Підтримати

Новорайська громада Бериславського району Херсонщини не є повністю прифронтовою, хоча деякі з її населених пунктів розташовані на березі Дніпра. Більша частина громади розміщена між прифронтовою зоною і відносно безпечною частиною області. Але й у таких умовах місцева влада намагається відновлювати об’єкти, знищені під час російської окупації та бойових дій.

У нас вже готові проєкти відновлення дев’яти об’єктів соціальної інфраструктури і три об’єкти ще проєктуються, – розповідає голова громади Олександр Шокуров. – Наше основне завдання – створити умови для повернення тих мешканців, які виїхали звідти. В першу чергу – для повернення людей працездатного віку. Звісно, для цього потрібні дві складові: можливість працювати і соціальна інфраструктура: дитсадок, школа, магазин, амбулаторія, заклади культури. Втім, це стосується не тільки нашої громади, а й усіх територій, які відновлюються після окупації та бойових дій”.          

Олександре Анатолійовичу, яка робота проводиться з оцінки тих потреб, які є в сучасних умовах? Я був в одному з населених пунктів громади, і там бачив школу, розраховану на 400 учнів, але зараз в селі загалом живе близько 500 людей. 

Проводяться і комісійне обстеження об’єктів, і аналіз потреб. Ми розуміємо, що частина мешканців, які виїхали, вже не повернуться. У першу чергу, це – люди, яким вдалося на новому місці створити для себе кращі умови, ніж вони мали тут. Хтось не захоче повертатися через те, що за ці два року утворилися нові соціальні зв’язки: люди за такий час можуть створити родини, народити дітей, у них можуть з’явитися нові друзі.

Тому ми аналізуємо і пробуємо спрогнозувати, скільки людей повернеться в той чи інший населений пункт. А щодо шкіл – ми зараз працюємо над створенням великого опорного закладу середньої освіти. Він, згідно з проєктом, буде розрахований на 1226 учнів. У нашій громаді є населені пункти, де взагалі неможливо організувати навчання дітей. Це – села, розташовані в прибережній смузі.          

Зараз ми плануємо відновлювальні роботи в Новорайській школі. Вже є експертний висновок по ній: будівля зруйнована на 26%, тобто, вона підлягає відновленню.

В інших селах ми будемо створювати філії опорного навчального закладу. Десь будемо організовувати навчання для школярів початкових класів, десь – для школярів 1-9 класів. Наприклад, в селі Степне плануємо відкрити школу-дев’ятирічку. 

Але там школа зруйнована. Будете будувати нову? 

У селі є придатна до відновлення будівля дитячого садку. Ми запрошували для її обстеження фахівців з Дніпра. Є можливість облаштувати в цій будівлі навчально-виховний комплекс: дитячий садок і школу. Аналогічний проєкт плануємо реалізувати і в Костирці.

А скільки буде коштувати такий проєкт?

Такі проєкти дійсно недешеві. Кошторис – близько 500 мільйонів гривень. Бо треба ж не тільки приміщення підготувати, а й наповнити його необхідними меблями та обладнанням для освітнього процесу. Ми зараз працюємо в цьому напрямку з донорськими організаціями.        

Наскільки зараз Новорайська громада потерпає від російських обстрілів?

Найбільше потерпає від війни Червономаяцький старостинський округ. До його складу входять села Червоний Маяк, Монастирське і Крупиця. Найскладніша ситуація – в Червоному Маяку, бо село розташоване на березі Дніпра. Туди мало не щодня прилітає. Обстрілюють з гармат (калібри – 122 і 155), танків, САУ, мінометів. Але найжахливіше – це керовані авіаційні бомби (КАБи).

Місцеві мешканці розповідають, що бачать, коли підлітають ворожі літаки, як вони заходять на позиції для випуску КАБів. Якщо літак робить розворот, всі розуміють, що через декілька секунд, а максимум через хвилину-півтори буде приліт.  

Села Монастирське і Крупиця розташовані там, куди вороги вже не дістають артилерією, але ці населені пункти потерпають від РСЗО.

Там зараз живуть близько 400 людей – ті, хто принципово не хоче виїжджати. Переважна більшість – люди пенсійного віку. Вони бояться за майно, їм душа не дозволяє покинути свою рідну землю, свої рідні домівки. До того ж, там поховані їхні рідні, а це для людей старшого покоління теж важливо.       

Люди, які живуть в прифронтовій зоні, з величезною надією чекають на той час, коли припиняться обстріли. Всі хочуть відбудовуватися. Чекають на це і ті, хто вимушено виїхав, але має намір повернутися. Сьогодні є чудові програми, започатковані нашою державою, наприклад, єВідновлення.

Але в силу того, що ці населені пункти перебувають у зоні бойових дій, на сьогоднішній день ці програми не працюють. Але як тільки буде найменша можливість, і дозволить ситуація, одразу буде розпочата робота з відновлення.

 А як йдуть справи в населених пунктах, де ця робота вже розпочата?

Ця робота була розпочата влітку 2023 року у селах Новорайськ, Заможне, Костирка, Степне, Максима Горького. За нами була закріплена Житомирська область, вони приїхали досить великою представницькою групою на чолі із заступником начальника обласної військової адміністрації.

Команда пройшла по всіх пошкоджених будинках, вона зайшла до кожного господаря, вони обстежили всі адміністративні приміщення, будинки, встановили рівень пошкоджень, оцінили все. І були готові приступати до роботи. Але поки що немає такої можливості, бо населені пункти розташовані в 50-кілометровій зоні, тобто, на небезпечній території. Поки що туди не можна направити будівельні компанії для проведення відновлювальних робіт безпосередньо на території населених пунктів.

Тобто, в громаді немає жодного населеного пункту, розташованого поза зоною бойових дій, де можна вже почати відбудову?

Ні. Від дій російських військових потерпають усі населені пункти громади. Одні – від артилерії та КАБів, інші – від ракет та ударних безпілотників. Нещодавно два безпілотники «Ланцет» влучили в об’єкти в селі Максима Горького, а в село Костирка влучила ракета. Були прильоти в село Степне.   

 Чи отримують мешканці громади кошти за програмою єВідновлення?

Так, отримують. Мені відомо про дев’ятьох мешканців, які отримали таку допомогу. Після обстеження нашою комісією пошкоджених осель людей, складання актів, декларування у державному реєстрі вони виявили бажання отримати кошти на відновлення. Буквально через 2 тижні після включення їх будинків до Реєстру зруйнованого і пошкодженого майна ці люди отримали кошти на свої рахунки і виконали ті роботи, які необхідні були їм для ліквідації наслідків обстрілів.

У громаді є бомбосховища?

Зараз бомбосховище у нас одне. Було три сховища у Степному під школою (воно знищене разом зі школою), під Новорайською школою (воно пошкоджене і поки що непридатне для використання) і під Новорайським дитячим садком – єдине придатне для використання станом на зараз. Зараз ми там робимо серйозне укриття для цивільного населення. Спроєктували його спеціалісти з Одеси.

Також разом з ДСНС плануємо відкрити там спеціальний клас, де будемо навчати людей, як діяти у надзвичайних ситуаціях та як убезпечити своє життя, а також життя рідних та оточуючих.

Вулиця Степного

Крім того, у нас є поліцейський офіцер громади, є місцева пожежна охорона і екстрена медицина.

Як в громаді вирішується таке дуже важливе для людей питання як питання забезпечення водою?

Вода у нас до повномасштабного російського вторгнення подавалася за допомогою звичайних глибинних насосів і з артезіанських свердловин. Загалом у нас їх на території громади було 15. На сьогоднішній день після підриву греблі Каховської ГЕС у нас в деяких населених пунктах (Монастирське, Червоний Маяк, Крупиця, частково – Новорайськ і Костирка) є проблеми з водопостачанням.

Тому заплановано будівництво 9 нових артезіанських свердловин для забезпечення населення водою.

У нас внаслідок повені повністю вийшли з ладу дві свердловини. Потім в літньо-осінній період відбувалось дуже незначне, але зниження дебету води в артезіанських свердловинах на територіях Новорайска, Костирки, Червоного Маяка, Монастирського і Крупиці. З настанням зими рівень стабілізувався, навіть інколи він підвищується. Зараз ситуація по артезіанським свердловинам більш-менш стабілізована.

Коли ці свердловини будуватимуться?

Будівництво чотирьох свердловин вже замовлене. Вони будуть, так би мовити, зібрані в колектор. Загалом свердловини будуть забезпечувати водою села Монастирське і Червоний Маяк. Окрема свердловина буде для села Крупиця. Чотири свердловини будуватимуться біля Новорайська для забезпечення водою цього села і Костирки у разі падіння дебету.    

 А близькість лінії фронту не заважатиме проведенню робіт?

Так, через це нам дуже важко. Багато програм на сьогоднішній день перебуває, скажемо так, у підвішеному стані до того часу, поки не буде більш-менш стабілізована ситуація. Знову ж таки уповаємо, дивимося з надією, з вірою на наші Збройні Сили, на наших хлопців, які відгонять окупантів на хоча б на 30-40 кілометрів від Дніпра і тоді ми зможемо вже реально працювати тут.

У нас зараз над населеним пунктом весь час «висять» дрони, які «бачать» все, що відбувається. Мало того – я не відкрию таємницю – тут, по смузі берега і біля Дніпра, дрони не за машинами, а вже за людьми ганяються.

Дорога біля Новорайська

Уже дойшло до дурного: вони коли бачать дим, скидають вибухівку на хати чи на місце, звідкіля йде дим. Газу немає, електроенергії в прибережних населених пунктах немає, це – проблема.

Дев’ять місяців поспіль в нас не було електроенергії взагалі, ми подавали по всім населеним пунктам вночі воду тільки за допомогою генератора, але ми впоралися з цією проблемою.

Коли з’явилася електроенергія?

Вже в кінці червня 2023 року. І ми з того часу розпочали нормальну подачу води. Відновлення електро- та водопостачання – поки що найбільш істотне покращення ситуації в нашій громаді після деокупації. 

Ми створили цей матеріал як учасник об’єднання “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки