Підтримати

Російська пропаганда дуже часто використовує наративи, згідно з якими українська армія – слабка, набрана з випадкових людей і небоєздатна. Не заважає пропагандистам навіть провал плану РФ захопити Україну в режимі бліцкригу, визволення значної частини наших територій, окупованих росіянами в 2022 році, і перехід росіян від наступу до глухої оборони.     

Але прокремлівські медіа, в тому числі і ті, що позиціонуються як херсонські, продовжують просувати ці наративи, не замислюючись, наскільки це корелюється із здоровим глуздом.

Що кажуть окупанти

В Telegram-каналі підконтрольного російським окупантам виконуючого обов’язки губернатора Херсонської області Володимира Сальдо розміщене повідомлення про нібито захоплення в полон двох бійців 123-ї бригади тероборони, яка дислокується в Херсонській області.

Бійців взяли у полон, як стверджує Сальдо, на островах в херсонських плавнях.

У повідомленні переказується розповідь полонених, яка чітко вкладається в наративи російської пропаганди.   

Історія у кожного [полоненого] типова: насильно забрали, абияк навчили в таборах підготовки, привезли до Херсона. Офіцерів у районі бойових дій вони майже не бачили: в Україні тим дозволено командувати «на віддаленні». У такий спосіб київський режим створює для офіцерів мотивацію гнати солдатів на забій, вважаючи їх за гарматне м’ясо. Так само трапилося і з *** і ***: змусили з групою таких самих мобілізованих поїхати на острови, де кинули на кілька днів без підвезення їжі та боєприпасів. Члени групи вирішили йти з островів без наказу. Їхній відхід вистежив український дрон та викликав на них вогонь артилерії. На своїх! Старший групи був тяжко поранений і попросив його залишити та йти самим. Двом вдалося вийти на наших військових та здатися в полон,

йдеться в цьому повідомленні.

На відео чоловіки розповідали, що обидва вони служать на посадах водіїв, що їх нібито примусово мобілізували, не зважаючи на важку ситуацію в сім’ї одного з них.

І далі йшлося про наступне:

·       В українську армію мобілізують усіх, навіть підстаркуватих і хворих.

·       Мобілізованих відправляють в зону бойових дій без належного попереднього навчання.

·       Офіцери командують підрозділом в дистанційному режимі, перебуваючи поза зоною бойових дій.

·       Непідготовлених і погано озброєних бійців відправляють на острови під загрозою суворого покарання у разі відмови.

·       Українська армія розстрілює своїх військових, якщо є загроза потрапляння їх в полон.

Повідомлення і відео густо насичені російськими пропагандистськими наративами, мета яких – дискредитація української армії.      

Чому це неправда

В 123-й бригаді територіальної оборони ЗСУ МОСТу повідомили, що підрозділ вже не раз був об’єктом для фейків і маніпуляцій російської пропаганди. Зокрема, розповсюджувалися недостовірні повідомлення про розстріли за спроби дезертирства, про появу в бригаді мобільних крематоріїв з метою приховування реальних втрат, про алкоголізм і неуставні стосунки серед військовослужбовців, про покарання у вигляді відправки на передову спокутувати провину кров’ю та інше.

Розміщуючи неправдиві повідомлення про ЗСУ, росіяни застосовують популярний маніпулятивний прийом, який називається «віддзеркалення»: приписують нам проблеми, які є в їх армії,

розповіла в коментарі для МОСТа керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

За її словами, росіянам зручно писати про ЗСУ, маючи на увазі те, що вони бачать в своїй армії: мобілізацію усіх, кого змогли зловити; відсутність належної підготовки перед відправленням в зону бойових дій; проблеми із забезпеченням, розстріли своїх військових «дружнім вогнем»; пияцтво і неуставні стосунки, а також – купу інших проблем.

Російські пропагандисти на повному серйозі вважають: якщо настільки великі проблеми є в РФ, значить, їх просто не може не бути в Україні. Бо росіян роками запевняли, що ми гірші за них в усьому. Тому, попри значні успіхи ЗСУ на фронті, росіяни вперто поширюють те, що з точки здорового глузду є повною маячнею. Але в їх «матриці» це – не маячня, а щось природне. Така їх картина світу,

каже Наталія Гуменюк.     

Щодо бойових дій, які ЗСУ ведуть на островах в дельті Дніпра і на лівому березі вона зазначила, що в них беруть участь лише бійці, які мають спеціальну підготовку, а водії (полонені саме так назвали свою військову спеціальність) там просто не потрібні.

У російських пропагандистів таке трапляється часто: вони не враховують деякі деталі, які справді важливі,

каже керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня.

За її словами, російські фейки і маніпуляції спростовуються насамперед бойовою роботою ЗСУ:

Усі бачать наші успіхи на фронті і роблять відповідні висновки. Також є відгуки іноземних інструкторів про вражаючі швидкість і успішність засвоєння українськими військовими того, чому їх навчають. Є дуже схвальні відгуки іноземних військових експертів про рішення нашого військового керівництва.

Чому це важливо

Як сказала в коментарі для МОСТа Наталія Гуменюк, головна мета розповсюдження російськими пропагандистами фейків і маніпуляцій про українську армію – провокування недовіри до неї, а також – сумнівів в тому, що Україна зможе подолати російську агресію, визволити окуповані території і врешті решт перемогти.

Повідомлення про українську армію, які містять фейки і маніпуляції, частіше за все, розміщуються в прокремлівських медіа, які працюють для мешканців окупованих територій, в тому числі – і окупованої частини Херсонщини.

Окупаційна влада і підконтрольні їй пропагандисти таким чином намагаються переконати людей на загарбаних територіях, що ЗСУ не здатні визволити ці території. Таким чином загарбники хочуть викликати у людей пригнічення і думки про марність спротиву окупації.

Але достовірні повідомлення про ситуацію на фронті доходять і до окупованих територій, де чимало людей знають правду і чекають на визволення. 

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки