Підтримати

Ми вже писали про неправдиву інформацію, яку самопроголошений губернатор Херсонської області Володимир Сальдо поширив в інтерв’ю російському медіа «Комсомольська правда».

Але в цьому інтерв’ю Сальдо поширив не один фейк. Майже все його спілкування з співробітником видання було потоком неправди.

Що кажуть окупанти

Говорячи про історію Херсонської області, Володимир Сальдо заявив, що до кінця XVIII сторіччя, коли територія Херсонщини увійшла до складу Російської імперії, там не було постійних поселень:

В Херсонській області земля – дуже благодатна. Тому за неї і війни йдуть, починаючи з XVI сторіччя, коли тут були просто кочеві племена. А потім ще – часи абсолютного просвітництва за Катерини II, коли почали освоюватися ці землі. З тих часів і намагаються нам завадити в цьому питанні.    

Самопроголошений губернатор, продовжуючи цю тему, назвав східні та південні області України «Росія, яку передали Україні».

Коли розмова зайшла про мовне питання, Володимир Сальдо сказав, що Херсонщина – переважно російськомовний регіон:

В Херсонській області превалює спілкування російською мовою. Хай і на своєму діалекті. Є й українська мова, але вона теж – не чиста, а – так званий суржик.

Відповідаючи на запитання кореспондента «Комсомольської правди» про кількість школярів на окупованій частині Херсонщини, які виявили бажання вивчати українську мову, Сальдо сказав, що начебто така статистика не велася. Лише зазначив, що викладання українською мовою всіх шкільних предметів в школах на окупованій частині області не буде, а будуть лише відповідні уроки.

Відповідаючи на запитання «Чи складно повертати в «руський мир» дітей, «отруєних українською пропагандою», самоназваний губернатор говорив про нібито великий вплив Заходу і зокрема англосаксів протягом останніх десяти років:

Втілювалася програма нав’язування нелюбові, а потім – ненависті до усього російського.

Продовжуючи цю тему, кореспондент «Комсомольської правди» зазначив:

Мої колеги, які під час «референдуму» працювали в Херсоні, казали, що там було багато ненависті до Росії.

А після запитав про патріотів України, яких назвав «ждунами». У відповідь на запитання Сальдо сказав, що, на його думку, херсонські «ждуни» – нащадки мешканців західних регіонів України, переселених на Херсонщину у минулому. А також зазначив, що на окупованій росіянами лівобережній частині області чимало людей, які чекають на визволення і допомагають ЗСУ. Таких людей Сальдо назвав диверсантами і сказав про них:

Коли їх затримують, то во ніколи не зрозумієте, що вони – не наші. Вони добре маскуються. Йде жорстка боротьба, і найближчим часом здолати їх (патріотів України, – авт.) не вдасться. Сьогодні перед нами те ж завдання, що й у XVIII сторіччі: повернення, визволення споконвічно російських земель.

В цьому ж інтерв’ю Володимир Сальдо наводив цитату про «непереможність Росії», яку приписують Отто фон Бісмарку («Росіян неможливо перемогти, ми переконалися у цьому за сотні років. Але росіянам можна прищепити хибні цінності, і тоді вони переможуть самі себе»), звинувачував «київський режим» в занепаді Херсона, казав про «загороджувальні загони» у ЗСУ, говорив, що «українці не хочуть воювати, їх везуть на фронт в кайданках».  

Чому це неправда

В цьому інтерв’ю Володимир Сальдо слідував наративу російської пропаганди, який стосується трактувань історії. Згідно з цим наративом території, які Російська Імперія включила до свого складу за результатами війн, позиціонуються як такі, де не було цивілізованого населення.

Але твердження про відсутність на території Херсонської області цивілізованих поселень до XVIII сторіччя не відповідає дійсності. Бо відомо про знайдені археологами залишки 15 пізньоскіфських городищ (VII – III століття до нашої ери). Тоді скіфи перестали кочувати, а жили в невеликих містах і торгували зі стародавніми греками.

Не можна не згадати і про Тягинську фортецю – пам’ятку архітектури та історії XIV-XVI століть.

Починаючи з ХV ст., територія майбутньої Херсонщини перебувала під владою Османської імперії та Кримського ханства, частина земель у XVII – XVIII ст. входила до складу Кам’янської та Олешківської Січей запорізького козацтва.   

Справді історія Херсонської області – це історія краю, заселеного ще у стародавні часи, що підтверджено багатьма археологічними знахідками. Тому висловлювання Сальдо на історичну тему – неправда. Як і твердження про схід та південь нашої країни як про «Росію, яку передали Україні».

Окупаційний губернатор говорив про Херсонщину як про переважно російськомовний регіон. Але згідно з даними проведеного у 2001 році перепису населення 82% мешканців Херсонщини ідентифікували себе як українці. А як росіяни – лише 14,09%. Згідно з даними того ж перепису своєю рідною мовою назвали українську 73,2% людей, російську – 24,9. Тобто, неправдиві і слова Сальдо про мовні вподобання мешканців Херсонської області.

Неправдиве і його висловлювання про нібито відсутність статистичних даних щодо школярів на окупованій частині Херсонщини, які бажають вивчати українську мову. Такі дані оприлюднювали навіть російські пропагандисти: бажання вивчати українську мову виявили 64% школярів.

Щодо розповідей Сальдо про вплив Заходу, який нібито протягом останніх років призвів до ненависті мешканців Херсонщини до Росії. Справжня причина такого ставлення до країни-агресора – розпочата нею ще у 2014 році війна проти України і окупація українських територій.

Проукраїнські настрої на окупованих територіях Сальдо приписує нібито проживанню там нащадків переселенців і наявності прихованих диверсантів. Скоріше за все, цим він намагався пояснити, чому окупантам та їх ставленикам не вдається встановити на Херсонщині «руський мир». При цьому не згадав, що Росія – країна, через агресію якої мешканці Херсонщини зараз не мають мирного життя, роботи, спокою, безпеки, прав та свобод. Тобто, того, що вони мали до окупації.

Згадування Сальдо нібито висловлювання Бісмарка «Росіян неможливо перемогти, ми переконалися у цьому за сотні років. Але росіянам можна прищепити хибні цінності, і тоді вони переможуть самі себе» – чергове повторення давно спростованого фейку. Німецький політик нічого такого не говорив і не писав.  

До речі, це – не перший випадок, коли поплічники окупантів на Херсонщині згадують фейкові цитати Бісмарка. Приписане Бісмарку висловлювання, де росіяни порівнювались з краплинами ртуті, які завжди прагнуть злитися, використовував прокремлівський телеканал «Таврія» в програмі, присвяченій річниці псевдореферендуму, проведеного росіянами на окупованих українських територіях.

Давно спростованим фейком є і твердження Володимира Сальдо про загороджувальні загони у складі ЗСУ. А твердження про нібито занепад Херсона через дії «київського режиму» – маніпуляція, бо загальновідомо, що справжня причина дуже багатьох проблем міста – російські обстріли.

Чому це важливо

Аудиторія «Комсомольської правди» – переважно росіяни. Мета такого контенту як інтерв’ю Володимира Сальдо – переконати мешканців РФ в тому, що Росія нібито повернула свої споконвічні території, і там будується «руський мир», а також переконати в нібито справедливості і виправданості розв’язаної Росією війни.

Робити це і Сальдо, і російським пропагандистам довелося за допомоги величезної кількості фейків, в тому числі – давно і багаторазово спростованих.

* Матеріал створено за підтримки Центру прав людини ZMINA.     

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки