Підтримати

Село Посад-Покровське Чорнобаївської громади Херсонського району Херсонської області перебувало в російській окупації дуже недовго. Російські військові зайняли його на початку повномасштабного вторгнення в Україну, а вибили їх в березні 2022 року.

А потім були вісім страшних місяців, протягом яких село зазнавало практично щоденних обстрілів: місцеві мешканці казали, що в деякі дні окупанти випускали по населеному пункту до 500 снарядів.

В листопаді 2022 року, коли російських військових нарешті відігнали на відстань, з якої вони вже не могли обстрілювати Посад-Покровське з артилерії, там не лишилося жодного цілого житлового будинку, соціального та інфраструктурного об’єкту. За словами помічниці старости Посад-Покровського старостинського округу Лариси Соколової, понад 600 будинків з 940 наявних в селі доведеться відбудовувати з нуля. А усі інші потребують ремонту, здебільшого – капітального.   

Наслідки ворожих обстрілів були настільки серйозними, що село називали навіть непридатним для життя. Зокрема, так охарактеризували його в одному з репортажів CNN про Херсонщину.      

Зараз будівлі в Посад-Покровському можна поділити на три категорії:

  • ті, які повним ходом відновлюються або капітально ремонтуються;
  • які ще зруйновані або пошкоджені, але їх власники живуть в селі, пристосувавши під тимчасове житло вцілілі надвірні будівлі і намагаючись підтримувати подвір’я принаймні в пристойному стані;
  • зруйновані чи пошкоджені будинки мешканців, які виїхали з села і поки що не повернулися.

Село Посад-Покровське увійшло до переліку населених пунктів, які будуть відбудовувати в межах експериментального проєкту «Краще, ніж було». Всього таких населених пунктів – шість. Проєкт по відбудові у селі презентували у травні 2023 року. Тендери на проведення робіт виграли фірми: «Компанія Вега КМ», «Атера» і «Спецбуд».

З березня до листопада 2022 року в селі залишалися близько 20 мешканців. До повномасштабного російського вторгнення в Посад-Покровському жили понад двох тисяч людей. Теперішнє населення – близько 800 людей. Скоріше за все, десь у травні, коли вже стабільно потеплішає, кількість мешканців села, які повернулися, ще збільшиться.

Мешканка Посад-Покровського Надія повернулася в село як тільки там стало відносно безпечно. Зараз жінка чекає на відновлення свого повністю зруйнованого будинку. Живе у вцілілій літній кухні.   

– Я, – каже жінка, – повернулася, бо для мене головне – жити вдома. Чекаю на відновлення свого будинку. Усі документи оформила.

Ще одна мешканка села, Ірина, каже, що її дуже пошкоджений будинок вже ремонтується: замінені дах і вікна.

– Зараз, – розповідає помічниця старости Посад-Покровського старостинського округу Лариса Соколова, – укладені договори на відбудову та капітальний ремонт трьохсот будівель. Вже є котловани для сімдесяти будинків, які повністю відновлюються.

Роботи ведуться, але через проблеми з фінансуванням їх темпи залишають бажати кращого:

– Очікуємо на покращення ситуації протягом квітня і сподіваємося, що влітку вже буде здача в експлуатацію перших об’єктів. Це – за державною програмою по лінії Агентства Відновлення. Ще п’ять будинків відновлені волонтерами за кошти німецьких благодійників. Але вони призупинили фінансування через те, що на території Херсонської області йдуть бойові дії. За цим проєктом планувалося відновлення двадцяти будинків, але поки що загальнобудівельні роботи виконані по п’яти, і там ще не виконані внутрішні роботи.  

Стосовно зруйнованих під час окупації бойових дій інших об’єктів, окрім жилого фонду, відновлювати їх планують, але – після відновлення житла.

– В селі, – каже Лариса Соколова, – зараз живе близько ста людей у віці до 18 років. Тому поки що відновлювати школу не дуже доцільно. До повномасштабного російського вторгнення тут жили 230 дітей шкільного віку, які навчалися в місцевій гімназії. Вона була опорним навчальним закладом, там навчалися ще діти з села Благодатне. У нас вже є проєкт освітньо-дозвільного центру, де будуть розміщені школа, дитячий садок і актова зала будинку культури. Але такі об’єкти ми будуватимемо, коли вирішимо проблему з житлом для людей.   

До Посад-Покровського старостинського округу ще входять села Копані і Солдатське. В першому живуть десять людей, яким, за словами, Лариси Соколової, планують видати сертифікати на придбання житла в іншому місці, бо відновлення дуже маленького села навряд чи доцільне зараз.

З Солдатським – інша ситуація. В селі до російського повномасштабного вторгнення і окупації жили п’ятдесят людей. А тепер живе – 64 людини, бо в селі знайшли прихисток і вимушені переселенці. Напевне історія цього села ще матиме своє продовження.

Зараз мешканці Копанів і Солдатського, як і мешканці Посад-Покровського, отримують від місцевої влади паливо (в опалювальний період), питну воду і гуманітарну допомогу.

Жителі Посад-Покровського та інших населених пунктів, які через обстріли втратили житло, можуть тимчасово переїхати до модульних будинків, які надала Шведська служба цивільного захисту. Але мешканці села віддають перевагу облаштуванню тимчасового житла в господарських приміщеннях.

Не хочуть люди і розміщуватися в модульному містечку, облаштованому в сусідньому селі Киселівка.

– Людям краще хоч і в не дуже хороших умовах, але – вдома, каже Лариса Соколова.

На запитання про те, чи не було б доцільніше видати тим мешканцям Посад-Покровського, чиї будинки повністю зруйновані, сертифікати на придбання житла, помічниця старости відповіла, що, на її думку, найкращий варіант – допомогти людям відбудувати чи відремонтувати їх житло в селі. А, отримавши сертифікат, люди купуватимуть житло вже в іншому місці. А це для села – вирок.

Дана публікація була підготовлена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.     

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки