В Інституті зрошуваного землеробства НААН України під Херсоном восени заклали першу експериментальну плантацію крокусів – квіток, з чиїх тичинок отримують найдорожчу в світі спецію (шафран).
Доктор сільськогосподарських наук Галина Балашова говорить, що десять кілограм бульб крокусів для нової плантації площею в чотири сотні гектар інституту подарував фермер з селища Любімовки Каховського району Олег Демченко, який вже декілька років збирає урожаї шафрану.
«Експеримент розрахований на декілька років. Посівний матеріал вирощуватимемо «Ін вітро», тобто в пробірці, щоб оздоровити бульби, і розмножити їх. А вже до 2021 року отримуватимемо і сам шафран», – ділиться планами Галина Балашова.
За словами директора Інституту зрошуваного землеробства, члена-кореспондента Національної академії аграрних наук України Раїси Вожегової, окрім крокусів, тут планують ставити досліди і з спаржею.