Підтримати

Проросійські медіа продовжують насичувати інформаційний простір Херсонщини неправдивими та маніпулятивними матеріалами про життя та події та підконтрольній Україні території, а також на тимчасового окупованій частині області.

МОСТ дослідив та спростував деякі з російських публікації, а найабсурдніші з них описав у черговому дайджесті.

Херсонське проросійське медіа розповсюджує неправду про захоронення в Україні хімічних відходів

Один з проросійських Telegram-каналів окупованої Херсонщини опублікував новину про нібито передачу земель на території Хмельницької, Тернопільської та Чернівецької областей для захоронення токсичних відходів хімічної та фармацевтичної промисловості.

За словами окупаційного медіа, ці території обрані не випадково, а тому що на Заході начебто розуміють, що українські регіони, розташовані східніше цих областей, скоро не перебуватимуть у складі України.

Таку інформацію розповсюдили не тільки прокремлівські медіа, а й деякі українські інформаційні ресурси.

Проте якщо відстежити першоджерело цієї публікації виявляється, що обліковий запис людини, яка поширила її, має ознаки фейку, створеного лише заради розміщення так званих вкидів.

Крім цього, поширюючи дезінформацію, російські пропагандисти не врахували особливості українського законодавства та вигадали указ про передачу земельних ділянок, який насправді навіть не може існувати, адже президент України не займається подібними питаннями.

Чому це важливо

Мета подібної дезінформації – деморалізація українців та переконання їх, що Україна воює з російськими військовими не за свою землю, а нібито за інтереси місцевих олігархів та іноземного бізнесу, який, згідно із твердженнями пропагандистів, «скупив всю Україну».

“Конфлікт” між українською владою та ЗСУ: чому це неправда?

Черговий підконтрольний Кремлю Telegram-канал окупованої Херсонщини поширив відео, на якому люди у військовій формі називали себе простими українськими солдатами і зверталися до президента України з вимогою припинити конфлікт з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним і не втручатися у справи армії.

Також у відео містилася погроза піти на Київ у разі продовження конфлікту, начебто наявного між головою держави та головнокомандувачем ЗСУ.   

Проте опубліковане відео має ознаки інформаційної провокації: цілком анонімне; зняте при поганому освітленні та невідомо де. У промові експлуатується чутлива для українців тема з натяком на ймовірність військового перевороту в країні.

Першоджерелом відео є  ще один Telegram-канал, який має ознаки псевдоукраїнського медіа, створеного для поширення російських наративів.

Чому це важливо          

Під час створення антиукраїнської пропаганди, росіяни використовують реальні проблеми, які найбільше турбують українців, щоб викликати сильну емоційну реакцію. Для цього обираються найбільш популярні теми, на які багато хто хоче говорити, публікації які найчастіше «вірусяться» в соціальних мережах.

Це робиться для деморалізації українців, яким вкотре намагаються нав’язати наратив «справжній ворог не в Кремлі», змусити приділяти внутрішнім розбіжностям в країні значно більше уваги, ніж ситуації на фронті.

«Україна нічого не робила для Херсонщини»: чому цей наратив російської пропаганди – неправда

Пропагандисти окупованої Херсонщини час від часу просувають наративи про те, що Україна десятиліттями не розвивала економіку області та на цих територіях панував суцільний занепад, але з приходом Росії все активно розвивається та змінюється.

При цьому твердження про відсутність уваги з боку української державної влади мають приблизно однаковий характер щодо всіх окупованих регіонів України: нарікання з приводу стану доріг, промислових та сільськогосподарських підприємств, соціальної сфери.

Але прокремлівські медіа, замовчуючи недоліки у своїй країні, розповідають аудиторії про проблеми України, як про результати некомпетентності та бездіяльності влади або вплив так званого зовнішнього управління.

При цьому не згадуються реальні проєкти розвитку, які реалізувалися на Херсонщині. Наприклад,  відновлювальні роботи покриття рульових доріжок перону аеропорту «Херсон», облаштування системи водопостачання у селищі Комишани, реконструкція шкіл тощо.

Чому це важливо

Просування подібних тверджень – це спосіб створення враження, що російська армія визволяє населення України з «української окупації».

Проте реальний стан справ на окупованих Росією територіях пострадянських країн (Україна, Грузія, Молдова) – дуже поганий. Окупація приносить економічний занепад і відкочування у розвитку на десятиріччя.    

Аби не пропустити наступні матеріали зі спростування російських фейків слідкуйте за нашими новинами на сайті МОСТ та у соціальних мережах – Telegram, Facebook, Instagram, Twitter

Матеріали створено за підтримки Центру прав людини ZMINA

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки