Підтримати

Начальник Херсонської МВА Роман Мрочко своїм рішенням передав земельну ділянку під так званим «Комунальним ринком» комунальному підприємству «Сервіс Опт». 

Про це він написав у Facebook, пояснивши таке рішення «метою недопущення суспільного резонансу та припинення можливих незаконних грошових поборів обслуговуючим кооперативом “Комунальний ринок” на проспекті Святих Кирила та Мефодія».

У кооперативу, який напівзаконно вів діяльність десятиліттями на цьому місці, закінчився термін договору оренди землі під ринковим містечком. 

Роман Мрочко навіть уточнив, що ринок раніше контролювався громадянином Б.

Хто такий громадянин Б.?

Очевидно, що мова йде про Дмитра Больбота, який шість разів був депутатом Херсонської міської ради і за допомогою мандату тримав цей та інші ринки в своїй орбіті. Директорами “Комунального ринку” були люди Больбота.

Під час окупації Херсона Дмитро Больбот “підім’яв” під себе Дніпровський та Центральний ринок, хоча спростовував це, видаючи рейдерське по суті захоплення демократичною зміною у облспоживспілці.

Дмитро Больбот

МОСТ не просто писав про це тоді, але навіть зміг поговорити із Больботом телефоном. Той заперечував свою участь у захопленні ринків, киваючи на керівника Херсонської облспоживспілки Валерія Шахунова, який начебто добровільно передав ринки людям Больбота. 

Ніяких сумнівів у тому, що Больбот і його люди просто залякали Шахунова та змусили того ввести до облспоживспілки сім ринків, які контролював Больбот, аби отримати більшість голосів в правлінні спілки не було.

Пізніше, в телефонній розмові, Больбот зізнався автору, що боїться за своє життя. Він боявся, що його вбʼють українські партизани. Згодом один із херсонських журналістів випадково зустрів Больбота в Херсоні. Той пропонував зустрітися та обговорити якісь питання. На момент цієї розмови Дмитра Больбота охороняло декілька міцних чоловіків. 

Перед деокупацією Херсона Больбот втік до Росії, і спочатку осів десь у Підмосковʼї. В 2023 році він зʼявився на окупованій частині Херсонщини і очолив окупаційну Херсонську облспоживспілку.

За чутками, які активно обговорювали в херсонській політичній тусовці, ринки Больбота мʼяко взяли під своє крило херсонські правоохоронці – саме вони збирали необліковану готівку з продавців.

У травні 2022 року кореспондент МОСТа спілкувався із продавчинями на Шуменському – ті казали, що гроші з них продовжують збирати ті ж люди, які робили це за Больбота. 

І замість грошей видають серйозні «документи». 

Очевидно, що ніякого фіскального обліку ані до окупації, ані зараз на цьому ринку немає.

Що це за ринок?

По суті, те, що Роман Мрочко називає ринком ніяким ринком не є. Це величезний шмат проспекту Святих Кирила та Мефодія, який на початку нульових Дмитро Больбот з дозволу Володимира Сальда перетворив на ринок-шанхай.

Сальдо і Больбот на початку 00-х

Більша частина цього “ринку” — сколочені зі сміття і гілок палатки, ятки та іржаві ларьки. 

Фото:МОСТ

Все це майно, а вірніше, землю під ним, деюре контролювало комунальне підприємство “Херсонський комунальний ринок”, а дефакто – Дмитро Больбот через своїх директорів. Першим з них був бізнес партнер Больбота Ігор Грибун ще у 2002 році. Найдовше покерував КП Олександр Питомець, якого у 2018 році затримали на хабарі. 

Під час окупації Херсона росіянами Питомець став… директором Центрального ринку.

У 2020 році міська рада ліквідувала КП, але це все вже не мало значення, адже Дмитро Больбот на той час вже давно оформив юридично землю на обслуговуючий кооператив”Комунальний ринок”. Ця компанія напряму Больботу не належить, але засновницями там були якісь близькі до нього жінки. Сама компанія була зареєстрована в офісі Больбота на вулиці Старообрядницькій, 18.

З 2009 по 2012 рік Дмитро Больбот керував цим кооперативом. 

Кооператив досі є орендарем 26 різних земельних ділянок в Херсоні. 

Навесні 2023 року в інтервʼю МОСТу начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін заявляв, що після знесення ринкового містечка “Кристал”, наступним буде “незаконна частина ринку на Шуменському”, але, як бачимо, політичної волі або чогось іще йому не вистачило. 

І, здається, ми знайшли причину зміни позиції.

Хто контролюватиме спадщину Больбота?

Новим оператором ринку стало КП “Сервіс Опт”. Це дивне КП, якому на баланс ще в епоху раннього Сальда передали величезні складські приміщення, які в 90-ті підприємці перетворили на оптову базу. Станом на кінець 2021 року більша частин бази була продана, і КП просто смоктало гроші на зарплати з бюджету міста. До речі, у 2024 році на нього планують витратити майже 4 мільйони гривень з бюджету Херсонської громади.

До 2020 року КП “Сервіс Опт” контролював такий же, як і Больбот “вічний депутат” Ігор Грек. Після програшу на виборах, депутати нового скликання з улюлюканням викатали його в умовних смолі і пірʼї та вигнали з роботи.

Щоправда, Ігор Колихаєв не оцінив їхніх поривів і призначив туди директором свою людину — тестя начальника своєї служби безпеки Віктора Скиби Олександра Липовця. Той активно почав тиснути на підприємців, які орендували або давно викупили склади на території оптової бази. Скоріше за все, саме ці підприємці спромоглися продавити питання звільнення Липовця після деокупації Херсона. 

Його звинуватили у співпраці із росіянами, хоча жодного доказу цього немає. 

До жовтня 2023 року підприємством керували нікому невідомі люди, а 12 жовтня 2023 року Роман Мрочко призначив директором “Сервіс Опт” Ігоря Колодяжного, а в грудні 2023 року – затвердив КП програму, згідно якої з бюджету міста буде витрачено 3,9 млн грн на його діяльність.

Ігор Колодяжний

Ігор Колодяжний приїхав до Херсона з міста Мерефа Харківської області. В рідному місті він займався бізнесом, тричі – у 2010, 2015 і 2016 роках – обирався депутатом міської ради. Був членом Фронту змін, БПП і Нашого краю. 

До Херсона він потрапив не випадково, а разом із іншим земляком – Вадимом Глушком. Останнього начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін призначив своїм радником навесні 2023 року. 

Вадим Глушко

Глушко — людина доволі відома у Харківській області. У 2014 році він був заступником губернатора Ігоря Балути. Зберегти цю посаду йому вдалося і при наступному губернаторі – Ігорю Райніну (був звільнений тільки з 1 грудня 2015 року). До цього він був депутатом Харківської обласної ради від партії “Фронт змін”, а також директором Мерефянського міського ринку. 

У 2012 році він балотувався до Парламенту від ВО Батьківщина, а у 2014 році – від Блоку Петра Порошенка. 

З кінця 2013 року Вадим Глушко займав посаду Голови Харківського районного споживчого союзу Харківської облспоживспілки.

16 червня 2020 року старшим слідчим СВ Харківського ВП ГУ НП в Харківській області було складено, а прокурором Харківської місцевої прокуратури №6 Паніним погоджено повідомлення про підозру Вадиму Глушку у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364-1, ч.1 ст.366 КК України.

Не маючи на те права, Глушко розпродав нерухомість, яка належала ринку. 

Майно ринку придбала фірма “Мерефянський технікс плюс”. За даними єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, ТОВ «Мерефянський технікс плюс» знаходилася за адресою: Харківська обл., м. Мерефа, вул. Савченка, 22А (будівля, що належить ПГО «Мерефянський міський ринок»). На момент укладання угоди директором ТОВ «Мерефянський технікс плюс» був… Ігор Колодяжний. 

Через два тижні ТОВ «Мерефянський технікс плюс» продає куплене на ринку майно та земельну ділянку Споживчому товариству «Єлизавета», головою якого була Ірина Григорівна Глушко.

Влітку 2020 року харківська поліція навіть оголошувавла Вадима Глушка у розшук.

У жовтні 2020 року суд скасував дві підозри Глушку. Прокуратура намагалася оскаржити це рішення, але суд став на строну Глушка.

Очевидно, що Роман Мрочко віддав КП, а потім і ринок людині радника Олександра Прокудіна. І чи не тому Прокудін забув знести незаконний ринок? 

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки