Підтримати

У 2023 році події в Херсонській області розподілилися на події, які відбувалися на окупованій Росією частині області, розташованій на лівому березі Дніпра, і на події на деокупованому в 2022 році правобережжі.

Лівобережжя чинить опір російським загарбникам, а на правобережжі – нелегке життя прифронтової території, яку ворог нещадно обстрілює.

Протягом 2023 року МОСТ опублікував майже 11 тисяч новин та статей. Ми писали про багато подій в житті і окупованої, і деокупованої частин області. А зараз пропонуємо згадати найбільш значні події, які стали інформаційними приводами для наших публікацій.

Січень

В січні 2023 року стало відомо, що інформація про звільнення Ярослава Янушевича з посади голови Херсонської обласної військової адміністрації, отримана з неофіційних джерел наприкінці 2022 року, була правдивою.

Президент України Володимир Зеленський Указом від 24 січня 2023 року звільнив Ярослава Янушевича з посади голови Херсонської обласної військової адміністрації.

В цей день МОСТ опублікував перше і останнє велике інтерв’ю Янушевича на посаді голови Херсонської обласної військової адміністрації. МОСТ став єдиним херсонським виданням, якому дав велике інтерв’ю перший очільник обласної влади регіону, який розділився на деокуповану і тимчасово підконтрольну Росії території.    

Також в січні стали відомі нові подробиці участі в російській окупації Херсонської області колишнього міністра освіти України Дмитра Табачника, якому українські правоохоронці інкримінують державну зраду. Зокрема, Табачник був посередником у спілкуванні очільника окупаційної влади Херсонської області Володимира Сальдо з російськими чиновниками. 

В січні ректор Херсонського державного аграрно-економічного університету Юрій Кирилов опублікував список викладачів, які погодилися працювати у створеному росіянами «Херсонському аграрному університеті». Це – 38 людей, серед яких є декілька докторів наук, професорів і навіть ціла династія зрадників. Родина Морозових зрадила в повному складі. Пішли працювати на росіян батько – Володимир Морозов, два його сини, Олексій і Роман, та їхні дружини, Олена і Ольга.

Найбільш серйозною проблемою Херсона та його мешканців в 2023 році були і лишаються зараз російські обстріли. В січні найбільший з них відбувся у передостанній день місяця. Тоді загинуло троє людей і були поранені десять.

Лютий

В лютому 2023 року Президент України Володимир Зеленський призначив Олександра Прокудіна начальником Херсонської ОВА. Прокудін протягом всієї трудової діяльності працював у правоохоронних органах, а з 2019 до 2021 року очолював Головне управління Національної поліції у Херсонської області.

Крім того, в лютому 2023 року Служба безпеки України повідомила про підозру своєму колишньому очільнику та голові окупаційної спецслужби Херсонщини Олександру Якименку. Його у 2013 році з порушенням законодавства призначили головою Служби безпеки України. На цій посаді він «відзначився» втягуванням СБУ у спроби влади придушити Євромайдан в лютому 2014 року.

Також в лютому українські правоохоронці заочно повідомили про підозру депутату Херсонської обласної ради Валерію Литвину – ексочільнику (2010-2014) Управління МВС в Херсонській області, а зараз – депутату Херсонської облради від забороненої зараз партії «Блок Володимира Сальдо». Слідство підозрює Литвина в співпраці з співробітниками ФСБ і спробах залучити українських правоохоронців до співпраці з окупантами.  

А також в Херсоні внаслідок російського обстрілу знищений один з гіпермаркетів мережі «Епіцентр».

Березень

В березні 2023 року Президент України Володимир Зеленський змінив очільника військової адміністрації Херсона. Замість Галини Лугової призначили Романа Мрочка – ексзаступника військового прокурора Південного регіону. До цього Мрочко працював військовим прокурором у Луганському гарнізоні і в Генеральній прокуратурі.

Також в березні в Одесі розпочався судовий процес над очільником окупаційної влади Херсонської області Володимиром Сальдо. Він обвинувачувався в державній зраді, колабораціонізмі та у виправдовуванні нападу Росії на Україну. Справу розглядав Малиновський районний суд міста Одеси. Сторона обвинувачення просила для підсудного довічного позбавлення волі.

В цьому ж місяці Служба безпеки України повідомила про підозру 21 окупаційному поліцейському з Херсонської області. Усім поліцаям інкримінували колабораціонізм.

Квітень

В квітні 2023 року президента Росії Володимира Путіна офіційно визнали міжнародним злочинцем. Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової, його уповноваженої з прав дитини, за безпосереднє керівництво викраденням українських дітей для «усиновлення» та «перевиховання» в Росії.

У документах, на підставі яких прийняте це рішення, фігурували і факти викрадення російськими окупантами дітей з інтернатних закладів Херсонської області.

На тимчасово підконтрольній Росії частині Херсонської області загарбники розпочали підготовку до псевдовиборів в окупаційну обласну думу. Партія «Єдина Росія» оголосила «народне голосування» для визначення кандидатів, які представлятимуть її на псевдовиборах.

Серед потенційних кандидатів були окупаційні міністри, призначені окупантами керівники адміністрацій районів, міст та інших населених пунктів, «ректори» створених окупантами фейкових херсонських вишів та інші люди – громадяни РФ, а також ті мешканці Херсонщини, які пішли на співпрацю з загарбниками.

Внаслідок російської атаки у Херсоні 26 квітня загинув український продюсер італійської газети La Repubblica Богдан Бітік, який працював разом з кореспондентом газети Коррадо Дзуніно.

Українець перебував в складі знімальної групи з Коррадо Дзуніно, який отримав поранення внаслідок цієї атаки.   

Травень

В травні 2023 року Служба безпеки України повідомила про підозру 34 організаторам, очільникам і працівникам окупаційної поліції Херсонщини.

В Херсоні, який зазнавав масованих ворожих обстрілів, продовжували масово встановлювати мобільні укриття. В травні відділ з питань цивільного захисту Херсонської міської ради закупив 10 залізобетонних конструкцій для укриттів майже на 3 млн грн. Укриття загальною вартістю 2,9 млн грн має поставити фірма із Дніпра ТОВ «КАРАТ ПРОЕКТ», яке не вперше надає послуги Херсонській МВА. До цього компанія була переможцем у тендері з придбання 20 таких же укрить на майже 6 млн грн.

Також в травні 2023 року в Херсоні демонтували залишки ринку «Кристал». Розбором завалів згорілого ринкового містечка міська військова адміністрація (МВА) зайнялася на початку травня 2023 року. Завали, за словами начальника МВА Романа Мрочка, створювали пожежну небезпеку. Питання знесення ринку «Кристал» підіймали ще до війни. Цю ідею підтримував міський голова Херсона Ігор Колихаєв. На початку повномасштабного вторгнення у 2022 році ринок несподівано згорів. Це сталось ще до захоплення Херсона росіянами.

В травні росіяни скоїли один з наймасштабніших обстрілів Херсона, внаслідок якого загинули 23 людини, і 46 поранені, серед них дві дитини. Росіяни обстріляли у Херсоні супермаркет та дитсадок, вдарили по залізничному вокзалу Херсона. Також армія РФ обстріляла гіпермаркет у Херсоні: троє людей загинуло.

Червень

В цьому місяці сталася напевне найгучніша подія 2023 року в Херсонській області і одна з найгучніших в Україні і в Європі: 6 червня 2023 року російські військові зруйнували дамбу Каховської ГЕС, розташованої біля нині окупованого міста Нова Каховка.

Наступного дні Президент України Володимир Зеленський закликав міжнародні організації долучитися до рятувальної операції на Херсонщині. А 8 червня глава держави відвідав Херсонську область.

На деокупованій частині Херсонської області внаслідок підтоплення загинуло, за даними МВС України, 18 людей.

Через підрив Каховської ГЕС на Херсонщині знищено 118 пам’яток культури. За попередніми підрахунками, тільки збитки державного майна меліоративних систем та каналів внаслідок підриву Каховської ГЕС складають 150-160 млрд гривень. З небезпечних територій евакуювали 3773 людини та 284 тварини.

Окупаційна влада повідомляла в червні 2023 року про загибель на тимчасово підконтрольній Росії частині Херсонщини 35 людей. Але окупанти усіляко приховували реальну кількість жертв повені.

Повінь в місті Гола Пристань.

В червні 2023 року ексголова Херсонської облради Владислав Мангер та експомічник депутата облради Олексій Левін отримали по 10 років позбавлення волі по справі про смертельний напад на херсонську активістку Катерину Гандзюк. Рішення ухвалено Дніпровським районним судом міста Києва. Судовий розгляд справи розпочався у серпні 2020 року. За цей час загалом відбулося десятки засідань. Справа налічує близько 200 томів.

Також червні 2023 обрано ректорів трьох херсонських університетів: Херсонського державного університету (Олександр Співаковський), Херсонського національного технічного університету (Олена Чепелюк) і Херсонського державного аграрно-економічного університету (Юрій Кирилов).

В цьому ж місяці Президент України Володимир Зеленський звільнив колишнього голову Херсонської ОДА Юрія Гусєва з посади генерального директора Державного концерну «Укроборонпром».   

В червні 2023 року МОСТ опублікував велике інтерв’ю начальника Херсонської ОВА Олександра Прокудіна.

Липень

В липні 2023 року видання МОСТ першим серед херсонських сайтів офіційно отримало статус онлайн медіа. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про реєстрацію.  

Також в цьому місяці стало відомо, що на Херсонщині правоохоронці  викрили групу осіб, які можуть бути причетними до спроб створення незаконних органів місцевого самоврядування. За даними слідства, учасники групи намагалися сформувати на території області фейкову територіальну громаду, привласнивши собі повноваження офіційної територіальної громади.

А увечері 22 липня з’явилась інформація про те, що в Олешках знищено будинок очільника місцевої окупаційної влади Георгія Журавка – рідного дядька вже мертвого колаборанта Олексія Журавка.

Останнього ліквідували у вересні 2022 року. Росіяни стверджують, що удар по будинку Журавка стався в той момент, коли його не було в будівлі.

Серпень

У Джарилгацькому національному природному парку сталася масштабна пожежа на найціннішій степовій ділянці, в зоні абсолютної заповідності, де обмежене навіть відвідування людьми. Саме тут зосереджена основна частина всіх степових екосистем острова (решта території в різній мірі заболочена або періодично підтоплюється) та популяції всіх рідкісних степових тварин, які є на острові. Оскільки зона перебуває під російською окупацією, то ніхто не намагався загасити пожежу.

Через пожежі на Джарилгачі на Херсонщині вогнем знищено заповідну зону площею понад 1500 га, де сконцентрована основна частина всіх степових екосистем острова та популяції всіх рідкісних тварин, які є на острові, а також концентрується найбільша кількість копитних.

В серпні місцеві активісти перетворювали протиуламкові укриття, розташовані на вулицях Херсона, на мольберти для яскравих та надихаючих муралів. Більшість малюнків були створені в рамках арт-фестивалю муралів на бомбосховищах «Від Конституції до Незалежності», який проходив у Херсоні з 28 червня по 24 серпня 2023.

Вересень

Найрезонанснішою подією вересня 2023 року в Херсонській області стали проведені російськими окупантами на лівобережній частині області псевдовибори, за результатами яких сформували так звану обласну думу.

Тривали псевдовибори з 1 по 10 вересня. Російська Федерація привезла на “вибори” у Херсонській області групу іноземців-маргіналів, яких назвала “електоральними експертами”, проте, вони виявились пропагандистами, які працюють на Росію.

Також МОСТ писав про те, що російські псевдовибори проводились без списків виборців. Так само як минулого року росіяни проводили на Херсонщині псевдореферендум.

Передбачувано переважна більшість місць в окупаційній Херсонській обласній думі та інших створених за результатами псевдовиборів окупаційних органів влади дісталася партії «Єдина Росія».

У вересні 2023 року пішов з життя колишній голова Херсонської обласної державної адміністрації Геннадій Лагута. Він помер в одній з київських лікарень. Причина смерті – спроба самогубства.

Головне управління розвідки Міноборони України підтвердило полон мера Херсона Ігоря Колихаєва. Росіяни викрали Колихаєва 28 червня 2022 року.

Він не виїхав з Херсона після окупації, працював до квітня, а після призначення російського гауляйтера міста продовжив заявляти, що виконує свої обов’язки мера і перебуває в Херсоні.

Жовтень

Малиновський районний суд Одеси засудив загиблого заступника голови окупаційної адміністрації Херсонської області Кирила Стремоусова до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна. Стремоусов загинув 9 листопада 2022 року. Окупаційна адміністрація повідомила, що він потрапив у автомобільну аварію біля міста Нова Каховка. Це сталося в день, коли міністр оборони Росії Сергій Шойгу віддав наказ про відступ із Херсона.

Оскільки українська влада офіційно не може підтвердити смерть Стремоусова, його судили як живу людину.

В жовтні 2023 року російські військові завдали по Херсону потужного ракетного удару, внаслідок якого пошкоджено понад 20 цивільних об’єктів. Це 15 приватних будинків, 3 багатоповерхівки, 4 магазини, адміністративне та банківське приміщення.

Листопад

В листопаді 2023 році українські військові розширили свою присутність на лівобережній частині Херсонської області: під контроль ЗСУ перейшло село Кринки, хоча спочатку офіційно це не підтверджувалося. Але згодом Генштаб ЗСУ підтвердив факт самовільного залишення позицій в Кринках російськими військовими.

Почалися запеклі бої за плацдарм в Кринках. Зокрема, російська авіація скидає на населений пункт десятки керованих авіабомб. Станом на грудень 2023 року кількість бомб, які скинули на Кринки і прилеглі населені пункти перевалила за сотню.

Фото ілюстративне

Малиновський районний суд міста Одеси 8 листопада 2023 року заочно дав 15 років в’язниці призначеному російськими окупантами губернатору Херсонської області Володимиру Сальдо. Також суд конфіскував майно Сальдо і на 15 років заборонив йому обіймати керівні посади на підприємствах, установах і у організаціях.

Дізнавшись про рішення суду, Володимир Сальдо заявив, що воно начебто прийняте під примусом.

В цьому ж місяці за рішенням суду конфіскована ще частина активів Сальдо. ВАКС конфіскував активи не тільки Володимира Сальдо, а і його дружини. Це 1 мільйон 274 гривні та 15 копійок в одному з банків, 413 тисяч 911 гривень та 39 копійок, 319 доларів 88 центів і 1 тисяча 174 євро та 71 євроцент в іншому банку. Також конфісковано 8,5636% компанії «Проектно-будівельна фірма «Херсонбуд».

Грудень

Окупована Росією частина Херсонської області буде брати участь у президентських виборах РФ, які відбудуться у наступному році, 17 березня. Про це 7 грудня 2023 року заявив окупаційний губернатор Херсонської області Володимир Сальдо.

В грудні знову з’явилися у відкритому доступі декларації про майно і статки українських чиновників та депутатів. Зокрема, стало відомо, що задекларували начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко, а також ексначальник обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич і ексначальниця Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова.

Крім того, 6 грудня у Москві вбили колишнього заступника начальника поліції Херсонщини Іллю Киву, стосовно якого в Україні відкрите провадження за фактом державної зради. За інформацією українських джерел Кива помер від пострілу в голову.

Начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін 21 грудня дав пресконференцію, на якій, зокрема, розповів про вбивство дитини, скоєне російськими військовими на окупованій частині Херсонщини. За словами Прокудіна, 20 грудня в одній із громад на захоплених територіях Херсонщини окупанти вбили дитину. Хлопчика, який вчиться у 8 класі, розстріляли на очах у родини. «Обгрунтували» це тим, що дитина нібито щось не те сфотографувала. Після вбивства сина його матір намагалась покінчити з собою.

У прокуратурі Херсонської області підтвердили факт вбивства дитини російськими військовими на окупованих територіях Херсонщини.

В грудні 2023 року ЗСУ збили в небі на Херсонщиною три літаки Су-34 повітряних сил РФ, що спонукало ворога значно зменшити активність своєї авіації на цій ділянці фронту.

Останній місяць 2023 року – дуже важкий для херсонців, бо місто зазнає потужних ворожих обстрілів, внаслідок яких пошкоджені газові магістралі, через що сталася масштабна пожежа, а через російські удари, скоєні 26 грудня, у Херсоні було знеструмлено 70% споживачів.

Також 27 грудня Синод Російської православної церкви ухвалив рішення про створення на тимчасово окупованій території Херсонщини Скадовської єпархії з кафедральним центром у місті Скадовськ.

Внаслідок скоєних в останній місяць року російських обстрілів Херсона сильно пошкоджені будівлі залізничного вокзалу і торгового центру.    

***

Рік, що йде, – перший, який Україна повністю провела в стані повномасштабної війни. Херсон це відчував особливо, бо місто розташоване усього в двох кілометрах від лінії фронту.

Останні дні 2023 року навряд чи будуть спокійними. І 2024-й буде для Херсонщини та й загалом для України роком важких випробувань. А ще він – високосний. Тобто, ми матимемо на один день більше для того, щоб зробити все для нашої перемоги.  

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки