Підтримати

Українці, будинки чи квартири яких знищені або критично пошкоджені внаслідок російської агресії, мають право на отримання житлових сертифікатів, завдяки чому можуть придбати нове житло в межах державної програми єВідновлення. Це вперше, коли держава системно виплачує компенсації для придбання нового житла.

З села на Херсонщині – в київську квартиру

Валентина Мельничук, мешканка села Федорівка Дар’ївської сільської громади, отримала житловий сертифікат 10 листопада 2023 року.

У червні 2023-го повінь, спричинена підривом російськими окупантами Каховської ГЕС, зруйнувала її будинок.

Мій будинок був розташований майже на березі Інгульця. Коли почалася повінь, намагалася врятувати городину на присадибній ділянці, але не змогла. Бо вода прибувала дуже швидко і була дуже брудна – з домішками мазуту чи якогось технічного мастила. Це був жах,

розповідає жінка.

Повінь зруйнувала будинок Валентини майже повністю. Коли вода зійшла, експертиза встановила руйнування споруди на 85%.

Я зареєструвалася в сервісі Дія. Всі документи на будинок у мене є, вони – в порядку. Тому формальності владнали швидко. Хіба що деякі документи, наприклад, будівельний паспорт, були старого зразку. В оновленні документів допомогла сільрада. На її запрошення з Миколаєва приїхав спеціаліст, який і допоміг з документами, і провів експертну оцінку. Я зробила витяги з реєстрів щодо будинку і приватизованої ділянки землі. Останній – для отримання компенсації за втрачений врожай,

розповідає Валентина Мельничук.

Після обстеження стану будівлі власниці запропонували два варіанти: або допомогти з її відновленням, або отримати житловий сертифікат і купити нове житло.

Порадилися з дітьми, і ми вирішили, що відновлювати зруйнований будинок недоцільно. Обрала сертифікат. Подала заявку, і 10 листопада отримала повідомлення про надання мені сертифікату і нарахування суми в розмірі оціночної вартості будинку. Спочатку хотіла купити житло в Миколаєві. Поїхала туди. Але в міськраді мені чесно сказали, що місто – все ще не дуже безпечне і зазнає обстрілів. Тоді було прийняте рішенні про купівлю квартири в Києві, де живуть мої діти та онуки,

каже пані Валентина.

Вона розповідає, що квартиру вже знайшли. Щоправда, вона коштує дорожче, ніж закладена в сертифікаті сума. Решту доведеться доплачувати самостійно, і в цьому допоможуть родичі, в тому числі – й ті, що живуть за кордоном.

Інша мешканка Федорівки, Ольга Єфімчук, будинок якої теж майже зруйнований внаслідок підтоплення, ще не знає, де буде її нове житло. Зараз Ольга та її родина живуть в Києві.

Наш будинок зараз в такому стані, що його треба повністю відбудовувати. Документи на сертифікат я подала у вересні 2023 року, отримала сертифікат у жовтні. Хотілося б залишитися жити на Херсонщині. А щодо Києва, то ми навіть не розглядаємо можливість придбання житла там. Столичне житло – дуже дороге. Ми не зможемо до суми сертифікату доплатити стільки, щоб купити там нерухомість,

каже жінка.  

Усього в Федорівці постраждали внаслідок підтоплення 52 будинки. Сертифікати на нове житло оформили станом на початок лютого 2024 року власники 6-ти.

Херсонська область – найбільш постраждалий від російської агресії регіон України. Зараз у Реєстр пошкодженого та знищеного майна внесені близько 23 тисячі об’єктів, розташованих в області.

Якщо будинок чи квартира людини пошкоджені настільки, що віднесені до третьої категорії (об’єкт повністю зруйнований чи пошкоджені несучі конструкції будівлі через що вона не підлягає відновленню), власник має право на отримання житлового сертифікату.

Станом на кінець січня 2024 року, мешканці Херсонської області подали 480 заяв на отримання житлових сертифікатів. Прийняті рішення по 193-м заявам. Самою послугою компенсації опікується Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з Мінцифрою та проєктом USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Більшість заяв – від власників приватних будинків – 74,2%. Від власників квартир отримано 23,3% заяв. Інші – від власників приміщень іншого типу.

Що таке житловий сертифікат і як його отримати

Основний документ, на підставі якого громадянин України може отримати житловий сертифікат – Закон України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України».

Згідно з цим Законом, житловий сертифікат – це електронний документ, що підтверджує гарантії держави щодо забезпечення фінансування придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) в обсязі, що дорівнює грошовій сумі, зазначеній у такому документі.

Тобто українці, житло яких було знищене внаслідок російської агресії, отримують від держави у вигляді цифрового документу гарантію фінансування покупки придатної для проживання оселі. Купити таким чином можна як нове житло, так і квартиру чи будинок на вторинному ринку. А можна інвестувати гроші в об’єкт, що будується.

Сертифікат можна отримати в електронній формі в застосунку Дія або в паперовій – на зазначену заявником поштову адресу у разі подання заяви у паперовій формі та відсутності електронної пошти.

Етапи на шляху до отримання сертифікату для покупки нової оселі:

  • В розділі «єВідновлення» сервісу Дія розміщується повідомлення про факт зруйнування будинку чи квартири
  • З власником житла зв’язуються співробітники місцевого органу влади, зазвичай це робиться швидко
  • Після перевірки інформації складається акт про зруйноване житло. Також зруйнований об’єкт буде вноситися до Реєстру пошкодженого та знищеного майна (РПЗМ)
  • Через Дію подається заява на отримання житлового сертифікату. Це можуть зробити і громадяни України, які тимчасово живуть за кордоном. Але під час фіксування місцевою владою факту знищення оселі бажано, щоб це відбувалося в присутності власника або уповноваженої ним особи. У разі звернення представника отримувача компенсації до звернення додається документ, що засвідчує повноваження представника.
  • Приймається рішення про надання власнику знищеної оселі житлового сертифікату.

Заява про надання компенсації за знищені будинок чи квартиру і про внесення їх до РПЗМ може бути подана і у паперовій формі до місцевого Центру надання адміністративних послуг, відповідній посадовій особі органу соціального захисту населення або нотаріусу, який має доступ до цього реєстру. У день звернення власника знищеного житла вони роблять наступне:

1) встановлюється особа заявника та перевіряються повноваження представника такої особи (у разі подання заяви представником);

2) заповнюється заява (з переліком документів, які додаються до заяви) з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;

3) заява роздруковується та підписується отримувачем компенсації або його представником;

4) заявнику видається примірник заяви, зареєстрованої у Реєстрі пошкодженого та знищеного майна, із зазначенням реєстраційного номера заяви в цьому Реєстрі та цифрового коду;

5) засвідчується вірність копій документів, що додаються до заяви, – у разі пред’явлення оригіналів відповідних документів. У разі відсутності у заявника оригіналів документів, які додаються до заяви, робиться про це відмітка в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна;

6) виготовляються електронні копії поданих документів (у тому числі документа, що засвідчує повноваження представника), завантажуються до Реєстру пошкодженого та знищеного майна та підтверджується їх відповідність поданим документам електронним підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Що обов’язково треба врахувати

Для отримання житлового сертифікату обов’язкова наявність документів, що підтверджують право власності на зруйноване житло.

Необхідно, щоб інформація про право власності була в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Відповідні дані точно будуть в реєстрі, якщо будинок чи квартира реєструвалися, перереєструвалися або з ними вчинялися якісь нотаріальні дії від початку 2014 року.

Житловий сертифікат може бути використаний лише власником або його спадкоємцем та не може бути відчужений третім особам. Термін дії сертифікату – п’ять років.

Обсяг фінансування по житловому сертифікату визначається в кожному випадку індивідуально. При цьому оцінюється лише площа самого будинку. На жаль, присадибна ділянка чи надвірні споруди не враховуються під час визначення суми компенсації.

Також існують обмеження стосовно житлової площі, за яку власник отримає компенсацію: 150 кв. м для квартири і 200 кв. м для будинку.  

Для купівлі нового житла можна об’єднати кілька сертифікатів. Наприклад, це можуть зробити повнолітні члени однієї родини. 

Якщо людина хоче купити житло, вартість якого перевищує суму, зазначену в сертифікаті, різницю вона доплачує з власних коштів. Якщо нове житло купується за меншу суму, ніж коштувало втрачене житло, то власник має право на отримання різниці, але після отримання Україною репарацій від Росії. Відомості про суму такої недоотриманої компенсації обліковуються в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна.

Оформити угоду купівлі-продажу будинку чи квартири за житловий сертифікат можуть виключно ті нотаріуси, які підключились до електронного кабінету в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна. З переліком цих нотаріусів можна ознайомитись за посиланням.  

Коли житловий сертифікат вже оформлений, а також знайдене нове житло, треба:

  • Оновити застосунок Дія до останньої версії.
  • У розділі «єВідновлення» відкрити вкладку «Сертифікати на житло» та натиснути «Забронювати кошти».
  • Протягом 5 робочих днів надійде підтвердження у застосунку Дія про те, що кошти заброньовані.
  • Після цього буде 30 днів на оформлення угоди купівлі-продажу житлової нерухомості. Якщо людина не встигає за цей час, то доведеться повторно подавати заяву на бронювання коштів.

Пріоритетне право на отримання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна мають:

1) учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, особи, визначені частиною першою статті 10, частиною першою статті 10-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

2) українці, призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, відповідно до Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» від 3 березня 2022 року № 2105-IX, та яким не наданий статус учасника бойових дій;

3) багатодітні сім’ї;

4) люди з інвалідністю I та II груп.

У разі якщо людина має пріоритетне право на отримання компенсації за більше ніж один знищений об’єкт нерухомого майна, таке пріоритетне право поширюється на один знищений об’єкт нерухомого майна на вибір отримувача компенсації.

Якщо власник житлового сертифікату хоче вкласти його вартість в об’єкт незавершеного будівництва, треба врахувати, що таке фінансування не буде схвалене, якщо:

1) щодо замовника будівництва порушено провадження у справі про банкрутство;

2) замовник будівництва перебуває у стані припинення шляхом ліквідації;

3) у замовника будівництва відсутнє право на виконання будівельних робіт на відповідному об’єкті.

Договір про придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) з використанням житлового сертифіката підлягає нотаріальному посвідченню.

Отримувач компенсації не має права протягом п’яти років відчужувати (продавати, дарувати) придбане житло. Тому нотаріус, який посвідчує договір про придбання об’єкту нерухомості з використанням житлового сертифіката, накладає заборону відчуження на цей термін.

Одночасно з наданням грошової компенсації за знищене житло отримувач компенсації укладає договір про відступлення державі/територіальній громаді права вимоги до Російської Федерації щодо відшкодування збитків за знищену нерухомість в обсязі отриманої компенсації у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Право власності отримувача компенсації на знищені будинок чи квартиру припиняється у зв’язку із знищенням майна. Якщо йдеться про будинок, і мешканець оформив право власності на земельну ділянку, де він збудований, то ділянка залишається за людиною. Там з часом можна спорудити новий будинок, але тоді доведеться проходити усі процедури, пов’язані із введенням його в експлуатацію і внесенням до реєстру.  

Практичний досвід

У Дар’ївську сільську громаду входять 15 сіл: Дар’ївка, Інгулець, Тельмана, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка, Новотягинка, Федорівка, Ульяновка, Лиманець, Інгулівка, Вітрове, Чайкине. В кожному з них є будинки, сильно пошкоджені або знищені внаслідок російської агресії: обстрілів і штучної повені, яка виникла після підриву греблі Каховської ГЕС. 

Але, за словами інспектора з юридичних питань Дар’ївської сільської ради Світлани Зуєнко, мешканці громади поки що отримали лише 25 житлових сертифікатів. І поки за гроші, якими держава компенсує втрачене житло, не придбано жодних будинку чи квартири.

Світлана Зуєнко оглядає один з постраждалих будинків

 Є великі проблеми з оформленням документів. Чимало людей раніше не приділяли уваги цьому питанню. І тому, коли ми зараз отримаємо заяви про знищення майна, часто трапляється, що у мешканця немає повного пакету документів, що підтверджують право власності на об’єкт нерухомості,

каже Світлана Зуєнко.

Вона розповідає, що зараз місцева влада рекомендує мешканцям купувати смартфони, щоб мати можливість користуватися сервісом Дія, а також рекомендує якомога скоріше владнати усі проблемні питання щодо оформлення права власності на житло:

За допомогою Дії найпростіше повідомити про факт пошкодження чи знищення майна. І на інших етапах саме Дія забезпечує найкращу комунікацію між власником знищеного житла і державними структурами. Також ми проводимо з мешканцями роз’яснювальну роботу щодо необхідності оформити усі документи на свої будинки відповідно до теперішніх вимог законодавства, щоб об’єкт був внесений до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. На жаль, зараз будь-який мешканець Херсонщини, в тому числі – і нашої громади, може втратити житло. І якщо у людини в порядку документи на знищене майно, то отримання компенсації оформлюється швидко і без проблем.   

Щодо купівлі нового житла. Більшість мешканців Дар’ївської громади, які отримали житлові сертифікати, ще остаточно не визначилися, де купуватимуть нове житло.

Дві родини, які внаслідок російських обстрілів втратили домівки, вже обрали, де житимуть: одна родина – в Миколаївській області, інша – в Дніпропетровській. Зараз вони вирішують питанні, пов’язані з придбанням нового житла,

розповідає Світлана Зуєнко.

За її словами, знайти нове житло, придбання якого підпадало б під фінансування саме за рахунок сертифікату, дуже непросто:

Людина, яка продає будинок чи квартиру, які хочуть купити власники сертифікату, не може оцінити нерухомість так, як йому захочеться. Вартість об’єкту повинна бути підтверджена актом оцінювання, оформленим за загальноприйнятою в Україні процедурою. На підставі цього акту продавець отримує гроші. Окрім того, оплата отримується в гривні, в безготівковій формі на вказаний продавцем банківський рахунок, і з отриманої суми вираховуються податки та збори, передбачені українським законодавством при купівлі-продажу нерухомості. На жаль, такі умови влаштовують небагатьох людей з тих, які хочуть продати житлову нерухомість.   

Херсонська область, попри величезну кількість пошкоджених і знищених будинків та квартир, – не в лідерах за кількістю заяв, поданих на отримання житлових сертифікатів. Нагадаємо, станом на кінець січня 2024 року мешканці області подали 480 заявок на отримання сертифікатів. В Київській області – 2 564 заяв, в Миколаївській – 714.

За словами заступника начальника Херсонської обласної військової адміністрації Антона Самойленка, найсерйозніша проблема регіону в цій сфері – відсутність у людей повних пакетів документів на знищене майно. Зараз і місцеві органи влади, і мешканці намагаються якнайшвидше вирішити цю проблему. Звісно, наскільки це можливо на прифронтовій території. 

Цей матеріал підготовлено за підтримки проєкту «Стратегічна комунікаційна кампанія щодо Закону № 2923-ІХ та пов’язаних з ним підзаконних актів», що реалізується ГО «Інтерньюз-Україна», та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст матеріалу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки