Підтримати

Дегуманізація і навіть демонізація ЗСУ – один з основних наративів російської пропаганди, який вона поширює як на РФ, так і на окупованих територіях. В картині світу, яку пропагандисти нав’язують своїй аудиторії, українські воїни – окупанти, мародери, терористи, кримінальні елементи, і взагалі – нелюди на сто відсотків.

Тобто, російські пропагандисти і пропагандисти, які працюють на окупованій частині Херсонщини малюють портрет українського воїна з російських військових, яких вони бачать дуже часто.

Що кажуть окупанти

Підконтрольний російським окупантам Телеграм-канал «Здоровый Херсон» розмістив повідомлення про нібито вчинений українськими військовими грабунок і Херсоні.

«Це сталося на речовому ринку проспектом Миру, 18. Практично під самими камерами бійці армії України насильницьким шляхом забрали у чоловіка рюкзак. У ньому знаходилися особисті речі та чимала сума грошей. Постраждалий розповів про те, що на той момент військові були озброєні. Вони почали погрожувати розстрілом, якщо той не віддасть їм рюкзак. Під дією людського страху вони все ж таки отримали бажане і тут же зникли з поля зору», – йдеться в повідомленні.

Також цей Телеграм-канал повідомляє і про інший «злочин»:

«…Група з трьох невідомих осіб у військовій формі під’їхала машиною до місцевої мешканки та розкрила ворота гаража. Звідти ЗСУ потягли на буксирі несправний автомобіль та деяку техніку».

Чому це брехня

В поліції Херсонській області повідомили, що звернень про грабунки з такою фабулою не було. Втім, не могло і бути. Бо пропагандисти в повідомленні про «віджатий рюкзак» вказали адресу, якої в Херсоні… немає.

В місті є вулиця Миру, є бульвар Мирний. Проспекту Миру немає.

Жінка, у якої «троє невідомих осіб у військовій формі» нібито «віджали» несправне авто і «деяку техніку», теж існує лише в уяві пропагандистів.

Автор повідомлення просто вигадав ці «злочини українських військових», щоб виконати замовленні кураторів. В мережі від російських пропагандистів та їх херсонських прислужників час від часу з’являються повідомлення про «злочини», начебто вчинені українськими військовими. Звісно, в цих повідомленнях є лише фабула і немає жодних відомостей про постраждалих та інших подробиць.

Натомість величезна кількість повідомлень про мародерство російських військових, відрізняється саме подробицями, які свідчать про достовірність викладених фактів. Зокрема, про «віджим» автомобіля одного з херсонських інтернет-провайдерів, автомобіля херсонського пивоварного підприємства.

Після втечі росіян з Херсона містяни знаходили в будівлях, де жили окупанти, різну техніку, вкрадену в домівках і в офісах.  

На відміну від вигадок російських пропагандистів, ці повідомлення проілюстровані фото і містять подробиці.

Чому це важливо

Росіяни називають «окупованими» українські території, загарбані ними, «включені до складу РФ», а потім визволені нашими воїнами. Тому одна з найважливіших складових «соціального замовлення», яке отримують пропагандисти, – створення у росіян, у мешканців окупованих територій і у проросійськи налаштованих мешканців звільнених територій уявлення про «українських окупантів».

Звісно, ці «окупанти» – стовідсотково віртуальні, оскільки реальні окупанти – це росіяни, які вдерлися на суверенну українську територію. Але ж перекручувати факти і брехати для російських пропагандистів та їх херсонських посібників так же природно, як дихати. Тому вони й пишуть про «українську окупацію»… українських земель і про воїнів ЗСУ, які… окупували територію своєї ж країни. Роспропагандисти не бачать в цій нісенітниці нічого дивного.

Окупантські медіа створюють «паралельну реальність», де українські воїни тероризують мирне населення і мародерять. Це не має нічого спільного з реальною ситуацією в Херсоні. Але для пропагандистів важлива не достовірність, а створення у податливих, легко навіюваних і не обізнаних людей хибного уявлення про життя на визволені території.

В’ячеслав Гусаков      

Цей матеріал було написано ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” в рамках програми IWPR «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” i не відображає погляди Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки