Підтримати

Відстань від Берислава, районного центру, до Новорайської громади відносно невелика – близько 25 кілометрів. Її можна десь за півгодини подолати на авто навіть якщо їхати не дуже швидко. Але для пожежної команди важлива кожна хвилина, бо зволікання може мати фатальні наслідки. Тим більш зараз, коли район, і в тому числі – Новорайську громаду, обстрілюють російські військові.

В Новорайській громаді вже кілька років працює власна місцева пожежна охорона, і теперішні події стали більш ніж переконливим підтвердженням того, що рішення про створення цієї структури було однозначно правильним.

Ці хлопці, – розповідає голова Новорайської громади Олександр Шокуров про місцеву пожежну охорону, – тушать пожежі навіть там, де працівники ДСНС відмовляються це робити через небезпеку. Наші пожежники фактично врятували такі села як Максима Горького, Степне, Новорайськ, Костирка, Заможне, Червоний Маяк. До речі, в останньому була дуже непроста ситуація. Після обстрілу там горіли і будівлі, і рослинність в полях та балках. А зарості там зараз – в людський зріст, бо через війну неможливо нічого обробляти. До того ж ця місцевість ще не розмінована, що додавало небезпеки. Як і те, що навпроти села, на протилежному березі зневодненого Каховського водосховища – окупована територія. Я виїздив разом з пожежниками і бачив вогні на тому березі.

Місцева пожежна охорона Новорайської громади.

Очолив місцеву пожежну охорону Новорайської громади Олександр Марінченко. Він – місцевий мешканець. Працює в пожежній команді від її створення.

Коли я дізнався про формування такої команди, – розповідає Олександр, – вирішив, що зможу бути корисним там. Я проходив строкову службу у військах цивільного захисту, які існували в Україні з 1991 по 2005 рок. Тому мав і відповідну підготовку, і певний досвід.

Зараз, окрім Олександра Марінченка, в місцевій пожежній охороні Новорайської громади працюють Віталій Неприлюк (боєць) і Дмитро Скоріченко (водій).    

Це – дуже відповідальні люди, які в будь-який час дня і ночі готові виїхати на надзвичайні ситуації,

каже про співробітників місцевої пожежної охорони Олександр Шокуров.

За словами керівника громади, пожежникам активно допомагають місцеві мешканці, сільські комунальні підприємства, фермери.

Найбільш пожежонебезпечна пора року – літо. За словами Олександра Марінченка, влітку 2023  довелося виїжджати на пожежі 24 рази. В інші пори року пожежі трапляються десь втричі рідше.  

Рішення створити в Новорайській громаді місцеву пожежну охорону ухвалили у 2017 році –  тобто тоді ж, коли була створена і сама громада.

Створюючи громаду, ми знайомилися з польським досвідом,, – розповідає керівник громади Олександр Шокуров. Коли розробляли стратегічний план розвитку території, виділили три складових, важливих для безпеки населення, а саме – наявність власних: служби екстреної медичної допомоги, пожежної команди і поліцейського офіцера громади, тобто поліцейської станції. Сформувати місцеву пожежну охорону нам допомогла Державна служба з надзвичайних ситуацій. Ми отримали спеціалізований автомобіль – ЗІЛ-130. Відремонтували його, привели в повністю робочий стан, і він нас виручав під час надзвичайних ситуацій. Згодом ми отримали ще один автомобіль – «Валдай» – теж вживаний, але придатний для використання.  

За словами водія команди Дмитра Скоріченко, друге авто було далеко не зайвим.

Другого авто не вистачало, – каже Дмитро, – саме – легкого, маневренного. На якому можна дістатися туди, куди важко доїхати великим авто.  

В лютому 2024 року місцева пожежна охорона Новорайської громади отримала спеціалізований автомобіль Scania. Олександр Марінченко каже, що автомобіль цей хоч і вживаний, але цілком придатний до використання:

Я сам переганяв це авто зі Львова в Новорайськ, і можу сказати, що машина хороша.    

Глава Новорайської громади Олександр Шокуров зазначає, що утримання власної служби пожежної охорони – недешеве задоволення, але ці витрати – не марні. Бо вчасно ліквідовані пожежі – це збережена майно людей, а в деяких випадках – і врятовані життя.

Від Берислава до нас близько 25 кілометрів, – каже керівник громади, – які можна подолати десь за півгодини. Тобто, за такий час доїде до нас звідти пожежне авто. Але це – лише в тому випадку, якщо таке авто є в наявності (якщо одночасно ще не трапилося щось, де потрібне втручання ДСНС) і воно та команда готові до виїзду. Звісно, так не може бути завжди. А влітку, коли починається сезон пожеж, їх може статися кілька одночасно в різних населених пунктах. Тоді пожежники можуть і через годину до нас приїхати. А година нерідко при пожежі – такий проміжок часу, коли і їхати не варто, бо все знищено. Тому власна пожежна охорона в громаді – нагальна необхідність, і ми на це не шкодуємо грошей.

За словами керівника Новорайської громади, місцева пожежна команда виконувала свої обов’язки і під час російської окупації. На щастя, вдалося зберегти пожежне авто. Завдяки чому і допомагали людям.

Під час окупації, – розповідає Олександр Марінченко, – у нас була одна машина – ЗІЛ. На початку окупації ми виїжджали на виклики, але потім ситуація погіршилася, російські військові почали поводити себе усе зухваліше та агресивніше. У нас більше не було можливості працювати. З машини ми зняли стартер і карбюратор, а росіянам, щоб вони не забрали її, сказали, що машина поламана, не на ходу. До того ж ми зберігали авто в гаражі, розташованому в тій частині села, куди не дуже зручно діставатися. І тому окупанти, на наше щастя, швидко втратили інтерес до пожежної техніки. А я на третьому місяці окупації виїхав з села, щоб не потрапити «на підвал» до росіян. Повернувся після деокупації.     

Якщо раніше пожежі виникали через проблеми з якоюсь технікою, або через людську необачність, порушення правил безпеки, то зараз додалася ще одна причина – ворожі обстріли.

Коли трапляються сильні пожежі на великій площі, – каже Шокуров, – тоді, звісно, і підрозділи ДСНС підключаються, і місцеве населення допомагає. Зокрема, фермери воду підвозять своєю технікою. 

Керівник місцевої пожежної охорони Новорайської громади розповідає, що деякі сильні пожежі гасили навіть цілу ніч.

Найбільш небезпечна територія – село Червоний Маяк, розташоване на березі Дніпра, тобто, на лінії фронту, – каже Олександр Марінченко. – Воно найбільше зазнає обстрілів. Через них там трапляються пожежі, які ми гасимо цілу ніч. Наприклад, коли загорається сухостій, а його зараз, на жаль, багато, бо в прифронтовій зоні живе дуже мало людей, а ті, що залишилися, не викошують траву, бо це небезпечно. Коли внаслідок обстрілів трава загорається, виникає величезна небезпека перекидання вогню на будівлі. Так село може повністю згоріти. Але, на щастя, нам вдається вчасно гасити такі пожежі.      

Голова громади Олександр Шокуров каже, що власну місцеву пожежну охорону мають чимало громад на Херсонщині, і події останніх двох років більш ніж переконливо довели, що створювати такі було варто.

Щодо Новорайської громади, то там, окрім місцевої пожежної охорони, створені служба екстреної медичної допомоги і поліцейська станція.

Ми, – розповідає голова громади, – поліцейського офіцера громади вивчили ще до великої війни, і перед самим її початком він повинен був отримати уже поліцейський автомобіль із знаряддям, з усім. Автомобіль отримали минулого року – Renault Duster в повному комплектуванні. Зараз поліцейський офіцер несе службу, нещодавно він звітував про свою роботу. 

А місцева служба екстреної медичної допомоги зараз обслуговує не лише населені пункти Новорайської громади.

У нас, – розповідає Олександр Шокуров, – встановили модульну споруду з усім необхідним обладнанням. рацюють фахівці екстреної медицини з Берислава і Милівської громади, бо там зараз немає можливостей для роботи. Ми надали медикам генератор, забезпечуємо пальне для нього: зазвичай це  80 літрів на добу, коли були сильні морози, доходило до ста. Але допомога, яку надають медики, варта цих витрат, бо йдеться про врятовані людські життя.

Він зазначив, що географічне розташування Новорайська дозволяє медикам швидко приїздити на виклики до більшості населених пунктів району. 

На відміну від медиків місцева пожежна охорона працює лише в межах своєї громади – в розташованих в ній дев’яти населених пунктах. Втім, як розповідають пожежники, роботи вистачає, нудьгувати не доводиться. Особливо – зараз. 

Цей матеріал є частиною спецпроєкту про відновлення України. Проєкт реалізовано ГО “Інтерньюз-Україна” за підтримки Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки