Підтримати

Начальниця управління охорони здоров’я Херсонської міської ради Вікторія Хмілевська отримала неіснуючий орден «За громадянську доблесть» від міжнародної громадської організації «Асамблея ділових кіл».

Про це вона написала у Facebook. 

 Ця організація та її керівник Антон Саввов – фігуранти публікацій в українських та закордонних медіа про торгівлю нагородами, в тому числі – і такими, які мімікрують під престижні міжнародні відзнаки.

До 33-річчя Незалежності України була відзначена орденом  «За громадянську доблесть» від міжнародної громадської організації «Асамблея ділових кіл» (м. Київ, Україна). Дуже вдячна за високу нагороду, яка вручається Президією Асамблеї ділових кіл  як потужний моральний стимул для формування розвинених особистостей на  традиціях лицарства з високим рівнем свідомості, культури й духовності, загальносвітньої та фахової підготовки, чия виробнича, наукова і творча діяльність та військова доблесть примножують і звеличують національний і міжнародний авторитет України, –

написала Хмілевська у Facebook про це нагородження і опублікувала фото, де отримує орден від генерального директора Асамблеї Антона Саввова.

Це – не перша “нагорода” Вікторії Хмілевської від «Асамблеї ділових кіл». На сайті організації вказано, що у 2023 році херсонська чиновниця отримала Орден «Королеви Анни «Честь Вітчизни», і нагороджена ним «за особисту мудрість, високий рівень освіченості, добродійність та вчинки високої доблесті».

Управління охорони здоров’я Херсонської міськради Хмілевська очолила у квітні 2024 року. А до цього працювала директоркою Херсонської міської стоматологічної поліклініки, і залишила на посадах Вікторію Мигальову і Олену Спотар-Браілову, які під час окупації реєстрували заклад за законами Росії. Також вона намагалася судитись з начальником Херсонської міської військової адміністрації Романом Мрочком через його плани реорганізувати поліклініку.

Джерела онлайн-видання МОСТ в Херсонській ОВА стверджують, що Вікторія Хмілевська – людина, наближена до ексчиновника з Харківської області Вадима Глушка, який з 23 лютого 2023 року до 25 квітня 2024 року працював радником із загальних питань начальника Херсонської обласної військової адміністрації Олександра Прокудіна.

За інформацією джерел у військовій адміністрації Херсонської громади, Хмілевську призначили для переформатування закупівель управління. Вона має передати закупівлі під контроль фірм Глушка, більшість із яких розташована у Кропивницькому.

Стосовно заслуг, за які Хмілевська отримала Орден «Королеви Анни «Честь Вітчизни» і орден «За громадянську доблесть», то, судячи з інформації, розміщеної на сайті «Асамблеї ділових кіл», вона координує роботу лікарень на території Херсонської громади, також опікується облаштуванням сховищ, брала участь у створенні пунктів незламності, організації мобільного стоматологічного кабінету, а також – у гуманітарних програмах. Тобто, виходить, що, з великого рахунку, людину нагородили орденом за виконання посадових обов’язків.

Втім, якщо хоча б трохи заглибитися у діяльність «Асамблеї ділових кіл», то виявиться, що у даному контексті підстави для нагородження Хмілевської здаються дивними тільки на перший погляд.

Міжнародне об’єднання громадян «Асамблея ділових кіл» (така офіційна назва організації), зареєстроване у 2003 році, неодноразово піддавалося критиці за фактично торгівлю нагородами, яка, судячи з публікацій про організацію, приносить їй непогані гроші.   

У 2017 році Харківський антикорупційний центр (ХАЦ) писав, що з бюджету Харківського метрополітену на нагороди від Асамблеї витрачають тисячі доларів.

Нагороди» Європейської Бізнес Асамблеї The Europe Business Assembly (EBA) та ESQR (European Society for Quality Research) мають нюанс – вони входять до списку тих, хто продає фейкові «нагороди марнославства», або Vanity awards (без реального конкурсу, вимог і суддів) для маркетингового просування компанії, –

повідомляв ХАЦ.

Керівник «Асамблеї ділових кіл» Антон Саввов згадувався в опублікованому у 2017 році розслідуванні британського видання The Times: «Оксфордський університет у фальшивому фарсі нагород». Видання писало, що Асамблея шукає людей, готових заплатити майже 10 тисяч фунтів задля отримання «премії» та пам’ятного знаку, які будуть вручені їм в Оксфорді. У відповідь на звинувачення Саввов висунув юридичні претензії до The Times і низки українських медіа, які передрукували розслідування. Адвокат Саввова стверджував, що нагороди не можна називати «фальшивими», оскільки компанія «як і будь-яка інша юридична особа» може проводити вручення власних нагород. Він зазначив, що компанія «жодним чином не пов’язана з Оксфордським університетом».  

Свою відповідь на статтю розмістив на сайті «Асамблеї ділових кіл» і Антон Саввов. Він звинуватив у «чорному піарі» конкурентів, а заодно фактично підтвердив, що нагороди від організації, яку він представляє, продаються.

«EBA (Антон Саввов є членом Ради EBA, – МОСТ) не є винятковою компанією у своїй сфері діяльності. Сотні британських фірм займаються аналогічним бізнесом: «торгують «липовими» дипломами» (які, до речі, висять у кожному англійському офісі). Як усі розуміють, видаються ці дипломи абсолютно безкоштовно. Співробітники цих компаній «безкоштовно» працюють. Власники розкішних залів абсолютно «безкоштовно» надають їх для проведення урочистих церемоній. Такий він, знаєте, світ капіталу – увесь безкоштовний», –

йдеться в статті Саввова, розміщеній на сайті «Асамблеї ділових кіл».

В українських виданнях також можна знайти й інші публікації про спроби «Асамблеї ділових кіл» продати свої нагороди тим чи іншим підприємцям. Наприклад, у 2017 році ексдепутат Ковельської районної ради, місцевий підприємець Володимир Пархонюк, якому хотіли продати «почесне звання» з нагородженням орденом «Золотий хрест честі і звитяги» та лицарською шаблею «Лицарського легіону України», розповів журналістам:    

Чергове «розводилово». Найцікавіше те, що для «розводняка» використовують елітне майно держави Україна — Маріїнський палац, Державний прапор України (навіть для реклами заборонено) та ще й почесну варту! Моїй уповноваженій особі під ніком «Степан Степанович» (статус та ім’я вигадані) навіть запропонували «відкат» 2000 грн за те, що вмовить мене взяти участь у цій акції та перерахувати 23,5 тисячі гривень! Де ще у світі є лохотрон державного рівня?.

До речі, нагороди від «Асамблеї ділових кіл» – не єдині, які має Вікторія Хмілевська. Вона у 2021 році отримала Орден «Козацька слава» ІІІ ступеня «за внесок у відродження Українського Козацтва та суверенітету України». Ця нагорода – теж недержавна. Її присуджує громадська організація «Козацтво Запорозьке».  

Звісно, ми не можемо стверджувати, що Вікторія Хмілевська платила за отримані недержавні нагороди, зокрема, за орден «За громадянську доблесть». 

Але наскільки етично для співробітниці органу влади, яка не працює на теперішній посаді і року, приймати нагороду, по-перше, не маючи відповідних заслуг, а, по-друге, – від організації, за якою тягнеться шлейф скандальних історій? Тим більше, наскільки етично приймати таку нагороду у воєнний час, коли чимало людей дуже багато роблять на фронті і в тилу, вважаючи, що роблять звичні справи і не думаючи про нагороди?     

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки