Підтримати

Селище Високопілля, яке знаходиться поблизу кордону Херсонської та Дніпропетровської областей, у 2022 році стало полем битви на довгі місяці. Унаслідок бойових дій тут було зруйновано близько 90% будівель.

Через півтора року після деокупації тут є безліч слідів війни, які навіюють місцевим мешканцям страшні спогади, але попре це у Високопіллі – відбудовуються.

Як розповів МОСТу начальник Високопільської селищної військової адміністрації Костянтин Стародумов, після деокупації громади тут мешкало трохи більше тисячі людей, зараз же у громаді проживає близько 6 тисяч осіб. Загалом до Високопільської громади повернулось 50% населення.

Начальник Високопільської СВА Костянтин Стародумов

Окрім мешканців, які проживали у Високопільській громаді до повномасштабного вторгнення сюди приїздять і внутрішньо переміщені особи. За словами Стародумова, таких тут понад 300 людей.

«Питання ВПО у нас проблематичне в плані того, що в нас побите житло і нема де селитися. Якщо нам вдасться запустити соціальний гуртожиток, то ми це питання вирішимо. Люди зможуть приїжджати, селитися в нас, залишатися в нас жити», – каже начальник СВА.

Пошкодженого житла та соціальної інфраструктури у Високопіллі дійсно доволі багато. Не менше тут і вщент зруйнованих будівель. За даними, які є в селищній адміністрації, 25% всіх домогосподарств в громаді – зруйновані.

«Зараз систематизували роботу з обласною адміністрацією для того, щоб це був єдиний реєстр пошкодженого майна, де всі благодійні організації можуть вносити відповідні дані, що вони відбудували, коли відбудували, для чого. Щоб ця допомога не об’єднувалася і не накладалася одна на одну. Щоб вона, грубо кажучи, проходила справедливо. Бо була в нас така ситуація: виділили 100 тисяч на відновлення, а людина взяла і зуби собі поставила. Потім ще скарги на гарячій лінії залишала, що шифер не дали», – пояснює Стародумов.

Власники пошкоджених будівель можуть претендувати на грошовий сертифікат, аби придбати нове житло, проте як і у більшості громад Херсонщини, багато хто має проблеми з документами на майно.

«Людина може претендувати, якщо в неї є правостановчі документи. В нас дуже велика проблема була в тому, що у багатьох немає документів на житло. Є якісь там виписки з погосподарської книги і все. В нас вже БТІ повернулись, яке активно з  цим працює. Вони відновлюють документи, подають заявки через Дію, комісія виїжджає, обстежує. Якщо будинок дійсно не підлягає відновленню, людина отримує сертифікат протягом місяця», – розповідає Костянтин Стародумов.

Наразі у громаді вже відпрацьовано понад 140 сертифікатів на 250 мільйонів гривень, проте чітких даних про те, скільки мешканців точно залишаться в громаді та будуть тут відбудовуватись, немає.

«Я не можу спілкуватись з людьми з цьому плані. Деякі купують житло десь там, в Кривому Розі або в Києві або десь ще. Деякі вкладають гроші тут, відбудовують, купують щось дітям. Дехто виїжджає та не повертається, купує квартиру, бо відновлювати – це важко. І тому люди виїжджають, і це прям…», – каже Стародумов.

Також у Високопіллі відновив роботу ЦНАП.

Як каже начальник СВА, старше населення не завжди має можливість подати заяву на відшкодування через Дію, для цього є фахівці ЦНАПу.

«У нас дуже активно працює ЦНАП. Коли в когось якісь є проблеми з цим, вони можуть завжди туди звернутися. Там їм допоможуть, за них все поклацають, понажимають. Це все робиться», – додає Стародумов.

Торік у громаді працювали будівельники з Хмельницької області, які відновлювали селище Високопілля за програмою “Пліч-о-пліч”. На це область-патрон виділила 47 мільйонів гривень.

Зараз, за словами Стародумова, програма призупинена – допрацьовують кілька бригад з Черкаської та Дніпропетровської областей.

(В процесі підготовки цього матеріалу МОСТ дізнався, що реалізація програми “Пліч-о-пліч” зупинена не через відсутність відповідної постанови уряду, про що нам неодноразово казали начальники місцевих військових адміністрацій, а через брак державних коштів)

Окреме питання, яким наразі займаються у Високопільській громаді – відновлення освітньої сфери та зокрема повернення офлайн навчання.

За словами начальника СВА, вже розпочались ремонти у школі та дитячому садку у Високопіллі, також йдуть роботи в навчальних закладах Іванівки та Малої Шестерні. Зокрема, там облаштовуються укриття – це основна вимога для відновлення офлайн навчання.

«В Іванівці ми до вересня на 100% встигнемо. Садочок у Високопіллі запуститься також. Вже ведуться роботи по облаштуванню там. Школа в Малій Шестерні теж планується. З місцевого бюджету будемо сплачувати за вікна, область нам допоможе з укриттям. Тобто три школи і два садочки ми запустимо. Всього буде достатньо», – розповідає Стародумов.

Після відкриття у цих закладах будуть навчатися діти зі всієї громади, адже відновлювати всі заклади освіти нераціонально через брак населення, тож планується, що дітей будуть звозити на навчання із сусідніх сіл.

«Запрацює програма “Шкільний автобус”, плюс деякі автобуси нам надавали благодійники. Дітей будуть підвозити до школи, для того, щоб в них була повна наповненість. Якщо ми переберемо цю норму – будемо вводити змішані форми навчання», – пояснив начальник Високопільської СВА.

Зараз у Високопіллі є світло, вода, зв’язок, відновлено газопостачання. Працює амбулаторія, пошта, комунальні служби, налагоджена робота соціального транспорту, також нещодавно запрацювала залізнична станція. Проте у громаді ще залишаються заміновані ділянки та трапляються обстріли, тож, скоріш за все, процес відновлення буде складним та тривалим.

Над матеріалом працювали: Олена Гнітецька, Маргарита ДоценкоДизайн: Юлія ТерещукФото: Олена Гнітецька

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки