Підтримати

У квітні 2023 року село Посад-Покровське Чорнобаївської громади було включене до програми комплексної відбудови, яку презентувало Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури. За цією програмою у селі мали відновити знищені внаслідок бойових дій будинки, ліцей, дитячий садок, старостат, амбулаторію, церкву, електромережі, водогін та загалом збудувати нове село.

У січні 2024 начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що до квітня у Посад-Покровському мають бути відновлені перші 130 будинків, проте коли кореспондентка МОСТ відвідала село, стало відомо, що нових будинків немає…як і будівельників, які мають їх зводити. Є лише руїни та розчаровані люди без даху над головою.

Від місцевих мешканців МОСТ дізнався, що роботи у селі не йдуть вже декілька тижнів, будівельну техніку вивезли з села, а проєкт відбудови нібито заморожено.

Як розповіла мешканка Посад-Покровського Лідія Григорівна, її будинок був відносно цілий – вибито вікна та пошкоджено дах.

Після деокупації волонтери допомогли жінці перекрити дах новим шифером, але за її словами, пізніше її вмовили подати документи на відновлення оселі за державною програмою. Коли Лідія Григорівна погодилась, шифер з будинку зняли, залишивши дах лише під плівкою.

«Обіцяли все зробити і всередині і ззовні. Ми погодились. Не думали, що так може бути. Розкрили кришу і все. Кінчились всі їхні гроші. А чого так не розумію, як вони могли…Дощ пішов вночі, я встала, а у веранді повно води набігло. Я давай підіймати ґвалт, щоб хоч чимсь накрили, то приїхали накрили брезентом, а як знов дощ…не знаю як воно буде», – розповідає пані Лідія.

Жодної інформації, про те, коли будинок пенсіонерки почнуть ремонтувати наразі немає.

«Нічого не кажуть. Немає грошей. Навіть нічого не обіцяють. Там може через тиждень-два…нічого не кажуть. Вже всередині стеля попадала. Вікна я вже сама купила, не знаю чи повернуть мені гроші за них. Все, що все життя збирала на похорон – віддала, а тепер молю Бога, щоб пожити, знову назбирати. Але не знаю, чи зберу, бо мені вже 86 років…(плаче)»

Лідія Григорівна

Волонтер, який погодився поспілкуватися з нами на умовах анонімності, каже, що, на його думку, від самого початку програма була створена для піару та корупції.

«Ото забор в центрі поставили і вся відбудова. Дуже багато брехні, а люди в це повірили. Вони зробили десять хат і знімають їх з різних ракурсів, наче тут багато є. У мене у самого 90% хати розбито, з танка попали, я потроху сам все роблю. А є будинки не сильно побиті, то люди подались на цю програму і залишились без нічого. В сусідньому селі люди вже отримали сертифікати, а тут…навіть воду досі не зробили. Ото американці (волонтери) – їм спасибі велике, а так нічого хорошого. Дуже багато крадуть…дуже», – каже чоловік.

Також він розповів, що програма була нестабільною від самого початку. Роботи постійно переривалися та йшли вкрай повільно. Мовляв, дали гроші – будівництво є, гроші закінчились – будівництво зупиняється.

Окремою темою у Посад-Покровському є відсутність води. За словами місцевих, проблеми з водою тут були завжди, а внаслідок бойових дій наявна система була значно пошкоджена. І одним з пунктів програми від Державного агентства відновлення була побудова нового водогону.

У грудні минулого року у соціальних мережах Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України повідомили, що у Посад-Покровському тривають роботи з відновлення водопроводу. Тоді на деяких вулицях були вириті траншеї та прокладені труби майбутнього водогону, проте й ці роботи зупинились. Тож централізованого водопостачання у селі й досі немає.

За словами посадпокровців, технічну воду вони беруть зі свердловин, а питну купують за власний кошт, адже безкоштовно воду до села вже не привозять. Чому людям перестали привозити воду – невідомо.

Далі ми завітали на подвір’я до пані Любові. Її будинок також дуже пошкоджений – немає даху та стелі, а від дощу вже почали сипатися стіни. Плівка, якою було накрито будинок, вже порвалась від вітру і користі від неї ніякої немає. Вцілілі меблі, що залишились в будинку, потроху перетворюються на ламань.

У програмі відновлення жінка зареєструвалась нещодавно, тому що займалась збором необхідних документів.

Жінка каже, що інформації про будівельні роботи на її подвір’ї у неї немає.

«Нічого не кажуть. Що в моїх силах роблю, та і все. Дали ось будку (показує на модульний будиночок, який стоїть поряд із пошкодженим будинком)», – розповідає Любов.

Пані Любов

Загалом на тему відбудови мешканці Посад-Покровського спілкуються неохоче. Складається враження, що люди бояться публічно розповісти, що насправді відбувається в селі. А той, хто все ж погоджується, каже що жодної інформації у старостаті їм не дають. Мовляв, нічого не зрозуміло і ніхто нічого не знає.

У попередній поїздці МОСТа до Посад-Покровського помічниця старости округу розповідала, що деякі донори припинили вкладати кошти у відбудову села через близькість до лінії фронту, проте тоді роботи все ж велися і нібито влітку вже планувалась здача в експлуатацію перших готових будинків. Але чи будуть вони тепер – питання відкрите.

Аби дізнатися причину призупинення робіт у Посад-Покровському МОСТ звернувся за коментарем до голови Державного агентства відновлення інфраструктури Мустафи Найєма.

Він запевнив, що у Мінінфраструктури знають про припинення будівництва і, за його словами, це пов’язано з тим, що уряд не ухвалює відповідну постанову про виділення коштів на експериментальний проєкт відбудови. Також наразі очікується затвердження на посаду нового міністра інфраструктури, який буде просувати питання виділення на це коштів.

Стосовно припинення доставки води до Посад-Покровського Найєм повідомив, що цим питанням агентство відновлення не займається і, найімовірніше, це проблема, яка виникла безпосередньо на місцях.

Над матеріалом працювали: Олена Гнітецька, Маргарита Доценко.

Дизайн: Юлія Терещук.

Фото: Олена Гнітецька

Дана публікація була підготовлена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки