Підтримати

Російські пропагандисти не полишають своїх спроб викривити інформацію про життя на деокупованій Херсонщині та продовжують розповсюджувати неправду про події на підконтрольній Україні території.

 МОСТ зібрав найцікавіші російські фейки у черговому дайджесті.

 Як росіяни комунікують на окупованих територіях про життя в Херсоні

Цього разу у програмі «Зона окупація», яка виходить на телеканалі «Таврія», колаборант та пропагандист Владислав Владимиров розповідав про тотальний занепад Херсона, відсутність електрики, спорожнілі вулиці та голодування херсонців, які залишалась в місті.

Проте Владислав Владимиров вирішив не згадувати той факт, що відсутність людей на вулицях та світла у пошкоджених будинках пов’язані з щоденними російськими обстрілами, які руйнують інфраструктуру міста та змушують людей переїжджати до більш безпечних регіонів.

Чому це важливо

Майже весь контент програми «Зона окупації» – маніпуляції і вигадки. Лише таким чином проросійські пропагандисти можуть виконувати одне з головних покладених на них завдань – дегуманізувати Україну. Таким способом пропагандисти намагаються зобразити її в максимально невигідному світлі, щоб запевняти мешканців окупованих територій в тому, що окупація – благо, а окупанти – «визволителі». «Хорошому життю» в окупації протиставляються «страждання» мешканців визволених українських територій.

Окупанти розповсюджують фейк про закриття лікарень в Херсоні

Цього разу окупанти вигадали фейк про закриття лікарень у Херсоні, через те, що всі медпрацівники вирушали до центрів комплектування. Цю інформацію пропагандисти проілюструвавши відповідними оголошеннями, які нібито були розміщені на входах до херсонських лікарень.

Аби спростувати ці вигадки МОСТ звернувся до виконувача обов’язків начальника Управління охорони здоров’я Херсонської міської ради Ігоря Осауленка, який підтвердив, що таких оголошень в херсонських лікарнях немає і не може бути.

За його словами, у Херсоні та на деокупованій частині області дійсно не вистачає лікарів, проте ці проблеми вирішуються шляхом відрядження в нашу область фахівців з інших регіонів України.

Також на Херсонщину приїжджають медичні волонтери українсько-ізраїльської місії «FRIDA Ukraine» та від інших благодійних організацій.

Чому це важливо

Велика увага пропагандистів до такої теми, як стан медицини, пояснюється просто: суспільство дуже чутливо реагує на повідомлення про проблеми в цій сфері. Мета фейків про закриття лікарень або про вивезення лікарів – формування і посилення негативного ставлення до України.

Сальдо поширив фейк про загороджувальні загони в ЗСУ

Колаборант та самоназваний губернатор Херсонської області Володимир Сальдо у своєму Telegram-каналі нещодавно розмістив повідомлення про нібито розстріл українських військових, вчинений загороджувальними загонами, які, за його словами, складаються з найманців, неонацистів та націоналістів.

Проте загороджувальні загони – це не українські реалії, а російські. І якщо факти використання загороджувальних загонів росіянами знайшли чимало підтверджень (дані розвідок країн-партнерів України, перехоплені розмови і повідомлення російських військових, свідчення полонених), то щодо українських загороджувальних загонів були лише голослівні твердження пропагандистів та свідчення українських полонених, які могли бути отримані під тиском. Інших підтверджень існування в ЗСУ загороджувальних загонів немає в медіа-просторі.

Крім цього, нещодавно депутат російської держдуми Геннадій Семігін розмістив на сайті всеросійського громадського руху «Патріоти Росії» статтю, яка містила наступну фразу:

«Якби кожен російський солдат відстоював свої ідеали також безкомпромісно, як син Рамзана Ахматовича, то, можливо, батальйону Ахмат не довелося б стусанами заганяти солдатів ВС РФ на поле бою»

Тим самим підтверджуючи факт наявності загороджувальних загонів, які складаються з бійців російського батальйону Ахмат.

Ця інформація спричинила гучний скандал у російському медіапросторі, тож не виключено, що гауляйтер Херсонщини Сальдо поширив фейк про українські загороджувальні загони, щоб взяти участь в «збитті» хвилі обурення.

Чому це важливо

Розповсюджуючи подібні наративи, російські пропагандисти не тільки намагаються «відбілити» вчинки армії РФ, а й підірвати моральний дух і довіру до Збройних Сил України.

Якщо у РФ можна табуювати певну інформацію про те, що відбувається в армії, то в Україні таке неможливо через зовсім інший менталітет населення і відкритість суспільства.

Аби не пропустити наступні матеріали зі спростування російських фейків слідкуйте за нашими новинами на сайті МОСТ та у соціальних мережах – Telegram, Facebook, Instagram, Twitter

Матеріали створено за підтримки Центру прав людини ZMINA

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки