Підтримати

У мережі з’явилося відео, на якому люди, які називають себе військовослужбовцями і кажуть, що служать у військовій частині А7052 (123-тя окрема бригада територіальної оборони), скаржаться на свавілля командирів і проблеми з грошовим та іншим забезпеченням.

Що кажуть окупанти

Спочатку відео з’явилося на Telegram-каналі «Новини ЗСУ» з таким супровідним текстом (цитуємо у повній відповідності з оригіналом):

І знову в ефірі 123 бригада тероборони з Миколаєва. Це як же треба було довести бійців, щоб вони вже безпосередньо зверталися до своїх начальників через телеграм-канали. Коли вже хтось зверне на це увагу і прийме хоч якісь заходи?

На відео, знятому в темному приміщенні, одягнені у військову форму люди із закритими обличчями зачитують з папірця звернення до Президента України Володимира Зеленського.

Наводимо його теж у повній відповідності до оригіналу:

Ми – військовослужбовці військової частини А-7052, що дислокується у Херсонській області, раніше письмово повідомляли щодо проблем у бригаді, але реакції не послідувало, і зараз записуємо відеозвернення. Звертаємося до пана Зеленського. Від безвиході змушений звернутися безпосередньо до вас, оскільки наші командири не вживають ніяких заходів щодо вирішення наступних проблем. По-перше, нам досі не платять обіцяні 100 тисяч гривень, отримуємо тільки заробітну платню. Командири вимагають по 1500 гривень до штабу батальйону на якісь необхідні витрати, але на які не кажуть. Друге, наша техніка практично уся стоїть у місті Миколаєві, забираємо товаришів на своїх машинах, заправляємо за свій кошт. По-третє, не тільки у нашому підрозділі, але і у всій бригаді – проблеми з харчуванням: його урізали, купляємо також за свій кошт, аби його привозять волонтери. Четверте, щоденні обстріли наших позицій з боку російської артилерії та авіації сприяють великим втратам серед нашого складу. П’яте, боєприпаси закінчуються, ми змушені економити і не можемо вести ефективну контрбатарейну боротьбу. Командири нас змушують підписувати якісь папірці, що ми не проти, щоб нас кремували в Херсонській області, Але ми цього не хочемо. Ми готові битися за Україну, але вимагаємо до себе поважного відношення. Слава Україні!

Це відео невдовзі після першого оприлюднення підхопили підконтрольні російським окупантам медіа: і Telegram-канали, і сайти.

Чому це неправда

В 123-й окремій бригаді територіальної оборони на запитання МОСТа про це відео відповіли, що воно – стовідсотково фейкове, як і відео, що з’явилося в мережі в липні 2023 року.

Триває інформаційна війна. Дане відео є фейком, і створене з метою дискредитації ЗСУ. Ми нарахували близько 20 маркерів – недоліків, які вказують на неправдивість відео.  Все, як в Росії: грубо і незграбно, шито білими нитками, – йдеться в коментарі.

Військові не назвали ці маркери через небажання допомагати ворогу робити наступні фейки якіснішими.  

Також повідомили, що у разі виникнення проблем військовослужбовці можуть звернутися в різні інстанції, і немає потреби звертатися до голови держави:    

Щовівторка військовослужбовці ТрО ЗСУ мають змогу вийти на прямий зв’язок із командувачем, про що повідомляється на офіційних сторінках в Facebook, і повідомити про проблеми в підрозділах. Крім того, в Україні цілодобово працюють Гарячі лінії, куди можна звернутися. Працюють психологи та інші структури, існує безліч варіантів висловити і донести свою думку. Росіянам напевне ніколи не зрозуміти, що в сучасному світі до «царя-батюшки» звертаються лише в їх країні.

Автори фейкового відео використали в ньому ще один наратив російської пропаганди: про нібито примус бійців підписувати папірці із згодою на кремацію в Херсонській області. Ці недостовірні відомості були спростовані на сторінці бригади в Facebook ще в серпні 2023 року.

Внесена ясність і стосовно питання нібито невиплати військовим 100 тисяч гривень Затверджений наказом Міноборони України Порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям та деяким іншим особам передбачає, що військові, які беруть участь у бойових діях на фронті, отримують доплату до 100 тисяч гривень на місяць за безпосередню участь в бойових діях або заходах з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії. Тобто, ніхто не обіцяв усім без винятку військовим 100 тисяч. Йдеться саме про виплати за участь в бойових діях. Не знати про це справжні військові не можуть.

До того ж, стилістика звернення фейкових військових дуже нагадує стилістику російської мови. Не виключено, що автори намагалися імітувати українсько-російський суржик, яким користується в спілкуванні чимало людей, в тому числі – військових.  

Першим поширив фейкове відео Telegram-канал «Новини ЗСУ». Більшість контенту на цьому каналі – повідомлення з офіційних українських джерел, з інших авторитетних медіа. Також розміщуються повідомлення про збори коштів на ті чи інші волонтерські ініціативи. 

А до цього додається контент, який не можна назвати інакше, окрім як антиукраїнською пропагандою. І це – не лише спроби дискредитації ЗСУ.

Мова, зокрема, про фейк щодо випуску фірмою Adidas кросівок Superstar Shoes «в українському стилі» з назвою моделі у вигляді двох блискавок, які складають абревіатуру SS,гроші з продажу яких  підуть на спорудження у Львові пам’ятника Гітлеру.

Є й  несправжнє відео з керівником ГРУ МО України Кирилом Будановим, який нібито вживає наркотики, чи відео з терористом Усамою Бен Ладеном, підписане: «Новий міністр оборони Рустем Умеров перейшов до виконання своїх обов’язків і з нагоди записав відеозвернення до українського народу».

Також на каналі можна знайти нібито жартівливі пости, підтекст яких містить образи на адресу української влади і ЗСУ.

До того ж, Telegram-канал «Новини ЗСУ» вже не вперше поширює фейкові відео саме про 123-тю бригаду територіальної оборони. В липні 2023 року саме цей канал оприлюднив теж фейкове відео із «зверненням військових», спростоване на Facebook-сторінці підрозділу. Те відео містило дуже грубі помилки, і робила його, скоріше за все людина, зовсім не знайома з Херсонською областю.  

Чому це важливо

Російські пропагандисти вперто намагаються дискредитувати Збройні сили України. І важливою складовою в цій діяльності є вироблення контенту із нібито свідченнями самих українських військових про погану ситуацію.

Тому й з’являються свідчення полонених, достовірність яких викликає великі сумніви, а також – фейкові відеозвернення.

Ворожі медіа багато писали про ЗСУ, приписуючи нашим воїнам обстріли мирних населених пунктів, вбивства цивільних людей, знущання з полонених, інші злочини.  

Але з часом суттєво знизилася довіра аудиторії до таких повідомлень. Їх вийшла вже величезна кількість, внаслідок чого вони перетворилися на «білий шум».

І виникла потреба в іншій пропагандистській стратегії для дискредитації української армії. Тому й робиться ставка на фейкові свідчення зсередини.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки