Підтримати

Починаючи з 2014 року, росіяни зруйнували і пошкодили величезну кількість цивільних об’єктів. Лише внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україні практично повністю знищені близько десяти міст, ще стільки ж – частково зруйновані.

Зруйновані понад 4,5 тисячі житлових будинків, близько 550 навчальних закладів, понад ста медичних закладів, більше тисячі об’єктів культурної інфраструктури.

Але російська пропаганда ще з 2014 року приписує це Збройним силам України.

Що кажуть окупанти

Вранці 15 вересня 2023 року на місто Нова Каховка скинули керовану авіабомбу. Внаслідок цього пошкоджені кілька житлових будинків в мікрорайоні Сокіл на вулиці Горького: № 13, 24 і 26.

Бомба впала на прибудинкову територію, в двір-колодязь. Вибухова хвиля найсильніше вдарила по трьох згаданих вище будинках. Відомо про одного загиблого і 15 поранених.

Проросійські медіа, які позиціонують себе як херсонські, одразу звинуватили в цьому Збройні сили України, повідомивши про обстріл, але не уточнюючи, з якої зброї стріляли по місті.

Бойовики ЗСУ завдали найжорстокішого удару по житлових будинках Нової Каховки. Внаслідок обстрілу 12 людей отримали поранення. У багатоквартирних будинках вибито вікна, зруйновано стіни, знесено балконні плити. “Це вкотре підкреслює їхню терористичну сутність. Оперативний штаб на місці, я на місці. Все працюємо над усуненням наслідків”, – повідомив голова Новокаховського міського округу Володимир Леонтьєв. У цьому житловому кварталі ніколи не було і немає військових. Це один зі спальних районів Нової Каховки, в якому розташовані торгові кіоски, дитячий садок та школа,

пише прокремлівський телеканал «Таврія».

Підконтрольний російським окупантам виконуючий обов’язки губернатора Херсонської області Володимир Сальдо в своєму Telegram-каналі заявив, що начебто удар завданий натівською зброєю:

Сьогодні бойовики київського режиму вкотре вчинили мерзенний військовий злочин проти людей Херсонської області: із застосуванням важкої натовської зброї обстріляли квартал багатоповерхових будинків у мікрорайоні «Сокіл» у Новій Каховці.

Співробітники слідчого комітету Росії в своєму коментарі просто сказали про невстановлений артилерійський боєприпас.

Не лишилися осторонь і провідні російські пропагандистські медіа. Вони теж написали про начебто український обстріл.

Щодо загиблої людини, то дуже ймовірно, що це – жінка, яка жила в будинку № 24 по вулиці Горького. Саме про неї повідомляють місцеві пабліки.

Також повідомляється, що у жінки лишилася дитина з інвалідністю.   

Чому це неправда

Незадовго до скидання бомби в Херсонській області була оголошена повітряна тривога, а Повітряні сили України повідомили про активність ворожої авіації на східному і південно-східному напрямках.

Пізніше інші джерела повідомляли про виліт ворожих військових літаків з району російського міста Таганрог.

Про наявність ворожої авіації в небі над Новою Каховкою повідомляли і місцеві очевидці.

Крім того, 15 вересня 2023 року окупаційна поліція Херсонської області повідомила про виявлення неподалік селища Чаплинка Херсонської області, авіаційної бомби, яка впала з літака, але не розірвалася.

Тому можна припустити, що російські пілоти мали намір бомбардувати правобережну частину Херсонської області, але через технічні проблеми втратили бомби, і літаки повернулися на аеродром.

Це – вже далеко не перший випадок, коли російські військові літаки втрачають керовані авіабомби далеко від точки, коли вони були повинні їх скинути. Про такі випадки повідомляли навіть росіяни, бо бомби падали і на територію РФ, яка межує з Україною. Наприклад, в Білгородській області.  

А щодо Нової Каховки, то проросійські пропагандисти, як і завжди, звинуватили в ударі по місту Україну. І зроблено це, зокрема, й для того, щоб не визнавати винуватцями трагедії російських військових.

Чому це важливо

Російські пропагандисти активно насичують медіа-простір повідомленнями про «українські військові злочини», жертвами яких стають цивільні мешканці населених пунктів. Роблять вони це для того, аби підігріти антиукраїнські настрої – у Росії в першу чергу та не допустити поширення настроїв антивоєнних. 

До того ж, росіяни продовжують культивувати образ «укрофашистів», які начебто мстять мешканцям окупованих (в трактовці росіян – «визволених») територій за те, що ті «обрали Росію».

Неправдиві повідомлення про українські обстріли використовуються ще й для виправдання окупації і позиціонування захоплення Росією українських територій як відновлення історичної справедливості і повернення споконвічно російських земель.

* Матеріал створено за підтримки Центру прав людини ZMINA.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки