Підтримати

В Херсоні люди, які працювали на росіян, спокійно продовжують очолювати міську стоматологічну поліклініку. Причому, покриває їх депутатка від “Слуги народу”. 

Про це МОСТу розповіли співробітники медзакладу.

Директорка медзакладу Вікторія Хмілевська, повернувшись до Херсона, залишила на своїх посадах Вікторію Мигальову та Олену Спотар-Браілову, які ще нещодавно переоформлювали медзаклад “за російськими законами”.

Як ми писали раніше, призначена перед самою війною директорка міської стоматполіклініки Вікторія Хмілевська в червні виїхала з Херсона. Замість себе вона залишила керувати заступницю з економічних питань Олену Спотар-Браілову.

Поки Хмілевська працювала заступницею голови Гостомельської військової адміністрації та робила патріотичні записи у робочому чаті поліклініки, її заступниця почала вести перемовини з росіянами.

Олена Спотар-Браілова, як ми писали раніше, не була повноцінною керівницею, а продовжувала виконувати вказівки Хмілевської. Про це МОСТу розповіли відразу декілька співробітників поліклініки, які працювали там весь час.

20 липня нам стало відомо, що росіяни призначили директоркою лікувального закладу Вікторію Мигальову, яка до того була старшою медичною сестрою поліклініки. За словами колег, перемовини з росіянами про те, аби очолити комунальний заклад вела сама  Спотар-Браілова із так званим “директором” Департаменту охорони здоровʼя окупаційної адміністрації Вадимом Ільмієвим, але за російськими законами, які на той час намагалися імплементувати в окупованому місті росіяни, очолювати медзаклад має людина з медичною освітою.

До речі, перемовини проходили  зранку 20 липня в кабінеті директорки стоматполікліники. Що зафіксовано на камерах спостереження.

Ільмієв приходив на них у супроводі людей в масках. Зустріч тривала більше 1,5 годин.

Камеру бачили всі учасники перемовин

А вже за декілька днів наш кореспондент зафіксував, як Спотар-Браілова і Мигальова відвідували так званий “Департамент охорони здоровʼя” окупаційної ВЦА.

Приходили туди вони, аби перереєструвати медзаклад згідно російського законодавства. При чому, по всьому було видно, що керувала процесами не “директорка” Мигальова.

За якийсь час лікарям повідомили, що стоматологічна поліклініка почала працювати як російський заклад, а заробітну платню вони будуть отримувати в рублях.

“Оголошення робила Олена Спотар-Браілова, яка вели себе як керівниця, хоча ми знали, в тому числі з ваших публікацій, що росіяни призначили не її, а Мигальову”, – розповів співробітник закладу.

Очевидно, що Вікторія Хмілевська знала про те, що її заступниця стала колаборанткою. Жодних заяв з цього приводу в правоохоронні органи не надходило.

Після звільнення Херсона на посаду директорки поліклініки повернулася Вікторія Хмілевська, яка мала звільнитися перед призначенням у Гостомельську ВА. Хто її перепризначив, поки залишається загадкою, адже її покровитель Роман Підперигора виїхав разом з росіянами, а потім втік за кордон.

Вікторія Хмілевська

Можливо, протекцію перед Галиною Луговою склав хтось з керівництва місцевої організації партії “Слуга народу”, де в 2019 році Хмілевська працювала бухгалтеркою. Від цієї партії вона стала в 2020 році депутаткою Херсонської районої ради.

Вже 3 грудня вона отримувала поздоровлення у робочому чаті.

Але своїх подруг-колаборанток не звільнила. 

Вікторія Мигальова та Олена Спотар-Браілова продовжують працювати та розмірковують над тим, де обміняти 100 тисяч російських рублів, які залишилися в них від окупантів.

Розвиваємо проект за підтримки