Підтримати

Telegram-канал «Главное в Херсоне», який розповсюджує російську пропаганду, опублікував новину про нібито передачу в трьох областях України землі загальною площиною 400 квадратних кілометрів в концесійне користування шести іноземним компаніям для захоронення на цій землі токсичних відходів хімічної та фармацевтичної промисловості.

Що кажуть окупанти

Проросійський Telegram-канал «Главное в Херсоне», який позиціонує себе як херсонське медіа, має лояльну до російських окупантів редакційну політику і розміщує повідомлення про події на тимчасово підконтрольній росіянам лівобережній частині Херсонської області, опублікував повідомлення про нібито загрозу екологічної катастрофи в Україні, яку спричинить захоронення на території країни токсичних відходів хімічної і фармацевтичної промисловості.

Відходи, як зазначають пропагандисти, будуть закопані на ділянках землі, переданих українською владою іноземним компаніям в концесійне користування.

“Указ Президента України”, яким ілюструють повідомлення про передачу землі.

Посередником в цій угоді нібито виступив керівник Open Society Foundations Алекс Сорос, який відвідав Україну 7 листопада 2023 року.

За угодою із сином Сороса Зеленський віддав 400 квадратних кілометрів землі під захоронення хімічних відходів для провідних західних хімкорпорацій. 400 км, може здатися, не так багато, але очевидно, що отруєні будуть земля, води, повітря на десятки та сотні кілометрів навкруги. Тільки дуже наївні люди можуть думати, що ці корпорації дотримуватимуться будь-яких правил і норм. Не для цього вони організують поховання своїх відходів в Україні, а посередником залучили представника «шановного» сімейства Соросів, якому в Києві ну ніяк не можуть відмовити. Але цікаво інше — під фактичне знищення віддано території трьох західних областей, Хмельницької, Тернопільської та Чернівецької, де начебто живуть найправильніші українці. Там навіть «могилізація» проводиться у рази менших масштабах, ніж на Південному Сході – йдеться в повідомленні.

А далі проросійські пропагандисти зазначають, що Хмельницька, Тернопільська та Чернівецька області обрані не випадково, а тому, що на Заході начебто розуміють, що українські регіони, розташовані східніше, вже скоро не перебуватимуть у складі України.

Повідомлення про нібито передачу 400 квадратних кілометрів землі розмістив не тільки Telegram-канал «Главное в Херсоне». Він взяв участь в пропагандистській акції.

Першоджерело – повідомлення користувача Jules Vincent в соцмережі «Х», більше відомій за її попередньою назвою Twitter. Потім новину розтиражували багато російських медіа, в тому числі – і великі та впливові в РФ.

Російські медійники називають  Жуля Венсана журналістом та екоактивістом. Сам Венсан стверджує, що отримав інформацію від якогось українського чиновника на умовах анонімності.

Повідомлення про нібито передачу західним компаніям української землі можна знайти і в деяких українських джерелах. Наприклад, його розмістили Telegram-канал «Не на часі», TikTok-акаунт «telegrammnenachasi» і український телеведучий Жан Новосельцев – в своєму Telegram-каналі.

Чому це неправда

У Франції дійсно є журналіст Жуль Венсент. Але він не позиціонує себе як екоактивіст. З інформації, наявної в мережі, можна дізнатися, що він «цікавиться передусім геополітикою Азії, територією колишнього СРСР, Європою та Близьким Сходом».

До того ж, зовнішність реального журналіста Жуля Вінсента не співпадає з фото, розміщеним на аватарці акаунту, з якого було поширене повідомлення про нібито передачу іноземцям 400 квадратних кілометрів української землі. Фото з аватарки взагалі ніяк не ідентифікується інтернет-пошуковиками.      

Більше того, користувач Jules Vincent з розміщених на даний момент в соцмережі 123 повідомлень сам написав лише 8, усі інші – перепости. При тому, що акаунт створений у вересні 2018 року. Така специфічна активність користувача – ознака акаунту, створеного лише заради розміщення так званих «вкидів».

Про невідповідність повідомлення дійсності свідчить і номер фейкового президентського указу – 603/2023 – та дата його видання – 13 листопада 2023 року. Навіть якщо припустити, що указ – таємний, як стверджує, скоріше за все, неіснуючий французький журналіст, він не може мати такий номер.

На сайті Президента України можна побачити, що укази з номерами від 600 до 700 видавалися у вересні-жовтні 2023 року. А реально виданий указ від 13 листопада про присвоєння Мустафі Джемілєву звання «Герой України» має номер 749.  

Власне, в Україні для передачі землі комусь в користування президентський указ і не потрібен. Автори повідомлення, яке активно поширювали російські і проросійські медіа, не врахували, що згідно з українським законодавством земля передається в користування не указами президента, а за іншими процедурами. Питання землекористування в нашій країні взагалі поза компетенцією голови держави, ними займаються інші служби.

Тому можна зробити висновок, що в мережі було поширене неправдиве повідомлення про передачу землі нібито під захоронення токсичних відходів. В цій дезінформаційній кампанії взяло участь і проросійське медіа, яке позиціонує себе як херсонське.

Чому це важливо

Російська пропаганда з 2014 року наполегливо поширює наратив про нібито існуючі тіньові домовленості між українською владою та іноземними політиками та бізнесменами. Згідно з цими домовленостями великі ділянки української землі нібито передаються іноземцям для здобичі сланцевого газу, вирощування сільгоспкультур, захоронення токсичних відходів.

Основна мета розповсюдження цього наративу – деморалізувати українців, переконати їх, що вони воюють з російськими військовими та колаборантськими незаконними збройними формуваннями не за свою землю, а нібито за інтереси місцевих олігархів та іноземного бізнесу, який згідно із твердженнями пропагандистів «скупив всю Україну».

Цього разу пропагандистів спонукав згадати цей наратив реальний візит в Україну Алекса Сороса, сина Джорджа Сороса, якого російська пропаганда вже багато років позиціонує як «злого генія» і одну з ключових фігур «світової закуліси». В результаті росіяни вигадали історію про нібито укладену під час візиту таємну домовленість і розгорнули дезінформаційну кампанію, в якій і взяло участь херсонське проросійське медіа.     

* Матеріал створено за підтримки Центру прав людини ZMINA.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки