Підтримати

Один аукціон, 15 лотів, десятки учасників і 100 тисяч гривень – це результати благодійної ініціативи уболівальників і колишніх працівників МФК «Кристал» Херсон, які вирішили підтримати своїх товаришів у лавах ЗСУ, продаючи футболки гравців клубу. 

Історія ініціативи почалася ще під час окупації Херсона росіянами, коли прессекретар «Кристала» Микола Комаренко вирішив заховати ігрову форму «зелено-біло-синіх» аби вона не дісталася загарбникам і колаборантам, які влітку минулого року почали проникати у спортивну сферу області, організовуючи різні змагання.

«Я подумав: доки ми тут ще щось контролюємо і маємо доступ до стадіону, потрібно заховати форму «Кристала» в надійному місці, щоб вони її ніяк не використали у своїх цілях. Ходок шість я тоді зробив, вивіз не все, звісно, а тільки щось символічне або корисне», – розповідає Микола Комаренко. 

Через деякий час він виїхав з окупованого міста. А вже за кілька місяців ЗСУ звільнили правобережжя Херсонщини і Микола вирішив забрати деякі клубні реліквії. 

Микола Комаренко під час проукраїнського мітингу в окупованому Херсоні

«Кристал» зараз виступати не може. Ці футболки як спортивний інвентар ніякої цінності не мають. Тому я подумав, що найкраще застосування для них – влаштувати аукціон для прихильників нашого клубу, херсонців і просто небайдужих. Я хотів, щоб люди, які роблять внесок, щось отримали взамін, а не просто донатили. Чесно, я не очікував, що воно так піде, але за півтора місяці ми зібрали 100 тисяч гривень», – каже Комаренко. 

За його словами, зібрані з аукціону кошти йдуть на цільову підтримку фанів та колишніх працівників «Кристала», які зараз служать у різних підрозділах ЗСУ та інших сил оборони України. Це і штурмові підрозділи, і аеророзвідники, і піхотинці, і десантники, які виконують завдання на різних ділянках фронту, а деякі новачки тільки проходять військову підготовку у навчальних центрах. 

З 2017 року слоган херсонського “Кристала”: Одне місто – одна команда

«Це точкова підтримка наших хлопців від довколафутбольної тусовки. Ми допомагали зібрати на автомобіль, прилад нічного бачення, дрон, військове екіпірування, а також частину коштів передали на благодійний фонд, який теж допомагає нашим військовим та цивільним», – додає Микола. 

Він зізнається, що ініціатива з аукціоном породила кілька своїх символічних історій, які демонструють єдність прихильників херсонського футболу і українців загалом. 

Наприклад, футболка Національної Збірної України херсонця Олександра Караваєва була придбана за 12 тис. гривень, але переможець із Києва відмовився від лота на користь попередньої ставки уболівальника з Ізраїля. Таким чином вдалося зібрати 23 тисячі. Нараз цей лот залишається найдорожчим. 

Футболку гравця «Кристала» Михайла Лаптєва викупив його брат Дмитро, але він теж відмовився від лота на користь учасника, який посів друге місце в аукціоні. І так замість п’яти тисяч вдалося виручити дев’ять. 

Андрій Барладим, якого в тусовці фанатів називають “Легендою”

Переможцем першого лоту аукціону, де розігрувалася футболка Андрія Барладима – одного з кращих форвардів «Кристала» – став Георгій Васильєв, керівник компанії «Агро Стар», яка впродовж кількох років була титульним партнером клубу. 

А футболку екскристалівця Віктора Мартяна, який зараз сам служить у Збройних Силах викупила його дружина… яка теж служить у Збройних Силах. Жінка пояснила свій вчинок тим, що хоче зберегти форму Віктора в сімейній колекції.

Віктор Мартян тимчасово змінив форму “Кристала” на однострій ЗСУ

Микола Комаренко додає, що аукціони від херсонського «Кристала» будуть продовжуватися, хоча лотів залишилося небагато. 

«Перша ціль у сто тисяч гривень досягнута, для нас це вже хороший результат. Але ми хочемо продовжити. Веду переговори, аби залучити допомогу зі сторони. От знайомі пообіцяли футболку херсонського хокейного клубу “Дніпро”. Можливо, Олександр Караваєв подарує нам ще й футболку київського “Динамо”. Можливо, ще хтось захоче долучитися і подарувати нам цікавий лот. З такими пропозиціями можна писати на сторінку », – каже Микола Комаренко. 

З пропозиціями співпраці щодо аукціону можна писати на сторінку МФК «Кристал» Херсон у Facebook або за номером +380508246072 у месенджерах Viber, WhatsApp, Telegram. 

Іван Антипенко 

Розвиваємо проект за підтримки