Підтримати

З начальником Херсонської обласної військової адміністрації Олександром Прокудіним ми змогли записати інтервʼю з другої спроби. Призначив він його… у своєму кабінеті на площі Свободи, у розбомбленому росіянами приміщенні Херсонської ОДА.

Відповіді на питання були короткими, але інколи його мовчання на поставлені питання казало більше, ніж це зробили розлогі коментарі. 

Ми памʼятаємо, що це інтерв’ю ми планували на 6 червня, але з відомих причин ми його перенесли (6 червня росіяни підірвали Каховську ГЕС, – ред.). Чи були ви до цієї катастрофи готові особисто? 

Морально – готовий. Мій дуже великий плюс, що я знаю свої позитивні та негативні якості. І от серед позитивних – в екстремальних ситуаціях ніколи не панікую і адекватно оцінюю ситуацію. 

А ви знали, як будуть розгортатися події, якщо підрив ГЕС станеться? 

Зону підтоплення я знав. 

А швидкість знали? Бо я їхав з Одеси в Херсон, і мені здавалось, що це буде якась хвиля, уява малювала страшнішу картину, ніж та, яку я побачив зранку

Щодо швидкості мав уявлення – про це нам говорили спеціалісти ще тоді, коли я працював у поліції. Я знав, що Воєнку, Острів затопить. Тільки не знав, що вода дійде аж до Калинівської громади. Не знав, що взагалі Інгулець в  Миколаївській області та і у нас, у  Калинівській громаді, вийде з берегів. От до цього я не був готовий. Як і до того, що Давидів-Бродівській міст буде підтоплювати. 

Можемо вже сказати, скільки людей загинуло?

24. Це на правому березі. 

Про лівий нічого невідомо? 

Те, що мені лікар звідти офіційно підтвердив – 10 людей. Але потім їм взагалі заборонили вказувати причину смерті – “через підтоплення”. Писали унаслідок “серцевої недостатності”. Вони (окупанти, – ред.) в Олешках і всіх інших громадах оголосили карантин, самі фіксували все. Загалом є постраждалі, є безвісно зниклі…

А з нашого боку є зниклі безвісти? 

Так. Спочатку було 57 безвісти зниклих. Згодом частину людей знайшли, На жаль, деякі факти зникнення знайшли своє підтвердження і поліція зафіксувала смерть через підтоплення. Нещодавно був такий випадок. Людина числилась безвісно зниклою. У перші дні затоплення свідки бачили її тіло, але через сильну течію не було змоги дістатись. І от два дні тому правоохоронці виявили тіло вже в іншому місці.

Боюсь навіть спитати, скільки приблизно завдано матеріальних збитків…

Мільярди доларів. Це якщо мова йде просто про Каховську ГЕС. 

Ні, зараз не про ГЕС. Об’єкти міського, сільського господарства, приватні будинки, інфраструктура – є якась оцінка, скільки приблизно потрібно грошей на відновлення? 

Поки немає. Комісії лише розпочали свою роботу. Думаю, що через велике навантаження процес може відбуватись довше, аніж нам хотілося б.  Дуже велика кількість об’єктів і складна безпекова ситуація. Тим паче комісії чекатимуть власників пошкодженого/зруйнованого майна, які виїхали за межі області. Без них (постраждалих, – ред.) члени комісії не можуть зайти у приміщення і провести оцінювання. 

Кабмін виділив 980 млн 900 тис. грн. Уже відбулось засідання бюджетного комітету, на якому підтвердили цю суму. Області дають гроші на відновлення життєзабезпечення населення: там три напрямки. Одним з напрямків передбачено кошти на поточний ремонт, які люди отримують  через Дію на картку єВідновлення. Як тільки гроші будуть зараховані на карту,  люди самостійно займатимуться ремонтом.  Якщо хтось це зробити не може, то кошти будуть перераховані на якусь будкомпанію, фірму і роботи проводитимуться на ту суму, що зафіксована в акті. 

Зараз комісії працюють вже? 

Так працюють, але повторюся – велике навантаження, велика кількість об’єктів і складна безпекова ситуація. Зараз нам згідно з цією постановою виділяють у допомогу спеціалістів з кожної області. Приїдуть – по 5-10-15 людей. 

Я читаю коментарі. Люди переживають, що спливе час, якісь наслідки вже не можна буде зафіксувати. Що в такому разі мешканцям робити? 

Всі наслідки громадяни можуть зафіксувати самостійно, зробивши фото/відео фіксацію. Звернутися до поліції – і вже поліція виїжджає і фіксує всі наслідки. Єдине – якщо громадяни фізично перебувають за межами області, то вони можуть повідомити про подію телефоном або електронною поштою. Але якщо  власник пошкодженого/зруйнованого житла відсутній –  для ефективної роботи поліції і членів комісії   потрібна нотаріальна довіреність, за якою власник уповноважує особу вчиняти певні дії. 

Давайте повернемося до вашої роботи. 4 місяці ви керуєте областю. Що за цей час вам вдалося зробити найкраще? 

Я не можу судити, бо це буде суб’єктивна точка зору. Хай це проаналізують мешканці області, які бачили роботу інших очільників ХОДА. 

Ми ж з не з ними спілкуємося. 

Мені нема чого додати. 

А що не вдалося, хоча ви хотіли? 

Через якусь бюрократичну складову не все можна зробити так швидко, як хотілося б. 

Це якісь документальні оформлення чогось? 

Навіть під час дії воєнного стану або надзвичайної ситуації, деякі процедури можуть марнувати багато часу.  А так є бачення і розуміння правильності певних дій і я максимально використовую наданий час на їх реалізацію. Можливо, я зараз переберу на себе шквал критики, але для Херсона і області це буде корисно на майбутнє…

Знесення ринку «Кристал» – це такий крок чи ні? 

І ще багато таких кроків буде. 

Це ваша була ініціатива чи вашого колеги з міської адміністрації? 

Щодо «Кристалу»? Ну  це просто ринок, який спалили. 

Чия це була політична воля – вигорнути цей хламидник?

Це не тільки «Кристал», просто він – перший. 

Ринок «Шуменський» будуть зносити? 

Оту незаконну частину – так. І комунальний ринок, який на залізничному вокзалі, і незаконну частину біля Дніпровського ринку, і всі “ринки”, які знаходяться на земельних ділянках без відповідного дозволу і не зареєстровані в установленому порядку. 

Кажуть, в них там новий “власник”. Він не буде проти? 

Де? 

На цих ринках. 

Не знаю. 

В тому числі, я розумію, вони (власники, – ред.) пов’язані з керівництвом обласної поліції. 

Я не знаю, чесно. За законом, ринки не мають там бути. Якщо брати залізничний ринок, комунальний, Больбота, як його називають, то…

Ну він як і не комунальний, почнемо з цього. 

Він незаконний вже 10 років, власники нічого не сплачували. Просто воно було і було. Люди збирають гроші дотепер. 

Кажуть, що збирають вже нові люди. 

А куди вони (кошти, – ред.)  йдуть? 

Кажуть, керівництву поліції в тому числі. 

Я про не знаю. Щодо цього до мене громадяни не звертались. 

Власника немає, а хтось збирає гроші. Хто? 

Збирають. Вони вже попереджені. Я ж кажу – про те, що біля залізничного вокзалу  – це другий етап, другий ринок, який будуть перетворювати в законному руслі. І там є ринок, де ми будемо людей просити займати саме там місця. Перший час безкоштовно – до того, поки він не запрацює повністю. Тих людей, які там торгували, ми переведемо туди. Щодо комунального ринку, ринку «Кристал» – зараз відпрацьовуємо ще з містом, виділяємо місце для нового, нормального ринку, з інфраструктурою, як в Європі. 

Це де? Місто побудує ринок з інфраструктурою? 

Так, а де вони от свої будиночки будуватимуть такі одноманітні. 

Не на цій вулиці, яку нарешті звільнили?

На цій вулиці точно не буде ринку.

А що по відбудові громад? Ми всі чули про Посад-Покровське, я був там, після приїзду Президента. Це хороша історія. 

Буде дуже багато хороших історій. Я зараз не про все можу комунікувати. Але хочу запевнити, що команда Херсонської ОВА дуже багато зробила для старту робіт з відновлення. 

Я там спілкувався з людьми, не тими, яких приводили вам, не тими, які спілкувалися із Зеленським. А просто з людьми. І вони до цього ставились скептично. 

Звичайно. Я б на їхньому місці робив так само. Але зараз триває велика підготовча робота. 

Я чув, що Київська школа економіки розробляє якийсь план. 

Це Посад-Покровське. А я не кажу про Посад-Покровське. Я про всі громади кажу: Олександрівка, Високопілля, Калинівське. Деякі області вже з громадами працюють. 

А як перевірити ефективність? Калинівській громаді пощастило, на мій суб’єктивний погляд, там непоганий голова військової адміністрації. А в тому ж Високопіллі все дуже печально

Так. 

І що робити? 

Приймати кадрові рішення щодо голови військової адміністрації. 

Минулого тижня президент звільнив двох голів. 

І будуть ще звільнення. 

Тобто звільнять очільницю  Високопілля, кого ще? 

(Довга пауза) 

Цікаво просто. 

Можу сказати, що є питання до керівників чотирьох громад. 

В тому числі окупованих? 

Ні. 17 громад зараз звільнено. Зараз я кажу про керівників саме звільнених громад. 

Починаю загибати пальці і називати прізвища

…Станіславська ні, там нормальний голова…

Це ваша думка. 

А який КРІ ви їм виставляєте? 

Я з ними спілкуюсь. Як ви от кажете, якщо видно, що людина активна, як от в Нововоронцовці, Калинівці. Навіть Велика Олександрівка – там Корнієнко (Наталя Корнієнко – начальниця ВА, – ред.) – вона більш-менш, все тримає, може відповісти на будь-які питання, може комунікувати. 

А що Берислав? 

(мовчить)

Ясно. У вашого попередника була політика призначати тих, кого обрали люди. І ви гадаєте, ця політика не працює у воєнний час? 

Кого обрали люди? 

Ну так. Шаповалова обрали люди. 

Можливо, в мирний час вони були би ефективними.  А зараз інший час, і мають бути якісь швидкі і дієві рухи. А цього не відбувається. Тобто якщо брати ще деякі громади, вони не дослухаються. 

Кого вам зараз не вистачає в вашій команді? 

Заступника по відновленню, інфраструктурі і розвитку територій. В плані він є. На нього лягає вся відбудова, відновлення. 

Кандидатура вже є? Це місцева людина? 

Кандидатура є. Пошуки велись і серед місцевих і серед не місцевих . 

А хто зайвий, кого б ви звільнили з керівників напрямків? 

Зараз нікого б не звільнив. Але, звичайно,  є питання до кожного. 

Я чув, є питання по освіті. В громадах, я чув, скаржаться. 

По освіті – ні. Там є питання – і відразу є відповіді.  Якщо брати взагалі її (начальницю управління освіти ОДА, – ред.) роботу, то вона там спрацювала в моменти, коли хтось може опустив би руки і втік. 

Ми вже в своєму колі жартуємо, що адміністрація перетворилась на райвідділок і скоро не буде кому ловити злочинців. 

Ну який райвідділ? Двох людей я перевів з поліції з собою. Якщо ще рахувати пенсіонерів – то ще плюс дві особи. 

А якщо додати радників, то ще кілька? 

А кого? 

Колишній радник Авакова Іван Варченко, наприклад. 

Варченко? Він взагалі тут служить, в 124-й [бригаді]. Він військовий. Він просто комунікує. Командир не завжди може швидко реагувати на якісь речі. Варченко дуже ефективний в плані забезпечення. За цей час він стільки привіз 124-й бригаді, що за весь рік не було. Ми стільки машин вже подарували, човнів, мавіків, іншого обладнання. Це його заслуга. Він чисто на військових заточений. Він не тільки 124-й допомагає, а і 126-й, 121-й. 

Як на роботу потрапив Олексій Ванін, який працював на росіян? Яким чином це було можливо? 

Зараз всі, в тому числі, інспектори проходять спеціальну перевірку. Раніше такого не було. Янушевич (ексначальник Херсонської ОВА, – ред.) та інші – вони всіх брали без перевірок. Можливо, був такий час, не вистачало людей. 

Давайте повернемось до “міліціонерів”. Наскільки ці люди можуть працювати на посадах, на які ви їх призначаєте? От той же Ярошак. Що взагалі він може знати про будівництво? 

Він не про будівництво. Він про інфраструктуру, транспорт. Ну він знає це все. Він працював в цій сфері з усіма перевізниками. 

Ну і порядку там ніколи не було. 

Та ну, Ярошак ефективний був. І зараз… 

Та просто згадую ці бійки перевізників. 

Ну це більше кримінальний блок. Те, що він приїздив і розбороняв – це його. Але те, що це кримінального блоку робота, зі злочинними формуваннями…

Не можу не спитати про Сергія Касьянова. Його люди мені телефонували, писали, пропонували гроші, погрожували, пропонували з ним зустрітися і так далі. Ви знаєте, про що я спитаю – про кримінальну справу, про замовне вбивство, де він фігурант. Як сталося, що він став вашим радником? 

По кримінальній справі – хай розбирається слідство. Як він став радником? Це людина, яка допомагала дуже сильно Нацполіції під час вторгнення росіян. Ті всі батальйони, які направлялись, і я за них відповідав, і вони йшли на Схід, він допомагав з харчуванням повністю – від якоїсь м’ясної продукції… 

А чим він зараз корисний? 

Він залучає інвестиції. В нього великий пул – Швейцарія, Італія, Франція. Людина спілкується з дуже впливовими політиками і допомагає. Зараз він не є радником, але на той час – так. Я його взяв чисто по міжнародній сфері. 

Ну інвестиції зараз – це трошки передчасно взагалі казати. Ну от привезти сюди інвесторів і показати. Навіть я ходив по Високопіллю і дивувався, що там є залізниця і все – туди можна везти інвесторів, але мені сказали, що ніхто не хоче. 

Це дуже довгий процес. Вони розкачуються повільно, але роблять. Тому зараз треба починати. Вже зараз просто телефонуєш один раз на тиждень, питаєш, вони розуміють, що ми в конекті, зацікавлені. Дуже важливо тримати цей контроль. Ми вже їм даємо проекти. Ми вже виїжджали, виступали на конгресі… 

Все одно це дуже венчурні інвестиції – вкладати в область, яка… 

Це ж на майбутнє. Ми ж не кажемо зараз вкладати. Ми кажемо: «Звільнимо свою територію, відвоюємо область, от є в нас такі і такі проекти». І партнери кажуть: «Готуйте, будемо заїжджати». Це на майбутнє. 

Що по петиції? Наскільки ви серйозно сприймаєте все, що відбувається навколо цієї дивної петиції? 

Спочатку реагував. Потім відключився і роблю свою роботу. Я просто не знаю, що там відповісти. Коли ти бачиш, що є вливання грошей в цей сегмент з деяких осіб… 

Яких? 

Це ж не доведено, я не можу казати.  Ну я просто кажу, що є процес. Він планомірний. Щоб проаналізувати, треба просто взяти подивитись, з яких областей голосували. 

Ми ж не бачимо цього. 

Бачимо. 

Ті, хто мають доступ до сервера. Треба просто брати і гуглити. Я гуглив, і там дуже багато херсонців. Багато звісно з інших міст України. Але там є херсонці.

Так, але на 9 місці серед інших областей. 

Це ж не заборонено. 

Та я ж тільки за. Просто, коли ти бачиш в телеграм-каналах платну рекламу, бачиш, наприклад, у телеграм-каналі гадалки «Збережіть Херсон від обстрілів, голосуйте за петицію» – то це маячня, повірте. Ну такого ж не може бути. 

А ваше керівництво з Офісі Президента знає про існування петиції? Як на неї реагують? 

Знають, звичайно. 

Це серйозно сприймається ними чи радше як якась чергова політична гра? 

Я не питав їх. Якби я був на їх місці, я б сприймав серйозно. 

Вони ж є в петиції. 

Я на них вже відповідав. Якщо треба, ми можемо ще раз пройтись. Але повірте, що б я не сказав, буде це доступно для людей? Я ж суб’єктивну якусь свою позицію висловлював би. 

Добре. А давайте так. Якби зараз вам подзвонив президент і сказав: “Бачив петицію, у вас є хвилина, що пояснити свою позицію”. 

Там три питання, так? Щодо безпеки – то зараз найбільше укриттів і бомбосховищ в Херсоні, ніж в усій Україні зроблено за цей період. 

В Херсоні. А в громадах? 

І в області. Я кажу за все. І робота продовжується. 

Укриття добре. Бачили всі. 

Не бачили ж ремонти, які робляться там. 

А чому їх роблять мешканці однієї області? Вас ніколи не цікавило це питання? 

Якщо ви кажете за Луганськ, то це всього 4 укриття. 

Ну кияни там теж з луганським корінням. 

Ну це місто укладає договори. Ми і своїх залучаємо будівельників. В нас свої організації. Там взагалі такого немає. 

Користуються бомбосховищами люди? 

Так. 

Бо я декілька разів заходив, поряд, за вашою спиною, і нікого не бачив. 

З правої чи з лівої сторони? 

З лівої. 

А от з правої, там в дворі. Там є нове бомбосховище.Ним користуються мешканці всіх навколишніх будинків. Люди там з дітьми, ночують навіть. 

Повернемось до дзвінка президента. 

Я підготував би відповідь. Що там по петиції було ще. 

По аудиту. 

Ну аудит я провів. 

До речі, про аудит.  Ви, коли прийшли, то  у вас був такий наїзд трошки на попередників. Ви обіцяли результати. Результатів нема. Я бачив результати аудиторської перевірки закупівлі камер, серверів – ну воно ж ні про що. 

Чому? Завищена ціна на 30%. 

Максимально беззубе. Там навіть про це дуже побіжно, про завищену ціну. 

Завищена ціна на 30%. Є сума збитків. Є ще недоцільність взагалі закупки. Можна сказати про те…  45 млн грн витрачено взагалі бездумно. Не було заявки.

Ну оці оповіщення і камери — там два тендера паралельно йшли. Тобто там тендера-то і не було. 

Вони думали так зробити. Ну навіть якщо ми говоримо про оповіщення, то там було 50 систем оповіщення, і вони хотіли по 4 камери на них розвісити. Це 200 камер. Просто я не розумію взагалі навіщо.  Оповіщення – це динаміки, гучномовці. Камери закуплені бездумно. Ці системи оповіщення малопотужні. 

 Кого загалом вже догнали? 

М’яч на стороні правоохоронців. І їх треба питати, що там. Ми передали всі матеріали…

А всі – це скільки? 

Шість аудитів по різним сферам. І вони зараз мають довести все до кінця. Там аудитори, вони ж експертизи замовляють і так далі, “економічку” і купу всього. Вони мають довести доказову базу, щоб потім пред’явити підозру, хто це робив. 

Чесно кажучи, мені здається, знову всі вийдуть на якогось начальника департаменту цивільного захисту Лазарєва… 

Який підписував, так. Ну далі, якщо він не буде давати свідчення, що начальник чи якийсь ще заступник на нього впливали, тиснули тощо, на ньому все і закінчиться. Тому що він підписував документи, він організатор цього всього, мав право підпису і все інше. Якщо він далі свідчення не буде давати, то на цій ланці закінчиться.

Є вірогідність, що наступний голова ОВА буде так само намагатися вас викрити? 

Звичайно. 

І ви до цього готові? 

Я просто не роблю таких речей. Зараз я можу відповісти за кожну закупівлю – я перевіряю, дивлюсь ціни, сам аналізую, мені приносять, якщо маю сумніви – дивлюся в інтернеті, щоб не підставили. 

Ну зараз небагато закупівель. Звільнять лівий берег, піде вал. 

І будемо перевіряти. По-іншому ніяк. Так просто, я не підписую нічого. Я зараз за них переживаю. Знаю, що хтось хоче надурити, заробити і так далі. Я беру і перевіряю всі оголошені нами закупівлі, всі договори. Беру і шукаю товар чи послугу в інтернеті і порівнюю ціну.  Зараз ми намагаємось робити дешевше, ніж усі. Навіть по укриттям. 

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки