Підтримати

Херсон перебуває під постійними ворожими обстрілами вже майже півтора року. Але навіть зараз ми отримуємо від читачів прохання розповісти про алгоритм дій, які має зробити мешканець міста у разі пошкодження його оселі.

Тому пропонуємо вам розмову про це з начальником Управління капітального будівництва Херсонської міської ради Денисом Холодовим.

Що перш за все має зробити мешканець Херсона у разі пошкодження його оселі внаслідок ворожого обстрілу?

Перш за все треба набрати номери «101» і «102», повідомити про факт знищення та пошкодження житла. Також треба відкрити застосунок Дія, знайти там в розділі «Сервіси» підрозділ єВідновлення, а в ньому – опцію «Повідомити про пошкоджене майно» і розмістити повідомлення про факт знищення чи пошкодження майна. Інтерфейс там – дружній до користувача і інтуїтивно зрозумілий.

Далі людина повинна звернутися на гарячу лінію тієї районної у місті ради, де вона живе. Ось – телефони цих гарячих ліній:

·       Центральна районна рада: 066 447 92 36;

·       Дніпровська районна рада: 099 253 54 91;

·       Корабельна районна рада: 050 533 72 91.

Там можна подати заявку про закриття вікон OSB-плитами.

Якщо говорити про відшкодування значних пошкоджень, то людям треба набратися терпіння і дочекатися, коли Херсон не буде зоною активних бойових дій. Тоді мешканці міста отримають і компенсації за знищене нерухоме майно згідно з Постановою Кабміну № 600, і компенсації за пошкоджене майно згідно з Постановою Кабміну № 381.

А зараз отримати ці компенсації люди не можуть?

На жаль, ні, бо під час обстрілів неможливо проводити комісійне обстеження споруд. А виплати робляться лише за наявності акту такого обстеження. Крім того, один й той же об’єкт сьогодні може мати статус пошкодженого, а завтра внаслідок ще одного обстрілу перейде в категорію знищених. В Херсоні зараз таке, на жаль, трапляється. Тут є і суто технічний аспект: якщо змінюється категорія об’єкту, то й компенсація нараховується по-іншому.

Повернемося до теперішньої ситуації. Чимало херсонців під час окупації або після неї виїхали з міста. Тому чимало квартир та будинків – порожні, і за ними доглядають родичі або друзі господарів. Вони у разі пошкодження квартири можуть подати заявку на закриття вибитих вікон OSB-плитами?

Так, можуть. Якщо буде забезпечений доступ в будинок чи в кватиру, і вікна будуть закриті зсередини, це значно краще, ніж робити це ззовні. До речі, останнє ми теж робимо у випадках, коли в пошкодженій квартирі ніхто не живе, ми не можемо ніяк туди потрапити, а пошкодження негативно впливає на температурний режим в будинку. Тоді ми у разі необхідності використовуємо спеціальну техніку (вишки, підйомники) і закриваємо вікна.

А якщо пошкодження – суттєві?

Тоді виконуємо невідкладні ремонтні роботи. Звісно, в теперішніх херсонських умовах ми не можемо повноцінно відремонтувати, але робимо хоча б те, що може тимчасово запобігти більшому руйнуванню об’єкту. Наприклад, ремонтуємо пошкоджені дахи. В Херсоні такі роботи проведені на понад 700 будинках.

А чи є хоча б дуже приблизний прогноз, скільки коштуватиме відновлення Херсона? Розумію, зараз ще рано робити навіть проміжні висновки. Але влада повинна думати і про майбутнє.        

Такі прогнози є, але ще рано оприлюднювати деталі. Бо багато чого може змінитися з часом. До того ж більш-менш точну інформацію ми матимемо, коли буде можливість провести в мирній і спокійній обстановці обстеження пошкоджених об’єктів, зробити проєкти.

Точно може сказати лише те, що потреби в фінансуванні будуть такі, що місто своїми силами їх не задовольнить. Буде і фінансування за рахунок державних програм, і за рахунок донорських організацій та спонсорів. Також фінансування розподілятиметься залежно від власника об’єкту: він в комунальній чи в державній власності, наприклад.

Місто буде відновлюватися. Але – після закінчення бойових дій.   

Ми створили цей матеріал як учасник об’єднання “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win  

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки