Підтримати

Бажаєте безоплатно приділяти свій час принесенню користі спільноті? Тоді вам варто спробувати себе у волонтерській діяльності. Волонтером може стати людина будь-якого віку, яка керується метою зробити цей світ трохи кращим. З цієї статті новачок може дізнатися, з чого почати та як обрати напрям волонтерства.

Основні правила волонтера-початківця

Треба братися за той обсяг завдань, який ви можете виконати згідно з наявними можливостями. Ліпше обрати один напрям допомоги та приділяти йому максимум уваги, аніж волонтерити в декількох локаціях, витрачаючи зайві ресурси. Найважливіше у волонтерській діяльності — ваша безпека. Якщо ви не подбаєте про себе, потім не зможете попіклуватися про інших. 

Почніть нову справу у колі друзів або близьких. Волонтерити разом зі знайомою людиною значно простіше й веселіше, аніж наодинці. Ви станете одне для одного підтримкою в процесі відкриття для себе сфери волонтерства. 

Коли здається, що робите замало, згадуйте: будь-яка допомога є важливою. Байдуже, скільком людям вдалося бути корисним: одній чи сотні — ви вже стали змінотворцем.

Перша волонтерська допомога

Як розпочати волонтерити? Це питання постає перед кожним новачком. Найперше спробуйте допомогти тим людям, які перебувають у вашому оточенні:

  • Допоможіть сусідам поважного віку.
  • Організуйте допомогу грошима або продуктами нужденним у вашому районі.
  • Допоможіть приводити до ладу вулицю, на якій мешкаєте. 

Будьте корисні для тих, про чиї потреби вам відомо. 

Волонтерство під час війни

У воєнний час є особливо велика потреба у благодійниках. Головне — надавати допомогу вчасно, бути уважним, щоб не нашкодити собі та іншим. Можна почати з таких нагальних потреб, як здавання крові, плетіння маскувальних сіток, відкриття збору для потреб військової людини. Зараз надважливо допомагати українським оборонцям, адже від них напряму залежить існування нашого суспільства. До обов’язків волонтера під час війни можуть входити наступні дії:

  • Забезпечення воїнів амуніцією, зброєю, ліками. 
  • Евакуація населення, допомога внутрішньо переміщеним особам, людям, які постраждали від військових дій. 
  • Пошук зниклих людей, порятунок тварин, пошук житла для них.
  • Надання допомоги самотнім людям.

Волонтер може надавати фахову допомогу: шити одяг для військових, готувати їжу, психологічно підтримувати людей після обстрілів тощо.

Яке існує волонтерство, окрім військового та гуманітарного?

Є безліч шляхів, якими вдасться принести користь суспільству. Обрати до душі можна один з цих варіантів:

  1. Екстрена допомога. В мирний час це поняття означає допомогу при масштабних руйнуваннях після стихійного лиха. В умовах війни йдеться про допомогу рятувальникам у розборі завалів будинків після влучання ворога, прибирання вулиць в деокупованих населених пунктах, надавання прихистку людям, які залишилися без житла тощо.
  2. Інтелектуальне волонтерство. Якщо ви є фахівцем у певній галузі, можете ділитися знаннями та досвідом, влаштовуючи безкоштовні лекції. Або можна надавати консультаційну підтримку людям, які цього потребують.
  3. Медичне волонтерство. Цей різновид безоплатної допомоги дозволяє не просто приносити користь, а насправді рятувати людські життя. Волонтеру, котрий не має медичної освіти, проте вирізняється міцним здоров’ям, доступний такий варіант, як донорство крові. Чоловіки можуть здавати кров 5 разів на рік, а жінки — 4 рази на рік. Інший шлях — участь у клінічних випробуваннях. Проте у цьому випадку треба бути досить обережними: уважно вибирати, якій програмі надати перевагу, щоб не нашкодити власному здоров’ю. Якщо знаєтеся на медицині, можна влаштовувати безкоштовні курси з надання першої медичної допомоги — волонтерство на межі інтелектуального та медичного. Або можна стати волонтером та надавати медичну допомогу в лікарні.
  4. Допомога вашій громаді. Можна організовувати прибирання у зеленій зоні біля будинку або привести до ладу найближче укриття.
  5. Волонтерство на заході. Конференція, змагання, концерт. Можна допомагати гостям орієнтуватися у просторі. 
  6. Кіберволонтерство. Дозволяє здійснювати волонтерську діяльність, перебуваючи вдома або на роботі. Можна допомагати громадським місцевій громадській організації з веденням соцмереж, якщо маєте навичкиSMM, долучитися до блокування російських веб-ресурсів або ворожих акаунтів. 

Як бачите, є цілий спектр можливостей для принесення суспільної користі: від локальних до глобальних. 

Де дізнаватися про потребу у волонтерській допомозі?

Шукати волонтерські можливості можна в місцевих тематичних телеграм-каналах та акаунтах в соціальних мережах: у Facebook та Instagram. Для Херсона Українською Волонтерською Службою створено окремий телеграм-чат. 

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки