок розповідає, що вона отримує 18 тисяч рублів пенсії (приблизно 7 тисяч гривень), що дозволяє їй купувати ліки та навіть ті продукти, які вона не могла дозволити собі до окупації регіону.

Проте, як розповіли МОСТу місцеві мешканці, які виїхали з окупації, насправді життя «покращилось» лише в тих селян, які першими отримали російські паспорти і першими оформили окупаційні виплати.

Крім цього, пенсії у 17-18 тисяч рублів нараховують літнім людям з родин, де є колаборанти.

Чому це важливо

У кожному подібному сюжеті місцеві пропагандисти намагаються переконати аудиторію в тому, що російська окупація – це благо, а рівень життя на загарбаних територіях начебто значно вищий, ніж на неокупованій частині України.

Проте насправді ситуація у захоплених регіонах кардинально відрізняється від пропагандистських історій.

«Російський» південь України і англосакси: розбираємо інтерв’ю Володимира Сальдо «Комсомольській правді»

В інтерв’ю російському медіа «Комсомольська правда» самопроголошений губернатор Херсонської області Володимир Сальдо вирішив «переписати історію» та назвав східні та південні області України «Росією, яку передали Україні».

Також на думку Сальдо, мешканці Херсонської області, які чекають на деокупацію – це нащадки переселенців із західних регіонів України та назвав їх диверсантами.

До того ж, зрадник розповідає, що на Херсонщині завжди переважало російськомовне населення.

Але згідно з даними проведеного у 2001 році перепису населення, 82% мешканців Херсонщини ідентифікували себе як українці. А як росіяни – лише 14,09%.

А згідно з даними того ж перепису своєю рідною мовою назвали українську 73,2% людей, російську – 24,9%. Тобто, слова Сальдо про мовні вподобання мешканців Херсонської області – пропагандистська маніпуляція і вигадка.

Чому це важливо

Метою такого контенту як інтерв’ю Володимира Сальдо є спроба переконати мешканців РФ в тому, що Росія повернула свої споконвічні території, а також виправдати збройну агресію РФ, яка нібито була покликана захищати російськомовне населення Херсонської області.

Однак насправді, аналізуючи інтерв’ю Сальдо, можна прийти до висновку, що подібні висловлювання – не більше, аніж вигадка.

Херсонський колаборант Бриков розповідає про неіснуючі українські репресії

У черговому пропагандистському сюжеті начальник управління інформаційної політики окупаційної адміністрації Херсонської області Євген Бриков розповідав про репресії, які нібито відбуваються на деокупованій Херсонщині.

За його словами, на правобережжі області є катівні, де утримують, катують, а то й розстрілюють людей лише за те, що люди спілкувалися з російськими військовими. Натомість колаборант стверджує, що на лівобережній частині області панують законність порядок та турбота про мешканців.

Але говорячи про репресії, Бриков по суті, не наводить жодного факту на підтвердження своїх звинувачень на адресу української влади та українських спецслужб.

Крім цього, херсонський колаборант каже, що на лівобережжі  представники міжнародних правозахисних організацій не зафіксували жодного випадку утиску населення за мовними чи національною ознаками. Але про те, що міжнародні організації просто не допускаються на окуповані українські території, зрадник вирішив не згадувати.

Чому це важливо

Використовуючи херсонських колаборантів, російська пропаганда намагається створити для України максимально негативний імідж, виправдовуючи та/або приховуючи злочини окупантів.

Такі люди, як Бриков, зараз є цінними для російської пропаганди, бо їй потрібні місцеві мешканці, які поширювали б певні меседжі, при цьому беззастережно погоджуючись оприлюднювати будь-які фейки.    

Аби не пропустити наступні матеріали зі спростування російських фейків слідкуйте за нашими новинами на сайті МОСТ та у соціальних мережах – Telegram, Facebook, Instagram, Twitter

Матеріали створено за підтримки Центру прав людини ZMINA

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки