Підтримати

Президент України Володимир Зеленський з нагоди Міжнародного дня волонтера вручив херсонцям відзнаку “Золоте серце”.

Про це 5 грудня повідомили на сторінці Херсонської ОВА.

Зазначається, що нагороду отримали волонтер організації «Регіональний центр сталого розвитку» Олег Акимченков, волонтери організації «Центр гармонійного розвитку особистості «ВЕЛЕТ» Анастасія та Сергій Рибальченки та волонтер Григорій Янченко.

Більш детально ми би хотіли зупинитися на досить неоднозначній постаті – волонтері ГО «Регіональний центр сталого розвитку» Акимченкову.

Олег Акимченков – ексдепутат Херсонської міської ради від Батьківщини у 2010-2015 роках та власник мережі ательє з пошиву одягу у Херсоні.

У 2015 році Акимченков потрапив у скандал, бо обклав “даниною” торговця овочами, а у 2017 році його звинувачили у незаконній вирубці дерев та захопленні санітарної зони на території ОСББ “Райдуга-центр”.

У 2022 році росіяни викрадали Акимченкова та тримали на підвалі.

Роком пізніше волонтера включили до робочої групи з оцінювання корупційних ризиків у діяльності Херсонської ОВА.

Свого часу Акимченков запам’ятався ще й тим, що саме йому без проведення тендерів обласне управління культури Херсонської ОДА “зливало” мільйони гривень за пошиття сценічних костюмів.

Із сьогоднішнього допису Херсонської ОВА стає зрозумілим, що подала Акимченкова на нагороду “Золоте серце” організація «Регіональний центр сталого розвитку», членом якої він, власне, і є.

ГО, згідно даних YouControl, створена у 2018 році. Серед її засновників – Дмитро Бутрій, Наталія Матковська та Артур Мадатян.

Особливої уваги заслуговує саме Матковська, чоловік якої – Дмитро Козонак – був і залишається соратником голови херсонської проросійської організації “Громадська безпека та розвиток” (ГБР) Олександра Гуляєва.

У 2016-2017 роках ГБР активно вела у Херсоні декілька проєктів псевдоантикорупційної направленості. Гуляєв і його соратники лякали херсонців тим, що ледь не половина школярів готові вкоротити собі віку, а головна проблема міста – побори у школах. Цю маячню активно розповсюджували у місцевих ЗМІ – у вигляді джинси.

МОСТ активно висвітлював діяльність цієї організації, яка була чітко пов’язана із медведчуківською грядкою, попереджуючи посадовців, що вони допомагають ворогу.

Врешті, співробітники СБУ зламали електронну скриньку Гуляєва і з’ясували, що гроші на свою діяльність він отримував з Росії через систему грошових переказів «Золота корона».

Обшуки провели у самого Олександар Гуляєва, а також у помешканні Дмитра Козонака та його дружини Наталі Матковської.

Дмитро Козонак та Наталя Матковська

Козонаку, Гуляєву та ще ряду осіб оголосили про підозру та декілька років судили за державну зраду та дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

Дмитро Козонак у результаті отримав 2 роки умовно.

З часом подружжя Козонак-Матковська вдало мімікрувало під волонтерів та продовжило вести певну діяльність у складі ГО, про яку йшла мова вище.

“Центр сталого розвитку” має власний сайт, де, зокрема, зазначено, що “після початку війни в Україні 24 лютого 2022 року команда ГО призупинила роботу в інвестиційних сферах, залишилася в окупації в місті Херсон і займалася гуманітарною діяльністю. Після деокупації Херсона 11 листопада 2022 року запровадила системну діяльність з координації надання гуманітарної допомоги в м. Херсон, с. Антонівка, смт Білозерка, с. Садове та інших селах Херсонської області”.

Відеозвіти з надання організацією гуманітарної допомоги на сайті ГО можна знайти з листопада 2022 до березня 2023 року включно.

Олег Акимченков у цих звітах не фігурує.

Розвиваємо проект за підтримки