Підтримати

У новому навчальному році, вперше з лютого 2022 року, на деокупованій Херсонщині має запрацювати школа, навчання в якій проходитиме в оффлайн форматі. Це школа у маленькому селі Іванівка Високопільської громади.

Будівля цієї школи була значно пошкоджена внаслідок бойових дій у 2022 році, адже Іванівка, як і Високопілля, довгий час були на передовій, проте зараз тут проходять ремонтні роботи і зовсім скоро школа зможе прийняти перших 66 учнів, а до кінця цього року планується завершення ремонту в інших корпусах навчального закладу і, можливо, на уроки сюди будуть привозити дітей з інших населених пунктів громади.

Зазначимо, що після деокупації Високопільської громади тут мешкало трохи більше тисячі людей, зараз же у громаді проживає близько 6 тисяч осіб. Загалом до Високопільської громади повернулось 50% населення.

Завідувачка Іванівської філії Архангельського опорного закладу загальної середньої освіти Надія Нетяга згадує, що після деокупації Іванівки (село було окуповане військами РФ з березня по серпень 2022 року, – МОСТ), школа була дуже пошкоджена і, аби вберегти заклад від подальших руйнувань, колектив школи та батьки учнів брали в місцевої адміністрації матеріали та самотужки забивали розбиті шибки та латали побитий дах.

«У нас ось тут прильот був. Тут така була пристройка, вона була зруйнована. І мабуть, таки сама природа нам допомагала для того, щоб зберегти школу. Велика така тут росла сосна. І якби не це дерево, мабуть, би повністю оця частина школи була зруйнована. Дерево захистило, взяло весь удар на себе. Бачите, тільки залишився пеньочок. У нас дуже гарна була школа…», – згадує жінка.

По всьому видно, що школа їй болить, але помітна і гордість, що саме її школа буде першою, яка почне працювати в змішаному режимі на Херсонщині.  

За словами Надії, ця школа є дуже цінною для місцевих мешканців, і колектив, і діти, і батьки хочуть, аби школа відновила роботу, тож за першої ж можливості тут було організованого цифровий освітній центр.

«Дітки навчаються, приходять до школи, ми надолужуємо освітні втрати, виховні заходи різні проводимо, а школа відбудовується. Надіємося, що на 1 вересня ми зможемо зайти, нехай у такому змішаному форматі, але думаємо, що ми зайдемо і будемо навчати дітей. На сьогодні у нас 66 тільки учнів, це з нашого села, але, сподіваємося, що дітей з інших сіл теж будуть довозити, поки їхні школи будуть відбудовувати. І ми зможемо всі разом навчатися», – розповідає завідувачка.

На момент наших зйомок, у закладі активно йдуть будівельні роботи, за словами Надії, у школі вже проведено парове опалення, завершені штукатурні роботи, прокладена нова електрика, заливається підлога та ремонтується стеля.

Не дивлячись на те, що приїхали ми в школу під вечір, будівельники ще працювали. 

Начальник Високопільської СВА Костянтин Стародумов розповідає, що Іванівська школа – один з важких об’єктів в плані відбудови, адже тут дуже обмежене фінансування.

«Ми розпочали ще за програмою «Пліч-о-пліч». Черкаська область надала субвенцію.Там була сума загальна біля 11 мільйонів, а об’єкт достатньо великий. Вирішили, що ми не будемо розмазувати всі гроші і закінчимо тільки один корпус, щоб була виключно загальноосвітня школа, щоб можна було запустити її у змішаній формі навчання», – пояснює Стародумов.

Зазначимо, що обов’язковою умовою відновлення роботи шкіл на Херсонщині є наявність на їх території укриття, де діти та вчителі можуть переховуватись під час повітряної тривоги.

Укриття для Іванівської школи подарувала Черкаська область, а ЮНІСЕФ надав кошти для облаштування у ньому освітнього центру.

За словами Костянтина Стародумова, укриття не підходить для повноцінного навчання, як у підземній школі, але як найпростіше укриття для запуску школи у змішаному форматі – достатньо.

Це укриття вже встигли протестувати юні відвідувачі цифрового освітнього центру, у якому щотижня проходять заняття.

Координаторка центру Людмила розповідає, що тут проходять онлайн заняття на важливі та актуальні для сучасних дітей теми – уроки кар’єрного менеджменту, фінансової грамотності, кібербезпеки. Також у центрі можна надолужити знання з предметів та тем зі шкільної програми, переглянути навчальні презентації, пройти тестування з різних предметів та навіть пограти у Майнкрафт. Крім цього, як діти, так і батьки можуть отримати психологічну підтримку.

«Ми підключаємося і дітки слухають тренерів, граємося, виконуємо різні вправи. Це дає великий плюс і дітям. І так як діти останнім часом позбавлені живого спілкування, то маємо, звичайно, позитив, маємо результат. Під час заходів діти спілкуються, діти гуртуються, діти живуть живим життям», – каже Людмила.

Згідно з даними Херсонської ОВА, у 2024 році на Херсонщині планують відновити навчання у змішаній формі в семи закладах освіти, розташованих у Херсонській, Білозерській, Чорнобаївській, Дар’ївській та Високопільській громадах. З 1 вересня до школи можуть прийти майже 600 дітей.

Ми створили цей матеріал як учасник об’єднання “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки