Підтримати

Росіяни вигадують злочини ЗСУ на Херсонщині 

Дегуманізація і навіть демонізація ЗСУ – один з основних наративів російської пропаганди, який вона поширює як на РФ, так і на окупованих територіях. В картині світу, яку пропагандисти нав’язують своїй аудиторії, українські воїни – окупанти, мародери, терористи, кримінальні елементи, і взагалі – нелюди на сто відсотків.

Тобто, російські пропагандисти, які працюють на окупованій частині Херсонщини малюють портрет українського воїна з російських військових, яких вони бачать дуже часто.

Що кажуть окупанти

Підконтрольний російським окупантам Телеграм-канал «Здоровый Херсон» розмістив повідомлення про нібито вчинений українськими військовими грабунок і Херсоні.

Чому це брехня

В поліції Херсонській області повідомили, що звернень про грабунки з такою фабулою не було. Втім, не могло і бути. Бо пропагандисти в повідомленні про «віджатий рюкзак» вказали адресу, якої в Херсоні… немає.

В місті є вулиця Миру, є бульвар Мирний. Проспекту Миру немає.

Жінка, у якої «троє невідомих осіб у військовій формі» нібито «віджали» несправне авто і «деяку техніку», теж існує лише в уяві пропагандистів.

Автор повідомлення просто вигадав ці «злочини українських військових», щоб виконати замовленні кураторів. В мережі від російських пропагандистів та їх херсонських прислужників час від часу з’являються повідомлення про «злочини», начебто вчинені українськими військовими. Звісно, в цих повідомленнях є лише фабула і немає жодних відомостей про постраждалих та інших подробиць.

Чому це важливо

Росіяни називають «окупованими» українські території, загарбані ними, «включені до складу РФ», а потім визволені нашими воїнами. Тому одна з найважливіших складових «соціального замовлення», яке отримують пропагандисти, – створення у росіян, у мешканців окупованих територій і у проросійськи налаштованих мешканців звільнених територій уявлення про «українських окупантів».

Звісно, ці «окупанти» – стовідсотково віртуальні, оскільки реальні окупанти – це росіяни, які вдерлися на суверенну українську територію. Але ж перекручувати факти і брехати для російських пропагандистів та їх херсонських посібників так же природно, як дихати. Тому вони й пишуть про «українську окупацію»… українських земель і про воїнів ЗСУ, які… окупували територію своєї ж країни. Роспропагандисти не бачать в цій нісенітниці нічого дивного.

“Міністерка Херсонської області”  звинуватила Україну в тому, що начебто не приділялося належної уваги освіті і підготовці кадрів

Так звана «міністерка соціальної політики» в окупаційному «уряді» Херсонської області Алла Бархатнова  продовжує демонструвати, що живе в своїй «реальності», де є «погана Україна» і «рятівниця-Росія».

Що кажуть окупанти

Коментуючи для пропагандистського телеканалу «Таврія» ситуацію з ринком праці на окупованій частині Херсонщини, Алла Бархатнова сказала, що є великою проблемою пошук кадрів на посади, де можуть працювати лише люди з вищою освітою і високим рівнем кваліфікації. «Міністерка» звинуватила Україну в тому, що начебто не приділялося належної уваги освіті і підготовці кадрів.  

Чому це брехня

Окупанти мають настільки серйозні кадрові проблеми зовсім не через те, що в Херсонській області взагалі немає кваліфікованих кадрів. До повномасштабного російського вторгнення регіон був ними забезпечений. Звісно, проблеми існували, але не настільки серйозні, як зараз у окупантів. І причини кадрових проблем окупантів – зовсім не такі, про які каже Алла Бархатнова.

З Херсонської області ще на початку окупації виїхали майже всі провідні фахівці в таких сферах, як освіта, медицина, та інші, де можуть працювати лише люди з відповідною освітою і відповідним рівнем кваліфікації.

Ситуація просто склалася так, що люди були поставлені перед вибором: або виїжджати, або ставати колаборантами. Насамперед це стосується освітян, бо в РФ освіта дуже тісно переплітається з ідеологічною обробкою дітей, і жоден вчитель там не може бути «чистим предметником».

Спалені книжки

Російський депутат вигадав чергову “лякалку” для росіян та мешканців тимчасово окупованої частини Херсонщини.

Він вигадав тезу, що в Україні спалювали книжки, написані російською. 

Що кажуть окупанти

Партія «Єдина Росія» привезла в Херсонську область ще одну партію книжок.

«На територію Херсонської області учасники гуманітарної місії «Єдиної Росії» доставили 48 літературних наборів для школярів регіону від інформаційно-поліграфічного комплексу «Холдингова компанія Терра». Перші 34 набори учасники гуманітарної місії передадуть до окружних відділів освіти, незабаром їх розподілять по школах. У кожному з наборів знаходиться 20 томів різних авторів, включаючи Купріна, Цвєтаєву, Чехова, Лєскова, Тургенєва, Островського та інших», – йдеться в повідомленні окупаційної адміністрації Херсонської області.

Те ж повідомлення містить коментар Ігоря Кастюкевича:

«За словами Ігоря Кастюкевича, підліткам не вистачає книг російською мовою, які українська влада спалювала і викидала з бібліотек».

Тобто, можна сказати, що Україну порівнюють з нацистською Німеччиною – найвідомішою з країн, де влаштовувалися аутодафе (спалювання книжок). Такої асоціації в тексті немає, але вона напрошується.

Чому це брехня

За словами начальника управління культури Херсонської міської ради Світлани Думінської, бібліотеки ніколи не отримували вказівок вилучати з фондів російськомовну літературу.

«Твердження про спалювання і викидання російськомовних книжок – стовідсоткова брехня, – каже Світлана Думінська. – Звісно, після 2014 року херсонські бібліотеки, як і усі інші в нашій країні, отримували переважно книжки українських видавництв, і більшість цієї літератури – україномовна. Це знизило питому вагу російськомовних книг в наших бібліотеках. Але списувати книги, викидати їх (про спалювання взагалі не кажу, це – вигадка, і це очевидно) лише за те, що вони – російськомовні… Такої маячні в українських бібліотеках не було, немає і не буде. Ми – цивілізовані люди», – каже Світлана Думінська.

Вона зазначила, що як тільки херсонські бібліотеки повноцінно відновлять свою роботу, обов’язково буде проведена ревізія книжкового фонду. Але й тоді ніхто не керуватиметься мовними міркуваннями.

Цей матеріал було написано ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” в рамках програми IWPR «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” i не відображає погляди Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.

Розвиваємо проект за підтримки