Підтримати

Проблеми визволеної від російських окупантів правобережної частини Херсонської області – одна з найпопулярніших тем для прокремлівських медіа, які позиціонують себе як херсонські. Розповідаючи про проблеми, проросійські пропагандисти часто посилаються на анонімні джерела інформації. 

Що кажуть окупанти

Прокремлівський Telegram-канал «Херсон.ру» опублікував таке повідомлення:

У Херсоні зростає смертність серед цивільного населення. Гуманітарна криза на правобережжі Дніпра суттєво загострюється. Керівництво тимчасово окупованих територій Херсонської області знищило всю медичну систему правобережжя. Про це повідомляє Херсонське підпілля. За інформацією від підпілля, у Херсоні після підриву греблі (Каховської ГЕС, – МОСТ) смертність від інфекційних захворювань перетнула позначку 200 осіб за тиждень. Це у 2,6 рази більше піку найбільшої ковидної смертності.

У повідомленні також стверджується, що на деокупованій частині Херсонської області начебто не працює медична система.

…Керівництво Херсонської ОВА переводить максимум медичних установ на обслуговування поранених найманців та бійців ЗСУ з інших напрямків. Цивільні елементарно не можуть отримати базової допомоги від медиків,

пишуть пропагандисти.

Чому це неправда

Повідомлення пропагандистів спростував в Facebook перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський:

Це не відповідає дійсності і викликає посмішку у жителів звільнених громад. Покращення якості надання медичних послуг та розбудова медичної мережі є пріоритетом влади. Тому зараз можна сказати про дійсно позитивні зміни у цій сфері. По інфекційним захворюванням можна сказати, що завдяки оперативним діям з ліквідації наслідків підриву дамби Каховської ГЕС ситуація з інфекційними захворюваннями була повністю контрольована і не мала перевищень, на відміну від Лівобережжя, де ця робота була провалена окупантами.

Проросійські пропагандисти не вперше розміщують повідомлення про начебто поганий стан медицини в Херсонській області. В лютому 2023 року підконтрольний російським окупантам “виконуючий обов’язки губернатора” Херсонської області Володимир Сальдо розповідав пропагандистам, що херсонських лікарів начебто примусово вивозять на захід України.

Але ці твердження не відповідають дійсності. На деокупованій частині Херсонщини працюють не тільки місцеві медики, а й лікарі, відряджені з інших регіонів України, а також – від міжнародних гуманітарних місій, зокрема, від українсько-ізраїльської місії «Фріда».

Щодо ситуації з інфекційними хворобами, небезпека спалаху яких зросла після штучної повені, спричиненої підривом Каховської ГЕС, то місцева влада і медики розуміли, які є ризики, і вживали відповідних заходів. Зокрема, проводилося обов’язкове знезараження будівель в зоні підтоплення.

Тому твердження окупантів про поганий стан медичної сфери на визволеній від росіян чистині Херсонщини і тим більше – про високу смертність від інфекційних хвороб не відповідають дійсності. 

Чому це важливо

І російські пропагандисти, і підконтрольні окупантам медіа, які працюють на Херсонщині, намагаються перекласти на українців відповідальність за проблеми на деокупованій частині області.

При тому, що справді проблеми, від яких зараз потерпають мешканці правобережної частини Херсонської області, виникли через російське повномасштабне вторгнення в Україну, тривалу окупацію і через обстріли, яким російські військові піддають Херсонщину.

Але окупанти, називаючи визволену частину Херсонщини «тимчасово окупованою російською територією», вперто звинувачують Україну в складній ситуації, яку зараз переживають мешканці деокупованих населених пунктів.

Ці публікації спрямовані на таких споживачів медіа-контенту, як мешканці окупованих територій і люди, які восени 2022 року під впливом російської пропаганди виїхали з Херсона і правобережної частини області на окуповане росіянами лівобережжя.

Розповідаючи про буцімто створені українцями проблеми на правобережній частині області, окупаційні пропагандисти намагаються переконати мешканців окупованої частини Херсонщини, що Росія створює для них кращі умови, ніж Україна – для мешканців підконтрольної їй частини області. А людей, які майже рік тому виїхали з правобережжя, окупанти намагаються запевнити, що виїзд був правильним вибором.

При цьому пропагандисти геть ігнорують такий чинник як російська збройна агресія і, зокрема, російські обстріли.     

 * Матеріал створено за підтримки Центру прав людини ZMINA.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки