Підтримати

Начальник управління інформаційної політики окупаційної адміністрації Херсонської області Євген Бриков в коментарях для пропагандистських медіа розповів про репресії, до яких нібито вдаються влада і правоохоронці на деокупованій правобережній частині області. Натомість, на досі окупованій росіянами лівобережній частині Херсонщини, як стверджує Євген Бриков, панують законність і порядок.  

Що кажуть окупанти

Лояльний до російських окупантів Telegram-канал «Наддніпрянська правда» розмістив коментар начальника управління інформаційної політики окупаційної адміністрації Херсонської області Євгена Брикова, в якому той описує ситуацію, яка, за його словами, відбувається на визволеній від окупантів частині Херсонської області.

Євген Бриков у 2012-2014 роках був прессекретарем голови Херсонської ОДА Миколи Костяка. У 2015 році став співзасновником ТОВ «Інформаційне агентство «Улюблене місто»», що володіє сайтом «Улюблений Херсон», якому свого часу платили з міського бюджету за піар влади. У серпні 2014 року Євген Бриков відвідував окупований Крим для участі в конференції «Росія, Україна, Новоросія: глобальні проблеми та виклики», в якій також брали участь радник Путіна Сергій Глазьєв, а також терористи «Л/ДНР» Ігор Гіркін (Стрелков), Олексій Мозговий, Олександр Бородай та інші одіозні особи.

У 2022 році Бриков пішов на співпрацю з російськими окупантами. У липні 2023 року СБУ завершило досудове розслідування по факту співпраці Брикова з окупантами.   

Бриков стверджує, що правобережна частина Херсонської області перебуває під «окупацією укронацистами», які нібито вчиняють репресії проти мирного населення:

Наших земляків почали кидати в катівні, катувати, а то й розстрілювати без розгляду лише за те, що люди просто спілкувалися з російськими військовими, торгували на ринку або відкривали магазини, забезпечуючи місцеве населення продуктами та товарами першої потреби.

Далі колаборант наводить те, що, на його думку, є прикладами репресій, які українці нібито вчиняли на деокупованих територіях:

Всім відомий кричущий випадок розстрілу людини, яка займалася річковими перевезеннями. У катівні СБУ були кинуті прості вчителі за те, що вони продовжили свою професійну діяльність – викладати дітям у школах та вишах. Одну з них – директора школи №57 на Острові у Херсоні заарештували та жорстко допитували співробітники служби безпеки, застосовуючи гестапівські тортури.  

Бриков також повідомляє про нібито тиск українських спецслужб на мешканців Херсонщини, які живуть на окупованій частині області.

Цій ситуації херсонський поплічник росіян протиставляє життя на тимчасово підконтрольній окупантам частині області. Він стверджує, що там панують законність порядок, турбота про мешканців:

А що відбувається тут, на підконтрольній Росії території? Незважаючи на «геббельсівську» пропаганду укронацистів, що нібито нова влада утискує населення за мовною чи національною ознаками, таких фактів за весь час з моменту приєднання до РФ на території Херсонської області не було виявлено навіть міжнародними організаціями. Більш того, всім жителям регіону в рівних умовах надано широкий спектр соціальних гарантій, таких самих, як і в будь-якому іншому суб’єкті РФ. Крім цього, незаможним регулярно надається гуманітарна допомога медикаментами, продуктами харчування, речами, будматеріалами тощо.

За словами Брикова, економічне життя на окупованій росіянами території Херсонської області – активне, і з часом стає все активнішим:

А такого грандіозного відновлення та будівництва соціальних об’єктів Херсонська область за «незалежності» ніколи не бачила. Прокладаються чудові дороги, оновлюються автопарки перевізників та технічне оснащення комунальників, налагоджується робота підприємств, відкриваються нові виробництва.

І закінчується коментар Брикова погрозами на адресу українців:

Звісно, у нас болить серце за наших земляків. Але, я впевнений, коли ми повернемося додому, то всі винні у репресіях та злочинах проти херсонців обов’язково будуть притягнуті до відповідальності. Ці мерзотники можуть не сподіватися на помилування і не розраховувати, що вдасться уникнути відповідальності. Кожен із них отримає за заслугами та за законом. Не має значення де ми їх знайдемо, мочити будемо скрізь!

Тобто, згідно з коментарем Євгена Брикова, окупована росіянами частина Херсонської області перетворюється на заможну і квітучу територію, де панують закон і право. Натомість на деокупованій частині області, як стверджує Бриков, населення страждає від безправ’я та репресій.

Чому це неправда

У своєму коментарі Херсонський колаборант, розповідаючи про репресії, по суті, не наводить жодного факту на підтвердження своїх звинувачень на адресу української влади та українських спецслужб.

Бриков каже про якогось безіменного перевізника, якого нібито розстріляли. Також натякає на інші масові розстріли. Тобто, повторює фейки, які розповсюджувалися раніше. 

Про розстріл перевізника і про терор, який нібито влаштували українці на правобережній частині Херсонщини говорив в грудні 2022 року керівник окупаційної адміністрації Херсонської області Володимир Сальдо.

Скоріше за все, і Сальдо, і Бриков говорили про інцидент, який дійсно стався в грудні 2022 року, коли був розстріляний човен з мирними мешканцями. Щоправда, тоді загинув не чоловік, а літня жінка. Човен плив з лівого берега Дніпра на правий, а стріляли в нього з лівого. Тобто, стріляли російські військові.

Таким чином прислужники росіян не тільки переказали реальний інцидент з величезними неточностями, а й приписали українцям злочини, скоєні росіянами.  

Щодо згаданих Євгеном Бриковим «простих вчителів», які під час окупації працювали в школах, які відкрилися під патронатом росіян, то ці педагоги з точки зору українського законодавства – злочинці, бо співпрацювали з ворогами.

Стосовно директора херсонської школи № 57, то легітимна керівниця закладу Олена Гаврилюк під час окупації міста виїхала з нього і з росіянами не співпрацювала. Ймовірно, Бриков має на увазі людину, яку поставили керувати школою росіяни, а потім ця людина була затримана українськими правоохоронцями. Але Бриков не вказує, звідки він взяв інформацію про «гестапівські тортури», яким нібито піддавали людину. Можливо, «тортури» – просто вигадка пропагандиста.

Євген Бриков казав, що на окупованій росіянами частини Херсонської області нібито немає ніяких утисків мирного населення, що їх не виявляли навіть міжнародні організації.

Але херсонський колаборант не сказав, що співробітники міжнародних правозахисних організацій просто не допускаються на українські території, окуповані росіянами. Тобто, там просто нема кому констатувати відсутність утисків.

Натомість чимало представників різних міжнародних організацій, в тому числі – гуманітарних і правозахисних, відвідували деокуповану частину Херсонської області. І розповідаючи про свої враження від цього, вони говорили не про українські, а саме про російські злочини.  

А щодо «хорошого життя» на окупованій росіянами частині Херсонської області, про яке розповідає Бриков, то – ось кілька фактів, які свідчать, що колаборант каже неправду:

 І це – тільки те, що відбувалося в листопаді і на початку грудня 2023 року.

А загалом оприлюднена величезна кількість фактів катувань, яким росіяни піддавали на Херсонщині мирних мешканців. Після деокупації правобережної частини області були виявлені і задокументовані десятки фактів вбивств загарбниками мешканців Херсонщини.

Євген Бриков у своєму коментарі використовує популярну у проросійських пропагандистів методику «віддзеркалення», згідно з якою заради відбілювання злочинця його вчинки приписуються жертві, щоб дискредитувати останню.

Чому це важливо

Росіяни наполегливо насаджують на окупованих ними територіях наратив про справді неіснуючі українські злочини, щоб створити для України максимально негативний імідж і таким чином виправдати так звану «спеціальну військову операцію».

Херсонський колаборант Євген Бриков не вперше бере участь в таких пропагандистських акціях. Восени він дав велике інтерв’ю російській пропагандистці Тетяні Чугаєнко, яка є ще й його сестрою. Це інтерв’ю було насичено наративами російської пропаганди, була там і розповідь про «українські злочини».

Такі люди, як Бриков, зараз є цінними для російської пропаганди, бо їй потрібні місцеві мешканці, які поширювали б певні меседжі, при цьому беззастережно погоджуючись оприлюднювати будь-які фейки.     

* Матеріал створено за підтримки Центру прав людини ZMINA.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки