Підтримати

Питання роботи в Херсоні і деокупованих громадах Херсонщини через довгу закритість напрямку обросло багатьма домислами та міфами. До цього ж, багато медійників неуважно читали зміни до наказу головкома №73. Це викликає багато непорозумінь та проблем, які забирають у медійників, пресофіцерів, поліції, а інколи, і СБУ, купу часу, який можна було б витратити раціональніше.

Ми написати покрокову інструкцію роботи на Херсонщині, кожен крок з якої вже випробували на собі.

Отже, перше. Очевидно, почати треба з перевірки, чи є у вас актуальна акредитація Міністерства оборони України. Без цього документу працювати офіційно буде майже неможливо. Виключенням можуть стати населені пункти на півночі Херсонщини “жовтої зони”, але працювати там складно через увагу до медійників з боку поліції і військової служби правопорядку. Отримати або актуалізувати акредитацію нескладно, але готуйтеся, що на це піде багато часу – близько місяця. Докладніше про це можна дізнатися на сайті МОУ

Друге. Запит на роботу в Херсонській області. Він пишеться у довільній формі на імʼя командувача оперативного угруповання військ “Таврія”. Відправити його слід на емейл: [email protected]. У документі треба обовʼязково вказати:

– населені пункти, в яких ви плануєте працювати;

– формат роботи (чи передбачається фото та відеозйомка або щось специфічне, що плануєте робити);

– склад знімальної групи із датою народження та номером прескарти МОУ кожного;

– відповідального за підготовку кінцевого матеріалу;

– номер, марку та колір автомобіля, на якому ви плануєте пересуватися.

Також рекомендуємо вписати сюди дані та контакти вашого водія і не забути вказати, що ви зобовʼязуєтеся дотримуватись вимог безпеки та вимог щодо обмеження по висвітленню інформаційно, що може призвести до обізнаності противника. 

Приклад можна скачати звідси.

Третє. Впишіть у перелік населених пунктів Херсон, навіть якщо ви там не збираєтесь працювати, а тільки переночувати чи просто заїхати. В іншому випадку, на блокпосту перед вʼїздом в місто, якщо поліція ідентифікує вас як журналіста, вас не пропустять і вам доведеться довго пояснювати, доводити і чекати погодження на вʼїзд. Це стосується навіть херсонських медійників, які їдуть додому. Ми вже мали випадки, коли наших колег просто висаджували з маршрутки посеред поля. Не намагайтеся розібратися, яким документом при цьому послуговується працівник поліції. Його не існує, що не заважає поліції перешкоджати вашому пересуванню.

Четверте. Погодження маршруту ви можете очікувати від двох діб до безкінечності. Тож, після двох діб рекомендуємо зателефонувати відповідальній особі (+380674883319, Юлія). Саме ця людина в “Таврії” відповідає за ваш запит і саме вона дасть всю вичерпну інформацію по його статусу. Також з цією офіцеркою можна спробувати погодити маршрут та проїзд блокпостів, але, як показав досвід, це вам мало чим допоможе.

П’яте. Після успішного погодження маршруту або роботи з військовими ви можете домовлятися зі своїми героями на місці або пресофіцерами бригад і готуватися вирушати на Херсонщину.

Херсонські журналісти працюють в жовтій зоні. Фото: МОСТ

Тут треба сказати, що погоджений маршрут, дозвіл від командирів будь-якого рівня не дозволить вам проїхати жоден блокпост. Бо поліцію банально, якщо і попередять, то, поки ви доїдете, станеться перезмінка і про вас вже ніхто знати не буде, бо комунікація між поліцією і військовими майже відсутня. Тож, перед тим, як вирушити на Херсонщину звʼяжіться із пресофіцерами, які відповідають за Херсон (+380636309378, Олег Зелінський) або всю іншу частину Херсонської області (+380632928607, Дмитро Горбачик). Саме ці дві людини мають знати, коли і куди ви їдете, і вони мають забезпечити вам проїзд блокпостів та корегувати ваш маршрут відповідно до оперативної обстановки. Вони ж супроводжуватимуть вас в “червону” зону, якщо командування погодить вам роботу. Ці офіцери також проконсультують вас, які населені пункти відносяться до якої зони. 

На практиці, якщо ви їдете, наприклад, в Херсон, треба повідомити пресофіцерів про блокпост, через який ви будете їхати і час. Якщо ви пересуваєтесь по області, то помічним буде дізнатися у Дмитра Горбачика або колег-журналістів номери пресофіцерів бригад, у зоні відповідальності яких знаходиться населений пункт. Це може допомогти пройти блокпости, на яких чергує поліція. При цьому, працювати в більшості населених пунктів “жовтої” зони можна без супроводження.  

Шосте. Всі відзняті матеріали ви маєте погодити з пресофіцером.

Цей короткий перелік основних кроків має допомогти вам зекономити час та нерви, а, можливо, і встановити непогану взаємодію з пресофіцерами. 

І корисний лайфхак наостанок. Аби попрацювати в “червоній” зоні або з цікавими бригадами, можна написати в запиті на роботу, який саме сюжет ви плануєте і довести, що саме він сприятиме обороні. Тут, як і скрізь в нашій роботі, вам допоможе креативність та винахідливість. 

Сергій Нікітенко, регіональний представник Інституту масової інформації у Херсонській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки