У Херсонській області будуть виготовляти крафтове вино.
Про це на своєму сайті повідомив проєкт “Садівництво і Овочівництво. Технології та Інновації”.
Вироблятиме вино підприємство з Монастирського у Новорайській громаді. Площа його винограднику складає 8,5 гектарів.
З нього щороку збирається близько 100 тонн винограду. Раніше підприємство продавало сировину для виноробів.
З одного боку це був завод “Коблево”, а з іншого – невеликі винороби, чия продукція здобувала нагороди на конкурсах.
Але тепер через здорожчання логістики підприємство виріщило самостійно переробляти виноград і робити з нього вино.
“Раніше ми вирощували виноград і продавали його для виноробів, але через подорожчання логістики та транспортування зараз реалізовувати так продукцію зовсім невигідно. Та й заманити до нас на Бериславщину винороба, приміром, з Львівщини, зовсім неможливо, тому вирощений врожай потрібно буде переробляти…
Зараз ми вимушені розвивати власну переробку і плануємо цього року доробляти та більш масштабно запускати лінію з виробництва вина”, – сказав засновник підприємства Максим Калайда.
Виноробна галузь на Херсонщині постраждала через російську окупацію та обстріли, як і інші.
Прикладом цього є шато князя Трубецького у Веселому. Нещодавно були опубліковані фото його сучасного стану.