Підтримати

Ексзаступник міського голови Володимир Пепель, який залишався в Херсоні під час окупації і працював, по суті, в структурах, підконтрольних російським загарбникам, був в листопаді 2022 року затриманий співробітникам ДБР і отримав підозру в пособництві країні-агресору. Але вже в березні 2023 року в херсонських медіа з’явилися публікації, де Пепеля називали людиною, яка піклувалася про херсонців та про житлово-комунальне господарство окупованого міста.

У 2023 році Володимир Пепель опинився на волі, а у вересні отримав посаду в Херсонській міській військовій адміністрації.

Справу «спустили на гальмах»

Володимир Пепель потрапив під слідство після звільнення Херсона у листопаді 2022 року. Його затримували і повідомляли про підозру в пособництві державі-агресору. ДБР, яке розслідувало діяльність Пепеля, стверджувало про перехід тодішнього заступника мера Херсона на бік росіян у березні 2022 року.

Фото, яке після затримання розповсюдили через телеграм канали

Він міг сприяти налагодженню роботи сфери ЖКГ для Росгвардії, ФСБ, російських загарбників, окупаційної адміністрації та поліції. Також Володимира Пепеля не викрадали разом з іншими херсонськими посадовцями та мером Ігорем Колихаєвим під час російської окупації.

За інформацією видання МОСТ, він в останній момент відмовився йти пити каву до місця, де сталось викрадення декількох посадовців Херсонської міськради. 

І весь час окупації перебував в Херсоні, тоді як Ігор Колихаєв, Ростислав Маршак, Віталій Лисенко та інші посадовці, які були затримані у червні, перебували в катівнях росіян.

Після затримання у листопаді 2022 року Пепель потрапив до СІЗО, але вийшов з нього під заставу в період з кінця лютого до середини квітня 2023 року.

Наприкінці квітня суд востаннє продовжив покладені на Володимира Пепеля зобов’язання. А далі справа затихла. В профільному реєстрі більше не було жодного документу по ній.

У серпні 2023 року виданню МОСТ стало відомо з власних джерел, що Володимир Пепель співпрацює з Херсонською міською військовою адміністрацією (ХМВА). А у жовтні ми повідомили, що Володимир Петрович є радником начальника ХМВА Романа Мрочка з питань житлово-комунального господарства.

Щоправда, невдовзі після того, як про це стало відомо, Пепель звільнився.

Офіційно від пресслужби

Ми звернулися за роз’ясненнями в пресслужбу ХМВА, де нам повідомили наступне:

–        Володимир Пепель призначений радником міського голови 27 вересня 2023 року. 10 жовтня 2023 року він звільнився за власним бажанням. Він виконував дорадчу роботу з питань координації діяльності виконавчих органів міської ради у галузі житлово-комунального господарства громади. Володимир Пепель перебував у штаті патронатної служби та отримував заробітну плату.

На запитання про причину призначення Пепеля радником начальника ХМВА в пресслужбі відповіли:

–        Володимир Пепель має колосальний досвід у сфері ЖКГ, багато років очолював цю сферу міського господарства. Він був призначений на посаду з метою використати його вміння, досвід, працю для налагодження якісної роботи одного з найважливіших секторів господарської діяльності міста. Багато фахівців з цих питань виїхали з міста, а напередодні опалювального сезону, та ще й в умовах постійних обстрілів, в т.ч. об’єктів критичної інфраструктури, досвід Пепеля використовувався виключно на благо громади міста та недопущення зриву опалювального сезону. За два тижні Володимир Пепель на займаній посаді займався нагальним питанням підготовки паливно-енергетично комплексу до роботи в зимовий період 2023-24 роках.

Також в пресслужбі міської військової адміністрації нам повідомили, що відповідною постановою прокуратури стосовно Володимир Пепеля закрито кримінальне провадження за відсутністю наявних доказів.

Щодо наявності у Володимира Пепеля багаторічного досвіду як очільника сфери міського господарства в Херсоні варто зазначити, що він протягом року (2002-2003 р.р.) працював на посаді начальника головного управління з питань життєдіяльності міста Херсонського міськвиконкому. А як депутат Херсонської міськради – очолював комісію з питань будівництва, архітектури, житлово-комунального господарства, транспорту та зв’язку. У 2011-2017 роках Пепель був директором міського комунального підприємства Херсонтеплоенерго.   

Володимир Пепель: «Я – вільна людина»

Сам Володимир Пепель в телефонному інтерв’ю виданню МОСТ не заперечував, що працював радником Романа Мрочка.

–        Я – вільна людина, яка має право на роботу, – сказав Пепель. – Прокуратура повідомила, що моя справа закрита у зв’язку з відсутністю доказів. Але про мене досі чомусь пишуть як про колаборанта, і, зокрема, так пише ваше видання. Так, з 27 вересня по 10 жовтня 2023 року я працював на посаді радника начальника Херсонської військової адміністрації. Пішов з посади, бо написав заяву про звільнення на власним бажанням. Ви розумієте, в Херсоні зараз живе близько 100 тисяч людей. Виходить, не треба, щоб вирішувалися питання, пов’язані з опаленням міста.

–        Тобто, ви хочете сказати, що вас примусили залишити посаду?

–        Я сказав лише те, що сказав: я написав заяву про звільнення за власним бажанням.

–        Ви кажете, що до вас немає питань у правоохоронних органів. Але ж ви працювали в Херсоні, коли місто вже було під контролем окупаційної влади.

–        Є причини, через які я не можу обговорювати цей період.

–        А чому ви вирішили залишитися в Херсоні під час окупації?

–        Причини цього мого рішення я теж не обговорюю. Є обставини, через які не можу це робити.

–        Тобто, неофіційна інформація про те, що ваше перебування в Херсоні було узгоджене з українськими спецслужбами, можливо, небезпідставна?

–        Я ж сказав, не обговорюю цю тему.

–        Чим плануєте зайнятися після звільнення з міської військової адміністрації?

–        Про свої плани теж не хочу говорити, бо це – мої особисті справи. Скажу лише, що я вільний обирати своє майбутнє, бо не маю проблем з законом, що документально підтверджено. До речі, ваша редакція мала отримати відповідний документ.            

Можливо, Володимир Пепель має невірну інформацію, але видання МОСТ не отримувало ніяких документів про закриття справи Володимира Пепеля.  

За затримання Пепеля отримали нагородні пістолети

Основними доказами, які показали слідчі після затримання Пепеля була Конституція Російської Федерації, георгіївська стрічка… і все. В справі ще фігурували пара гранат, які нібито знайшли у посадовця під час обшуку.

“Докази”, які в день затримання показали в ДБР

За даними джерел МОСТа у ДБР, справу вів Сергій Москвітін, але певне відношення до неї мав Руслан Єна, який з лютого 2023 року очолює територіальне управління Державного бюро розслідувань, розташоване у Мелітополі. 

Обидва знали про те, що Володимир Пепель весь час перебування в окупації був на звʼязку з українськими спецслужбами і виконував їх завдання. Як каже наше джерело в ДБР, ціллю затримання Володимира Пепеля було виконання показників. 

Джерело в СБУ підтверджує цю версію – керівництво ДБР знало про співпрацю Пепеля. 

Більше того, у справі фігурують гранати, які Володимиру Пепелю, ймовірно, підкинули під час обшуку. 

“Працівники ДБР прийшли до нього в помешкання під приводом розмови, і вже розмовляючи, показали йому ухвалу про обшук та оголосили про підозру. Є велика вірогідність, що гранати принесли із собою вони”, – каже джерело. 

І найцікавіше – за даними МОСТа, причетні до затримання Володимира Пепеля отримали за це… нагородну зброю.

Відповідати про ці гранати, пістолети і взагалі про цю справу Руслан Єна телефоном не став. Щоправда, посилаючи нас у “пресцентр” ДБР, він спростував факт отримання нагородних пістолетів. 

Руслан Єна

Він також додав, що справа досі розслідується. На цьому розмова завершилася.

Натомість ми отримали відповідь від Мелітопольського управління ДРБ, і вона була максимально безфактажна і порожня.

На питання про пістолети, як і на питання про те, чи поніс покарання хтось з причетних до затримання невинуватої людини, в ДБР не відповіли. Як і на інші питання, що нас цікавили, а саме на такі:

1. Чи знаходили під час обшуку в помешканні заступника мера Херсона Володимира Пепеля зброю? І якщо так, то чи вносили до ЄДРР відомості про це?

2. Чи знали співробітники ДБР і зокрема громадянин Москвітін про те, що Володимир Пепель співпрацював із українськими спецслужбами перед затриманням?

3. Чи відображені факти співпраці Володимира Пепеля із СБУ або ГУР в протоколах допитів та матеріалах справи?

4. На якому етапі знаходиться розслідування справи щодо Володимира Пепеля?

5. Чи отримували слідчі або інші співробітники ДБР нагородну зброю або інші заохочення в період розслідування справи Володимира Пепеля?

6. Чи направляли співробітники ДБР клопотання чи інші документи до прокуратури з приводу закриття справи Володимира Пепеля?

7. Чи понесли дисциплінарні покарання співробітники ДБР, які розслідували справу Володимира Пепеля, чи проводили в нього обшуки?

У Кримському главку СБУ на питання офіційно нам досі так і не відповіли, але наші джерела у відомстві підтвердили, що справу проти Володимира Пепеля закрито за відсутності складу злочину. 

“Наскільки я знаю, в цій справі ще раз допитали свідків, які сказали, що свідчення давали чи то під тиском, чи то підписували протоколи не читаючи. Також не знайшли підтвердження більшість зібраних доказів. Закрили її навесні”, – розповів співбесідник. 

Чи існує справа щодо злощасних гранат, наш співрозмовник не знає, але припускає, що її ніколи не було, і це був привід затримати Пепеля, що з великою ймовірністю підтверджує версію про те, що зброю йому підкинули. 

У сухому залишку

З усього виходить, що Володимир Пепель дійсно співпрацював із росіянами під наглядом СБУ і був затриманий працівниками ДБР заради показників.

Цікаво, що Пепель жодного разу не фігурував у російських та проросійських медіа, як людина, дотична до окупаційної влади, що дає право припустити, що співпрацював він як діючий заступник мера Херсона, на той момент вже затриманого, і окупантів це влаштовувало.

Хто такий Володимир Пепель?

Володимир Пепель – відома в Херсоні людина: депутат Херсонської міськради чотирьох скликань (1990-1994, 1994-1998, 2002-2006, 2010-2014 р.р.), директор міського комунального підприємства «Херсонтеплоенерго» (2011-2017 р.р.), заступник міського голови з питань житлово-комунального-господарства (2021-2023).

Балотувався Пепель до Херсонської міської ради в 2015 і 2020 роках, але не був обраний. В 2015 році – від партії Блок Петра Порошенка «Солідарність». В команду Порошенка колишнього регіонала привів покійний нині Станіслав Путілов. 

У 2020 році Пепель намагався стати депутатом міської ради від забороненої зараз партії Блок Володимира Сальдо, яка стала однією з партій-лідерів за кількістю людей, які в 2020 році від неї балотувалися і обиралися, а в 2022 році пішли на співпрацю з російськими окупантами.

У березні 2023 року саме з Володимира Пепеля деякі херсонські медіа почали робити заручника обставин – людину, яка залишилася працювати в підконтрольному російським окупантам місті начебто заради його мешканців. Навіть з’явилася публікація з промовистою назвою: «Володимир Пепель: Я намагався зберегти Херсон та херсонців». Видання МОСТ розцінило її як спробу «зондування» нашого суспільства: як воно зреагує на медійне «відбілювання» колаборантів, замасковане під сакраментальне «не все так однозначно». 

Затримання Володимира Пепеля стало дуже резонансною подією, про яку багато писали в медіа. А ось про закриття справи наші компетентні органи чомусь промовчали. При тому, що, враховуючи посаду Пепеля, справа ця дуже суспільно значуща.

І тут напрошується паралель зі справою Павла Ткаченка – соратника херсонського зрадника Кирила Стремоусова. Ткаченко до початку 2021 року очолював КП «Херсонкомунтранссервіс». Його теж підозрювали в співпраці з росіянами.  

У квітні 2022 року Ткаченко був затриманий співробітниками СБУ під час спроби виїхати з Херсонської області, яка тоді вся перебувала під контролем росіян. Але потім Ткаченка відпустили на підставі ч. 3 статті Кримінального кодексу про державну зраду. За нею людина звільняється від відповідальності, якщо не вчинила ніяких дій на користь іноземців і добровільно повідомила правоохоронцям про свій зв’язок.

Зараз і Павло Ткаченко, і Володимир Пепель нічого не розповідають про роботу під час окупації херсонської міської влади і, зокрема, міського голови Ігоря Колихаєва. А їхні розповіді, можливо, допомогли б знайти відповіді на чимало питань про цей період. 

Сергій Нікітенко
Вʼячеслав Гусаков

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки