Підтримати

До моря – шапкою докинути. Перлина на узбережжі Чорного моря – курортне місто Скадовськ. Росіяни окупували це місто на початку повномасштабного вторгнення. 9 березня 2022 року, коли на головній площі міста проходив проукраїнський мітинг та вшанування памʼяті Тараса Шевченка, війська агресора зайшли в місто

Зі слів очевидців патріотичних мітингів та безпосередньо цивільних увʼязнених, відомо, що росіяни одразу почали застосовувати методи терору проти місцевих жителів. Люди пройшли через тортури струмом, стрілянину в полі та розгін скупчень на площі гранатами. Агресивні дії росіян були націлені на придушення спротиву. Такі методи терору існують і до сьогодні. Тільки місцевого населення за понад два роки окупації залишилося в рази менше. Спілкування навіть між родичами та друзями стало опосередковане, спостерігається замкнутість та понурість. 

скадовськ мітинг
Весна 2022 року

“Не всі виїхали, але і не всі працюють з окупантами”, – саме так зазнаає про місцевих начальник Скадовської міської військової адміністрації Сергій Кухта. Це стосується як апарату міської ради, так і місцевих жителів. Він додав, що в законній військовій адміністрації не залучено жодного працівника з того складу. 

“Зараз у нас чотири людини у військовій адміністрації. Але з виконкому, з ради і з підрозділів у нас на даний час близько 20 людей працюють. До повномасштабного вторгнення в штаті налічувалося 113 осіб. Тож зараз, на плечах 20 нових людей – потужна робота, яку раніше виконувало 113”, – каже Сергій Кухта.

В середньому у Скадовській громаді зараз налічується 10-11 тисяч місцевих, від 37 тисяч до вторгнення. Втім, вагому частку складають приїжджі: переміщені жителі з підтоплених громад, з Криму, РФ. 

Порожні пляжі окупованого Скадовська Фото: Скадовськ.City

Про розподіл поглядів місцевого населення Сергій Кухта розповідає: “Скажімо так, я впевнений, що не всі стали проросійськими. Там багато залишається саме наших людей. Говорити про свої погляди навіть родичам і близьким – дуже небезпечно. Тому, сказати, який відсоток людей за Україну, складно”.

Медицина в Скадовській громаді на слабкому рівні. Головний лікар первинки пішов на співпрацю. З ним розірвано трудові відносини. 

“До 60% фахівців лікарень виїхало. Залишилось дуже мало. Наразі послуги надають ті, хто залишився, переміщені з Каховки, Олешок, Голої Пристані, а також спеціалісти з РФ, які працюють вахтовим методом. Але і цих спеціалістів не вистачає. Людям доводиться їхати до Сімферополя, щоб отримати більш-менш кваліфіковану допомогу. Але ще більшою проблемою є те, що медичні послуги не отримати, якщо не маєш паспорта РФ та медичного страхування”, – пояснює посадовець. 

Проблемою для місцевих є також відсутність якісних ліків. За словами Сергія Кухти, ті препарати, які назначають лікарі, є неефективними через свій склад. 

“Якість ліків не відповідає ніяким стандартам. Часом, це просто крейда, в медичному пакуванні. Були шляхи, якими ми передавали наші ліки в громаду. Зараз стверджувати, що в цьому напрямку щось відбувається не буду”, – зауважує Сергій Кухта.  

Діти, які залишились в громаді, відвідують школи, де навчаються за російською програмою. Окупантам вдалося запустити роботу 6-ти навчальних закладів. Серед них два заклади пішли на співпрацю одразу.  При цьому, зазначається, що основна маса вчителів виїхала з окупації та залучені до навчання дітей на підконтрольній Україні території.  

Окупанти залучають дітей до своїх пропагандистських заходів

З учнями старших класів активно працюють представники слідчого комітету РФ. Вони розповідають юнакам та дівчатам про тероризм, “київський режим” та любов до Росії. Періодично, дітей вивозять за межі громади в табори на “оздоровлення” та на територію РФ – з метою проведення патріотичного виховання. 

Гуманітарний стан в громаді складний. Працездатного населення залишилось мало. В переважній більшості, громада заселена пенсіонерами, яким РФ виплачує пенсії. 

“Окупанти докладають чималих зусиль, щоб створити про себе позитивне враження. Пенсіонерам і пільговикам виплачують пенсії, безплатно роздають вугілля чи дрова. Все це для замилювання очей. Це мені нагадує, як все відбувалось в Криму з 2014 року. Спочатку заманювали високими заробітними платами та соціальними виплатами, а за якийсь рік-два все поступово зводилось нанівець. Зараз же вони йдуть по “накатаній” доріжці. Розмародерили, вкрали у одних – дали іншим”, – пояснює Сергій Кухта.

Головним джерелом доходів громади завжди був курортний сезон. Місцеві жили з приватних баз відпочинку. Наразі відпочинок біля моря можливий лише на невеличкій відведеній ділянці пляжу – та і той лише для місцевих. 

Відпочивальників там немає. Пляж у своїй більшості заміновано. В місті працюють деякі магазини – це і є весь бізнес. Але працювати дозволено лише тим, хто перереєструвався за російським законодавством. Товар завозять з Криму”, – каже Сергій Кухта.

Окупаційна адміністрація Скадовська та прилеглих сіл не перебуває постійно в громаді. Її склад та діяльність не є надто ефективними. За словами Сергія Кухти фахівців там мало. На місце директора комунального підприємства можуть назначити людину без досвіду та знань. 

“Голови, так звані їхні призначені, губернатори, керівники терокругу, там знаходяться дуже мало. Приїжджають ненадовго, спіймати їх важко. Коли почалися перші знешкодження колаборантів, ті тихенько вивезли всі меблі, апаратуру і переїхали в Мирне. І сказали, “тепер Мирне – це південний округ Скадовська”. Там тепер буде все. І голова туди приїжджає в разі чого”, – розповідає Сергій Кухта.

В роботі комунальних підприємств громади спостерігають складнощі. Особливо мають місце проблеми з подачею електроенергії до споживачів. Світло то є, то немає. Відповідно, і водопостачання. 

З програм, які б втілювались на користь громаді, немає жодної. Як каже Сергій Кухта, відремонтовано школу, але зроблено це лише з метою, щоб переобладнати ці приміщення під військкомат. 

Відтік населення спостерігається в усій громаді – це 27 населених пунктів. В селах люди живуть з городини та тваринництва. Працюють дрібні фермерські господарства. 

“На початках великий агробізнес працював ще. Росіяни казали: “Сійте, ми тут надовго, ми тут назавжди, сійте, будемо збирати і продавати”. Там свої були розцінки, 30%- 50% від вартості продукції забирали. Хтось взагалі нічого не отримував, просто забирали весь врожай. Потім був якийсь час, що просто прийшли і забрали всю техніку. Все вивезли в Крим, і далі не зрозуміло, куди вона пішла. Але маленькі фермери, у кого по 2-3-4 гектари землі, ті ще тримаються”, – уточнює Сергій Кухта.

Набережна Скадовська

Наразі законна військова адміністрація працює у напрямку підтримки жителів громади, які виїхали з окупації. Розроблено деталізований план з деокупації. Одразу після звільнення команда адміністрації приїде до громади задля налагодження всіх процесів життєдіяльності. Поступово, як тільки безпекові умови дозволятимуть, у громаді дозволять рух благодійних організацій, місцевих жителів. 

Повідомляється, що вже зараз допомогу у розвʼязанні складних питань можна отримати в гуманітарному хабі, розміщеному в місті Миколаїв.   

“У Миколаєві за підтримки Херсонської ОВА, у співпраці з Бехтерською,

Лазурненською, Великокопанівською та Чулаківською громадами ми відкрили хаб для ВПО з Херсонської області. Там можна отримати правову та психологічну допомогу. Є представник з центру зайнятості, представники ЦНАПа, працює Червоний Хрест з програмою навчання людей, щоб отримати додаткову робочу спеціальність. Лікарі без кордонів, терапевти, надають безоплатну медичну допомогу. Можна отримати ліки”, – каже Сергій Кухта.

Також законною адміністрацією реалізується програма допомоги військовослужбовцям та їх сімʼям. 

“Ми робимо виплати військовослужбовцям, хто вже отримав УБД, або хто тільки пішов в армію. Виплати отримують поранені військовослужбовці, також підтримуємо сімʼї загиблих захисників. Окрім того, підтримуємо військо – купуємо ті ж самі FPV-дрони, плащі антидронові, окремо працюємо із запитами від 195-тої бригади”, – додає посадовець.

І наостанок резюмує: “Чекайте, ми прийдемо. Я впевнений в цьому!”

10 травня 2023 року розпорядженням Президента України начальником Скадовської міської військової адміністрації Скадовського району Херсонської області призначено Сергія Кухту. 

Повноваження керувати громадою передано військовій адміністрації Верховною Радою. З міського голови та депутатів міськради повноваження знято. 

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки