Підтримати

МОСТ продовжує моніторити та аналізувати інфопростір  проросійських медіа, які працюють на окупованих територіях Херсонської області. 

Протягом останніх двох тижнів нам вдалося знайти та спростувати немало фейкової інформації, а найяскравіші кейси ми зібрали у цьому дайджесті.

Окупанти приписують українцям російське бомбардування Нової Каховки

Вранці 15 вересня 2023 року на місто Нова Каховка була скинута керована авіабомба. Внаслідок цього були пошкоджені кілька житлових будинків в мікрорайоні Сокіл на вулиці Горького № 13, 24 і 26, а також постраждали місцеві жителі.

Російська пропаганда одразу звинуватила в цьому обстрілі ЗСУ, але в залежності від джерел зброя, якою було атаковане місто, змінювалась, і назвати якийсь один варіант проросійським ЗМІ так і не вдалось.

Проаналізувавши хронологію подій того дня, МОСТ дійшов висновку, що на житлові будинки впала саме російська авіабомба, якою війська РФ мали намір бомбардувати правобережну частину Херсонської області, але через технічні проблеми та втрату снаряда ворожі літаки повернулися на аеродром.

Чому це важливо

Звинувачуючи Збройні сили України в атаках лівобережжя Херсонської області росіяни підігрівають антиукраїнські настрої серед населення.

Крім цього, фейкові повідомлення про українські обстріли використовуються ще й для виправдання окупації та створення образу «визволителів» для військових РФ.

Херсонський окупаційний міністр інформполітики як рупор російської пропаганди: аналізуємо його інтерв’ю

Колаборант Євген Бриков, яких ще нещодавно був “в.о міністра інформаційної політики Херсонської області”, а зараз є “начальником управління інформаційної політики” дав інтерв’ю російському медіа «Україна.ру», під час якого він заявив, що починаючи з 2014 року чекав на Росію і, зокрема, прагнув возз’єднання з РФ як мешканець України.

Також Бриков розповів про «шалене зростання» будівництва інфраструктурних об’єктів, доріг, про ремонти шкіл і лікарень, про «повернення історичної пам’яті» та відновлення можливість святкувати День перемоги з радянськими атрибутами і, забороненою в Україні, георгієвською стрічкою.

Крім цього, колаборант назвав звільнену правобережну частину області «територією, яка окупована Україною» та розповів про суцільний занепад Херсона. Проте про щоденні атаки житлових кварталів міста з боку військових РФ Бриков не згадав.

Загалом Євген Бриков використав більшість стандартних наративів, якими користуються російські пропагандисти, аби донести до споживачів проросійського контенту ідею правильності окупації та анексії українських територій, а також підтримку цих ідей населенням Херсонщини.

Чому це важливо

Колаборанти – важливий медійний ресурс для всіх окупантів і для російських зокрема. Бо зрадники – представники лояльної до загарбників частини населення.

Для мешканців загарбаних територій медійність колаборантів, які прийняли посади в окупаційній адміністрації, – демонстрація успіху та реклама користі від співпраці з окупантами. 

Більш того, без допомоги місцевих колаборантів просування проросійської пропаганди просто неможливе.   

Окупаційний міністр культури Херсонщини поширює фейки про спалювання книжок і заборону музики

Підконтрольний російським окупантам міністр культури Херсонської області Олександр Кузьменко дав інтерв’ю прокремлівському телеканалу «Таврія», який працює на окупованій частині Херсонської області.

В цьому інтерв’ю він розповів про вилучення з бібліотек Херсонщини російськомовних  книжок та заборону виконання музичних творів російських композиторів.

Проте МОСТ згадав, що раніше подібні твердження спростувала очільниця управління культури Херсонської міської ради Світлана Думінська. 

Зокрема, за її словами, в херсонських, як і в усіх інших українських бібліотеках, книжки не вилучаються з обігу лише через мову, якою вони написані.

Теж саме стосується і тверджень щодо заборони музики. Наприклад, у 2021 році в Національній філармонії України, під час фестивалю симфонічної музики, оркестри давали концерти за творами композитора П. Чайковського.

Чому це важливо

Пропагандисти всіляко намагаються зобразити життя в Україні в максимально непривабливому світлі. Про нашу країну говорять і пишуть як про нібито неофашистську, нацистську, та як про країну, якою керують радикальні націоналісти.

Таким чином росіяни намагаються виправдати окупацію українських територій, а також подати її аудиторії пропагандистських медіа як боротьбу з фашизмом та визволення від нього.

Аби не пропустити наступні матеріали зі спростування російських фейків слідкуйте за нашими новинами на сайті МОСТ та у соціальних мережах – Telegram, Facebook, Instagram, Twitter

Матеріали створено за підтримки Центру прав людини ZMINA

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки