Підтримати

Один з найулюбленіших і найчастіше використовуваних прийомів російської пропаганди – приписування українцям того, що насправді роблять росіяни.  

Зокрема, російські окупанти, тікаючи з Херсона, хотіли лишити місто без фахівців, наявність яких необхідна для нормального життя в кожному населеному пункті. Так, херсонським медикам наполегливо пропонували «евакуюватися» на лівобережну частину області. Деяким  з них в жовтні і на початку листопада 2022 року навіть доводилося переховуватися від дуже настирливої уваги окупантів.

Наприкінці окупації про можливу примусову «евакуацію» мешканців з Херсона говорив колаборант Кирило Стремоусов.   

Після визволення правобережної частини Херсонської області росіяни таки вдалися до примусової евакуації. Зокрема, таким чином виселені усі мешканці села Новокиївка Скадовського району.

І при цьому окупанти і колаборанти звинувачують в спробах провести примусову евакуацію… Україну.

Що кажуть окупанти

Так званий «тимчасовий губернатор Херсонської області» Володимир Сальдо в інтерв’ю російським пропагандистським медіа сказав, що «українські військові проводять примусову евакуацію з міста Херсона».

«Зараз ситуація в Херсоні наступна: проводять примусову, наголошую, евакуацію українські військові. Проводять її насамперед проти <…> лікарів, намагаються вигнати на Західну Україну, <…> намагаються мобілізувати хлопців, які не хочуть воювати», – сказав колаборант.

Чому це брехня

Ніякої примусової евакуації в Херсоні немає, тим більше – примусової евакуації медиків.

За словами волонтера Червоного Хреста Наталії Шатілової, яка перебувала в Херсоні під час окупації міста і живе та працює там зараз, з міста не тільки не виїжджають медики, а й приїжджають в Херсон з інших українських міст.

«В херсонських лікарнях працюють спеціалісти з різних регіонів України, а також – з інших країн. Звісно, в Херсоні немає ніякої примусової евакуації і нікого не ловлять на вулиці, щоб мобілізувати. Через ситуацію в місті чимало людей виїжджають з власної ініціативи. Червоний Хрест допомагає з евакуацією маломобільних людей, тобто людей похилого віку і людей з інвалідністю. До речі, для допомоги нам приїжджають волонтери Червоного Хреста з Миколаєва і Одеси», – каже Наталія Шатілова.

Нагадаємо, в Херсоні працювали лікарі-волонтери українсько-ізраїльської місії FRIDA-Ukraine. До міста приїздили 14 високоспеціалізованих фахівців, аби надати медичну допомогу херсонцям. А нещодавно медики з Рівненської області приїхали на Херсонщину, щоб допомагати колегам лікувати мирних жителів. В області працює місія міжнародної організації «Лікарі без кордонів».

І це – далеко не повний перелік благодійних місій, в рамках яких працюють люди, які надають допомогу херсонцям, забезпечують життєздатність міста в теперішніх екстремальних умовах.

Чому це важливо

Володимир Сальдо допомагає російським пропагандистам виконувати одне з найважливіших для них «соціальних замовлень» стосовно Херсона – показувати нестерпність життя в місті «після того, як звідти пішли росіяни», викликати у містян мимовільне порівняння «спокійного життя» в окупації і «філії пекла» після визволення.

При цьому пропагандисти усіляко обходять той аспект, що самі ж росіяни, які нещадно обстрілюють місто, винні в тому, що умови життя в ньому зараз – екстремальні. Окупанти або просто пишуть про «вибухи в Херсоні», або звинувачують ЗСУ в обстрілах мирного міста.

Пропагандистам дуже важливо показати, як «добре» жили херсонці під час окупації, і як погано вони живуть після неї. І, показуючи це, прислужники окупантів, не називають справжню причину більшості проблем, які зараз мають херсонці. Причина – постійні ворожі обстріли міста з поки що контрольованого росіянами лівого берега Дніпра.

Медіа-обслуга окупантів наївно вважає, що херсонці, потерпаючи від постійних обстрілів, будуть чекати російського «визволення», тобто – повторної окупації міста. Але херсонці чекають зовсім іншого – визволення лівобережної частини області.

В’ячеслав Гусаков

Цей матеріал було написано ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” в рамках програми IWPR «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” i не відображає погляди Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки