Підтримати

Кількість зруйнованих і пошкоджених будівель збільшується на деокупованій Херсонщині щодня. Їх вже – понад двадцяти тисяч. Вже другий рік російські окупанти нещадно обстрілюють Херсон та інші населені пункти. І є в люди, які, попри такі обставини лишаються жити на небезпечній території. Тому потреба у невідкладних оперативних ремонтних роботах – дуже велика.

Наслідки влучання російського снаряду в житловий будинок

Обсяг цих робіт такий, що зусиль тільки комунальних служб недостатньо. І якби не участь благодійних організацій, ситуація була б значно гіршою, ніж зараз.

Великий обсяг робіт виконує громадська організація «Місто сили», яка працює в Херсоні з березня 2022 року.

Волонтери, які працюють в складі ремонтних бригад, створених ГО «Місто сили», оперативно перекривають пошкоджені внаслідок обстрілів дахи матеріалом, який під час опадів не дозволяє волозі потрапляти всередині будинків і руйнувати їх ще більше.

Також волонтери встановлюють OSB-плити на місця вибитих вікон та дверей. З початку 2024 року мобільні бригади ГО «Місто сили» провели такі невідкладні ремонтні роботи у понад двадцяти оселях херсонців, які постраждали внаслідок обстрілів.

Півтори години в підвалі і смертельний перекур

Ми разом з Олексієм та іншими волонтерами перебуваємо на даху херсонського будинку, пошкодженого під час нещодавнього обстрілу.

Олексій (прізвище чоловік просив не називати з поважних причин) – координатор мобільних ремонтних бригад ГО «Місто сили».

Ремонтна бригада робить на місці майже зруйнованого даху дерев’яний каркас, на який буде кріпитися тент, щоб запобігти потраплянню в будинок дощової води. Вибиті вікна і двері закриваються OSB-плитами. Бригада працює чітко, злагоджено. Одразу помітно, що це – колектив однодумців, де один одного розуміють з півслова.  

Будинок дуже сильно пошкоджений. Власникам доведеться не тільки ремонтувати будівлю, а й міняти значну частину меблів, домашнього начиння та інших речей. В таких випадках люди можуть претендувати на певні виплати від держави, але отримають їх, коли Херсон вже буде поза зоною активних бойових дій.

А зараз допомога таких організацій як «Місто сили» дуже необхідна.

Такі роботи, – розповідає Олексій, показуючи на процес ремонту даху, – ми виконуємо в Херсоні і в Зеленцівці. До речі, наші ремонтники в основному – мешканці обласного центру і цього передмістя. Проєкт допомоги жителям, які постраждали через обстріли, реалізується у партнерстві з Mercy Corps. Заявок надходить дуже багато. Звертаються до нас різні люди, бо снаряди і ракети не обирають, до кого їм потрапити. Але ситуація в місті, на жаль, дозволяє виконувати не усі прохання. Наприклад, ми поки що не наважуємося працювати біля Дніпра. Зараз ремонтуємо будівлі, розташовані на третій лінії і далі від річки, бо ближче – занадто ризиковано.

За словами Олексія, під час робіт волонтерам неодноразово доводилося потрапляти під обстріли:

Коли працювали на одному з об’єктів, почався настільки сильний і тривалий обстріл, що нашій бригаді довелося разом із власниками будинку півтори години провести в підвалі, який, на щастя, там був.

Одного разу щоб врятуватися бригаді з восьми людей довелося швидко розміститися в авто, розрахованому на меншу кількість пасажирів, і, покладаючись тільки на диво, швидко залишити обстрілювану територію.

Відповідаючи на запитання, чи страшно працювати в обстрілюваному місті, волонтери відповідають, що під час роботи просто нема коли думати про страх. Треба усе зробити якнайшвидше, бо заявок – дуже багато, і якомога якісніше, щоб будівлі не постраждали ще більше.

Олексій розповідає, що під час виконання робіт не загинув і навіть не був поранений жоден з волонтерів. Але був випадок, який усіх дуже вразив:

Працював у нас чоловік, який під час ремонту будинків, потрапляв у різні небезпечні ситуації, але завжди для нього усе закінчувалося благополучно. А одразу, перебуваючи вдома, він вийшов на балкон перекурити, і тут стався обстріл, внаслідок якого чоловік загинув. Під час війни трапляється і таке.

Нещодавно в одному з передмість Херсона випущена російськими військовими ракета влучила в об’єкт соціальної сфери, розташований у житловому секторі. Вибуховою хвилею пошкодило понад 10 приватних будинків. В оселях розкрило дахи, вибило вікна та двері.

На допомогу місцевим жителям прибули мобільні бригади ГО «Місто сили». Волонтери швидко провели відновлювальні роботи у трьох будинках. Там реставровано горища, які накрили спеціальним тентом. Ще в двох будинках OSB-плитами закрили вікна. Роботи тривають. Першочергово відновлюються помешкання, які постраждали найбільше.

Для потребуючих допомоги

Потребуєте допомоги в Херсоні чи деокупованій Херсонщині? Звертайтесь до ГО «Місто сили».

Контакт-центр організації –  095-216-46-11 (обробка запитів в робочі дні з 10 до 15 години).

Штаб організації в місті Херсоні  – 066-672-76-97 (можна звертатись також у Вайбер чи Телеграм);

Для зручності обробки, запити на отримання допомоги приймаються до чат-боту у Телеграмі: https://t.me/mistosyly_bot.

Подати заявку на отримання допомоги або подати звернення щодо співпраці чи повідомлення про порушення можна через форму на сайті: https://mistosyly.org/zvernutis-do-nas/.

В’ячеслав Гусаков, Олена Гнітецька

Ми створили цей матеріал як учасник об’єднання “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки