Підтримати

Звільнена від росіян 4 жовтня минулого року Велика Олександрівка у травні цього року виглядає як цілком мирне селище. Шрами від снарядів та мін потроху зникають з тіла понівеченої окупантами центральної площі. Про події минулого року тут нагадують розбиті будівлі поліції, школи, потрощена будівля колишньої РДА та згорілі будинки у центрі міста, але буйна зелень та шикарні крони дерев приховують від нас весь той жах, який кореспондент МОСТа бачив тут сім місяців тому.

Про те, як живе громада ми поспілкувалися із її очільницею Наталією Корнієнко.

У яких селах зараз найважча ситуація?

У тих, де ще не відновлено до кінця електропостачання. На сьогоднішній день це Чкалівський, Брускинський старостати та Давидів Брід. Хоча останній населений пункт вже заживлено, але водопостачання ще не підключено до свердловини. Це пов’язано з тим, що там були пошкоджені точки обліку та нанесені удари по свердловинах. Водонапірні башти були заварені власними силами, але все одно там є проблеми.

Давидів Брід

Сьогодні ми працюємо з різними благодійними організаціями саме в плані водопостачання. Сюди входить заміна водонапірних башт, наприклад. Так,  заміни потребують башти в с. Мала Олександрівка, Давидів Брід та Білогірка. 

Село Білогірка практично зруйноване, воно завжди було невеликим. Раджу його відвідати – ви будете здивовані тим, що люди постійно повертаються туди. За статистикою, сьогодні там живе близько 9 чоловік. Деяка частина населення живе у Давидовому Броді, проте приїздить у Білогірку. Люди самостійно прибрали свої земельні ділянки, власними руками засіяли баштан. Хай не розказують Гопри, що в них найкращі кавуни, адже найкращі ростуть у селі Білогірка.

Білогірка

Є велика тяга до рідної землі, тому розмови про те, що розбиті села нікому не потрібні, є маячнею. Кожен хоче повернутись та відбудовувати рідні місця.

Сьогодні у Давидовому Броді були представники громадської організації, планується також за сприяння обласної військової адміністрації відбудова 20 будинків та проведення ремонтних робіт обраних ними будинків.

Зараз там працюють наші фахівці, потім ми звернемось до донора, будуть вестись перемовини. Ось таким чином здійснюється відбудова Давидового Броду. Це село було сильно пошкоджене, адже саме через нього виїжджали найперші бажаючі евакуюватись з тоді ще окупованої Херсонщини. Потім коли дорогу було закрито, люди виїжджали через Василівку Запорізької області. 

Околиці Давидового Броду досі всіяні спаленою технікою росіян

Зараз працюємо також над відбудовою школи в Давидовому Броді.

Хто фінансує процес відбудови школи?

Школа буде відбудовуватись “з нуля”. Коли буде зроблене технічне обстеження, написано заключення від фахівців, тоді буде зрозуміла загальна картина масштабів відновлення. Однак школа точно буде відбудована, це першочергове завдання. Поруч є 2 школи, у селах Іщенка та Чкалове, які теж зазнавали руйнувань. Однак поки черги з донорів на відбудову тамтешніх шкіл немає.

Чи є певна цифра постраждалих людей від окупації, у тому числі викрадених, зниклих безвісти? Наприклад, якщо рахувати по зруйнованих будинках?

Сьогодні подано 1300 заяв на відшкодування та обстеження збитків майна у нашій громаді. Однак у законодавстві прописано, що право на компенсацію мають виключно власники. Натомість багато людей мають документи радянського зразка, документи про спадкоємство, отже, є певні проблеми з цим моментом. Ми разом з правовою благодійною організацією відвідали населені пункти, жителі яких мають подібну проблему, для пошуку шляхів вирішення цього питання. Фахівці пояснили жителям, як через суд можна вирішити це питання, тому ми вважаємо, що ця проблема буде невдовзі вирішена. Через тиждень на території нашої громади починає працювати первинна правова допомога, що також допоможе жителям.

Наталія Корнієнко

Щодо постраждалих людей, то такі дані ведуть органи внутрішніх справ. Я вважаю, що у нас є постраждалих до 80 людей. У нас велика громада – 34 населених пункти. Сьогодні ми намагаємось відтворити хронологію подій, визначити, хто допомагав ЗСУ. У нас були люди в Давидовому Броді, такі як Олександр Соловйов. Він працював із ЗСУ, повідомляв їм інформацію про окупантів, був поранений, отримав винагороду. 

Однак сьогодні наша першочергова задача – відбудова громади.

Яка доля чекає школу, яка знаходиться на в’їзді до Великої Олександрівки?

Ця школа не проходить через державну субвенцію, але дякуючи обласній військовій адміністрації, нас відвідали Дмитро Бутрій та Олександр Прокудін. Вони бачили масштаби руйнувань і мають бачення процесу відновлення закладу. Крім того, зруйнований перший дитячий садок. У нас їх 3, і один з них практично зруйнований. Сьогодні розглядається питання комплексної відбудови дитсадка та школи. Це має бути один комплекс.

Велика Олександрівка

Щось почали вже відновлювати?

Сьогодні це стосується тільки проектно-кошторисної документації, яка вже офіційно виготовлена та направлена до Кабінету Міністрів України.

Документація на відновлення чого саме?

Білокриницька школа, наприклад. Також розглядаємо питання відновлення школи у Новодмитрівці. Ми надавали запити на відновлення всіх навчальних закладів громади в обласну військову адміністрацію, проте є заклади, які в першу чергу підлягають відновленню, та ті, які – у  другу.

У Давидовому Броді нам сказали, що жителі не уявляють села без відновленої школи. Школа для них – центр життя. Ви погоджуєтесь з цим твердженням?

Одночасно погоджуюсь і не дуже. Погоджуюсь, бо будь-яке відновлення є стимулом для повернення людей. Але коли люди кажуть, що без школи немає села – це історія. От коли немає роботи, тоді дійсно немає села. Коли немає робочої сили, людей працездатного віку, от тоді це дійсно біда. Я дотримуюсь тої позиції, що все має бути раціонально та ефективно.

Якщо допустити ситуацію, що ми відбудуємо школу, а у селі немає дітей шкільного віку? У нас є школи, де відсутній 1 клас, деякі предмети викладають не фахівці, класи по 7 дітей. Я часто ставлю питання до батьків: “Чи хочете ви, щоб ваша дитина закінчила таку школу?” Звичайно ж, ніхто не хоче. Тому у такому випадку буде краще, щоб діти 10-15 хвилин проїхали у комфортабельному автобусі, по відремонтованій дорозі до школи в іншому населеному пункті. Ми зі свого боку докладаємо всіх зусиль для налагодження освітнього процесу. 

На центральній площі наводять лад

Нам це непогано вдавалось до початку повномасштабного вторгнення. Наприклад, у 2021 році у школі в Давидовому Броді було облаштовано лінгафонний кабінет вартістю близько 1 мільйона гривень. На жаль, пандемія Covid-19 дещо зруйнувала наші плани, і діти не відвідали жодного заняття там.

У Велику Олександрівку повертаються люди?

Так, звісно. У мирний час там жило 6,5 тисяч жителів, зараз близько 4300. Сьогодні у нас відновлено електро- та газопостачання, працює Приватбанк, банкомат Ощадбанку, аптеки, Нова Пошта. Останні, до речі, великі молодці: вони продовжують надавати свої послуги на високому рівні з першого дня. Єдине що не працює – податкова служба.

Багато сімей з дітьми повернуться після закінчення навчального року

Відновлення роботи суду знову перенесли?

Так, до нас приїздив представник апеляційного суду. Наш суд на місці, будівля збережена, там тільки незначні пошкодження вхідних дверей. Сьогодні є велика потреба у відновленні роботи суду. 

Також ми піднімаємо питання у Бериславській районній військовій адміністрації щодо відновлення роботи Бюро технічної інвентаризації.

У нас відкрився сервісний центр.

Які основні проблеми має громада зараз?

По-перше, пришвидшення процесу проведення інтернету. Сьогодні у нас працює Укртелеком, почала працювати “Каховка НЕТ”. Чому пришвидшити? Тому що це прискорить процес повернення людей до громади, включаючи дітей, які навчаються онлайн. 

По-друге, відсутність укриттів в навчальних закладів. На момент побудови шкіл, це питання не розглядалось, а зараз це дається досить взнаки. 

Наталія Корнієнко

Чи є проблема з кадрами?

Селищна рада працює у повному складі. Пенсійний фонд, управління соціального захисту, міграційна служба, РАГС, всі працюють у штатному режимі. Працює ЦНАП також.

Місцеві стверджують, що відчувається проблема з будівельними матеріалами.

Так, ми отримували комплекти для проведення ремонтних робіт. Однак відсутність достатньої кількості шиферу все-таки відчувається. Обласна військова адміністрація надає нам 900 листів шиферу, але це піде на комунальні заклади. Поруч ви, певно, бачили будівлю редакції районки?

Зруйнований відділок поліції заховався за деревами

Де знаходиться зараз сама редакція?

Вдома. Але оскільки будівля є комунальною власністю, то ми за рахунок шиферу будемо її перекривати. 

Почала працювати служба зайнятості, завтра ми проводимо великий семінар, щоб наші фахівці мали змогу показати роботодавцям весь спектр проектів для відбудови, побудови нових установ, щоб почав працювати бізнес та відновилась торгівля.

Основна проблема – нестача будівельних матеріалів. Зараз процеси йдуть, постійно проводяться обстеження масштабів руйнувань, а отже зрушення є.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки