Підтримати

Підконтрольні російським окупантам медіа приділяють чимало уваги життю в Херсоні і загалом на визволеному від російських окупантів правобережжі області. Нещодавно вони повідомили про начебто масове закриття там лікарень.

Що кажуть окупанти

Проросійський Telegram-канал «Жизнь в оккупации» розмістив повідомлення про нібито закриття лікарень в Херсоні і на деокупованих територіях області.

Починається це повідомлення з промовистого речення:

Державних служб охорони здоров’я у Херсоні більш немає!

А далі йдеться:

Від нашого підписника з м. Херсон надійшло таке повідомлення: «Протягом тижня чув, що деякі лікарні у місті поступово почали закриватися. Після цього вже сам побачив такі оголошення на дверях лікарень». Нам стало відомо, що в двох лікарнях відсутній медичний персонал, який вирушив на облік до ТЦК, а саме: ім. А. С. Лучанського на вул. Університетській 167; ім. Є. Є. Карабелеша на пр. Ушакова 21/1.

Повідомлення ілюстроване фото, на яких – нібито ті самі оголошення.

Чому це неправда

Ми зв’язалися з виконуючим обов’язки начальника Управління охорони здоров’я Херсонської міської ради Ігорем Осауленком.

Це – неправда, – сказав він, коментуючи повідомлення, розміщене проросійським Telegram-каналом «Жизнь в оккупации». – Таких оголошень в херсонських лікарнях немає. Власне, їх і не може бути.

В Херсоні і на деокупованій частині області дійсно є проблеми з наданням мешканцям медичної допомоги. Зокрема, не вистачає лікарів. Але ці проблеми вирішуються шляхом відрядження в нашу область фахівців з інших регіонів України. Так, зараз на Херсонщині працює лікарка УЗД-діагностики з Тернопільщини, а в листопаді з цієї області має приїхати в Херсон лікар-онкогінеколог.

Також на Херсонщину приїжджають медичні волонтери українсько-ізраїльської місії «FRIDA Ukraine» та від інших благодійних організацій.

Чому це важливо

Останнім часом російські військові з особливою люттю тероризують деокуповану частину Херсонщини: за добу область обстрілюють понад сто разів, 21 жовтня 2023 року зафіксовано фактично рекордну кількість керованих авіабомб, скинутих ворогом на Херсонщину, – 36.

Разом з російськими військовими активно діють пропагандисти, розповсюджуючи неправду про жахливе життя мешканців правобережної частини Херсонщини, звинувачуючи в цьому Україну і не згадуючи про головне джерело нещасть херсонців – російську агресію.

Підконтрольні росіянам медіа повідомляють про погіршення ситуації в Херсоні, безпідставно звинувачуючи в цьому Україну.

Чималу увагу проросійські пропагандисти та їх спікери приділяють медицині, стверджуючи, що ця сфера на деокупованих територіях перебуває в дуже поганому стані, а то й взагалі відсутня. Зокрема, в лютому 2023 року російський гауляйтер Херсонської області Володимир Сальдо казав про нібито примусове вивезення херсонських лікарів в західні регіони України, що спростували мешканці Херсона, розповівши про реальний стан в сфері охорони здоров’я.

Велика увага пропагандистів до такої теми, як стан медицини, пояснюється просто: суспільство дуже чутливо реагує на повідомлення про проблеми в цій сфері. Мета фейків про закриття лікарень або про вивезення лікарів – формування і посилення негативного ставлення до України.

Але повірити в цю неправду можуть лише люди, зовсім не знайомі з реальною ситуацією в Україні.

* Матеріал створено за підтримки Центру прав людини ZMINA.                

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки