Підтримати

Так звані «застосування високоточної зброї», про які так люблять казати російські окупанти, стали вже в Україні і мемом, і приводом для жартів та їдкої іронії. Росіяни постійно кажуть, що «високоточно» стріляють по українським військовим об’єктам, в той же час звинувачуючи ЗСУ в «обстрілах мирних населених пунктів».

Раніше ми спростовували такі звинувачення, але окупанти і колаборанти не вгамовуються. Вони знову й знову несуть маячню про свої «високоточні обстріли» і про «удари ЗСУ по мирним об’єктам».

Що кажуть окупанти

Кілька страшних обстрілів Херсона сталися 21 лютого. Снаряди, випущені з РСЗО «Град», влучили в зупинку громадського транспорту в центральній частині міста. Внаслідок цього обстрілу загинули п’ятеро людей і поранені 16.

Також скоєний обстріл мікрорайону Таврійський, внаслідок якого загинула жінка.

Про ці обстріли окупантські медіа-посіпаки розмістили кілька повідомлень. Спочатку – про «обстріл розташування 124-ї бригади територіальної оборони ЗСУ», під час якого начебто загинули «25 солдат і кілька офіцерів».

Потім, коли факт обстрілу зупинки громадського транспорту став загальновідомим, пропагандисти розмістили повідомлення лише з констатацією факту.

А трохи згодом з’явилися повідомлення про те, що обстріл нібито скоєний… звісно, Збройними силами України.

Втім, пропагандисти так роблять зазвичай. Спочатку публікують повідомлення про «знищення українських бойовиків російською високоточною зброєю», потім – про те, що відбулося насправді, але – в формі лише констатації факту. І вже потім – «висновки експертів» про «скоєний ЗСУ обстріл мирного міста».

Повідомлення оформлені так, щоб вони справляли враження «експертних», зокрема, з відмітками на мапах. І відмітки ці, звісно, вказують на те, що вогонь начебто вівся з деокупованої частини Херсонщини.

Чому це брехня

З приводу «обстрілу місця розташування 124-ї бригади територіальної оборони» ми звернулися. До пресофіцера тактичної групи «Грім» Дмитра Плетенчука.   

«Інформації щодо втрат серед особового складу не надходило», – відповів він.

Стосовно удару по зупинці громадського транспорту, то на одному з відео, знятому на місці трагедії, можна побачити слід від прильоту снаряду від РСЗО. І цей слід вказує на те, що стріляли з напрямку Дніпра, тобто – з лівого берега.

До речі, навіть в коментарях до повідомлень в пропагандистських медіа деякі користувачі ставлять під сумнів твердження авторів публікацій. Щоправда, модератори намагаються видаляти такі коментарі. Але не завжди встигають робити це достатньо оперативно. Наприклад, можна побачити, як пропагандистів питають, чому після визволення від окупантів частини Херсонщини, розташованої на правобережжі Дніпра, припинилися обстріли Миколаєва, значну частину яких роспропаганда свого часу теж називала «провокаційними» і приписувала ЗСУ.

З великою долею впевненості можна казати, що і обстріли Херсона припиняться, як тільки буде визволена частина області, розташована на лівобережжі Дніпра.

Чому це важливо

Звинувачення на адресу ЗСУ в обстрілах мирних населених пунктів – прийом російської пропаганди, який вона застосовує з 2014 року. Тоді українців звинувачували в обстрілах окупованої частини Донбасу. Зараз звинувачують ще й в обстрілах і окупованої, і деокупованої частин Херсонської області.

Пропагандисти, перевертаючи факти «догори дригом», стверджують, що російська армія веде «визвольну війну», а українська – «загарбницьку».

Українців й досі звинувачують в обстрілах Донецька, які, як стверджують самі мешканці міста, ведеться з боку окупованих Макіївки і Горлівки. До цих звинувачень додаються ще й звинувачення в обстрілах Херсона і правобережної частини області.

Звісно, херсонці не вірять в цю пропагандистську маячню, бо часто і самі бачать відльоти снарядів реактивних систем залпового вогню з лівобережної частини області в напрямку правобережної.

Але пропагандисти вперто продовжують створювати певний інформаційний фон, де російська армія – «янголи», а «ЗСУ» – «дияволи».

Власне, інформаційний фронт існує на будь-якій війні, ця – не виключення. І якщо для України «зброя» на цій ділянці фронту – інформування людей в рамках загальноприйнятих журналістських стандартів, то для Росії – брехня і маніпуляції.

В’ячеслав Гусаков

Цей матеріал було написано ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” в рамках програми IWPR «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” i не відображає погляди Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки