Підтримати

Якщо казати про головну подію 2022 року, який від нас йде, то вистачить одного слова: «Війна». Вона зробила нас старшими на цілу вічність, залишила на кожному українському серці незагойні рани від непоправних втрат.

Величезна кількість людей скажуть, що цей рік був найважчим в їх житті.

Але ж з іншого боку рік – це все-таки 12 місяців, це 365 днів – трагічних, радісних, сповнених різних відчуттів і емоцій. Днів, під час яких відбулося чимало подій, про які писав МОСТ і про які варто згадати, проводжаючи 2022-й і зустрічаючи 2023-й.

Пропонуємо добірку найбільш значних і найбільш цікавих, на нашу думку, подій з тих, про які МОСТ писав в році, який ми вже називаємо “минулий”.

Січень

В Херсон прибули десять вживаних автобусів. Тодішній мер міста Херсона Ігор Колихаєв прозвітував про прибуття в місто автобусів, які його юрист Юрій Скрицький купив у німецького посередника OMR Mario Rottgen GmbH та завіз в Україну. Приблизна вартість одного автобуса – 8 900 євро. Жодного договору та інформації про тендер знайти не вдалося. Згодом стало відомо, що переважна більшість цих автобусів перебувають в далеко не найкращому стані.

В Херсонській ОДА формується нова команда. Точніше, її формували для тоді нового очільника адміністрації Геннадія Лагути. В січні приступив до виконання обов’язків заступник голови ОДА Андрій Граділь, який вже працював на такий же посаді в команді голови ОДА Бориса Сіленкова. В грудні 2022 року Граділь звільнився з посади заступника голови ОДА, не спрацювавшись з новим очільником Ярославом Янушевичем.

Андрій Граділь

Херсонський міський голова Ігор Колихаєв після «війни з гаражами» почав «війну з ринками». Міська влада заявила про намір демонтувати частини торгових павільйонів на ринку в мікрорайоні Житлоселище. Але протести підприємців і подальші події не дозволили втілити цей намір.

Поблизу окупованого росіянами Криму все частіше проходять навчання різних підрозділів ЗСУ. Відчуття того, що наближається щось нехороше, усе сильніше. Тренування влаштовують представники різних родів військ.

Голова Херсонської  ОДА Геннадій Лагута отримав адмінпротокол за виступ російською мовою під час робочої поїздки в місто Генічеськ. Встановлено факт порушення ч. 1 ст. 12 мовного закону. Під час зустрічі з представниками органів державної влади і місцевого самоврядування, яка відбулася 12 листопада 2021 року в будівлі Генічеської райради, Лагута відмовився говорити українською мовою й перейшов на російську.

Крім перебування на посаді голови Херсонської ОДА такої максимально недоречної для цього людини, як Геннадій Лагута, великою проблемою для Херсонщини є високий рівень розповсюдження COVID-19.

Мешканці міста провели акцію протесту проти рішення міської влади заради реалізації президентського проекту “Урбан-парк” знести атракціони в парку “Херсонська фортеці”.

Державне бюро розслідувань закрило справу щодо ймовірної службової недбалості працівників поліції Херсонської області, які першочергово розслідували напад на херсонську активістку Катерину Гандзюк і, ймовірно, могли сприяти втечі обвинуваченого Олексія Левіна з України.

На території Херсонської області зафіксували температурні рекорди. Зокрема, 5 січня, вперше за період з 1946 по 2020 рр. метеорологічних спостережень, середньодобова температура повітря склала 7-8 градусів тепла. Це на 0,7 градуса вище попереднього рекордного значення для цього дня, який зафіксували у 1986 році. Максимальна температура повітря 5 січня підвищувалась до 11,3 градуса тепла, що перевищило попередній максимум на цю дату – 10,8 тепла у 1959 році. А 6 січня максимальна температура повітря була 12,1 вище нуля, до цього максимум на цю дату складав 11,3 тепла – його зафіксували у 1982 році.

На Херсонщині в рамках розгортання системи територіальної оборони (ТРО) в Україні створюється п’ять батальйонів, за кількістю районів, які будуть об’єднані в одну бригаду. У кожному батальйоні формується кістяк з військовослужбовців ЗСУ. Їх завданням є командування, навчання та залагодження цивільних осіб, які укладуть контракт про службу в резерві ТрО і захищатимуть територію, де проживають.

Лютий

В Новорайській, Скадовській і Олешківський громадах Херсонщини хочуть створити індустріальні парки. Очікувалося, що реалізація проєктів сприятиме створенню понад 500 нових робочих місць.

Херсонську область відвідав голова Рійгікогу (парламенту) Естонської Республіки Юрі Ратас. Він, зокрема відвідав пункти пропуску «Каланчак» і «Чонгар». В лютому 2022 року там також було запущене безкоштовне перевезення пасажирів до лінії адмінкордону.

З 15 лютого координаційна група Антитерористичного центру при Управлінні Служби безпеки України в Херсонській області розпочала багатоетапні контрдиверсійні навчання на території Херсонської області, які, як планувалося, мали проходити до початку березня. Навчання відвідали Президент України Володимир Зеленський та секретар РНБО Олексій Данілов.

На Херсонщині запровадили режим надзвичайного стану.

Росія 24 лютого почала наступ на Україну. Володимир Путін виступив з екстреним зверненням до громадян, в якому повідомив про рішення щодо військової операції на Донбасі. Російські війська почали атакувати українські кордони.

За інформацією командування Об’єднаних Сил, сьогодні, 24 лютого, у районі проведення ОС збито 5 літаків та вертоліт агресорів. Херсонська обласна державна адміністрація оголосила сигнал повітряної тривоги.

Російські окупанти підірвали дамбу, яку у 2014 році насипали місцеві фермери на Північнокримському каналі, аби заблокувати подачу води у Крим. Відео опублікував пропагандистський телеканал Звєзда.

Березень

Росіяни першого березня почали обстрілювати Херсон. Були влучання в будинки на вулицях Тарле, Адмірала Макарова, 4-та і 5-та Західні, Нафтовиків, Тельмана. Внаслідок цього обстрілу одна людина загинула, чотири отримали поранення. Херсон опинився під російською окупацією, яка триватиме трохи більше восьми місяців.

Під час бою с херсонськими тероборонцями росіяни обстріляли торгівельно-розважальний центр «Фабрика», а потім – обстріляли пожежну машину, на якій надзвичайники їхали гасити палаючу внаслідок обстрілу будівлю.

Вже на початку рахунок загиблих херсонців йде на десятки людей.

Окупацію Херсона росіянами супроводжує масове мародерство, яке вчиняють не лише окупанти, а й місцеві мешканці. Останні вибивали вікна те двері магазинів, висовили усе, що «погано лежало». Щоправда, інші херсонці знаходили мародерів, відловлювали і карали.

В Чернівцях затримали помічника начальника УСБУ в Херсонській області – керівника АТЦ полковника Ігоря Садохіна, який виявився зрадником і «зливав» росіянам секретну інформацію. Відмітимо, що за посадою Садохін мав доступ до всіх мобілізаційних планів, інших важливих документів.

З великого рахунку, в березні почався «серіал про Чорнобаївку», який згодом став відомим всій Україні і далеко за її межами. В міжнародному аеpопоpту “Хеpcон” ЗСУ pозбили вcю техніку pоcійcьких окупантів – зокpема гелікоптеpи та ППО. Про це 3 березня 2022 року на своїй сторінці у Фейсбук повідомив голова Миколаївcької обласної державної адміністрації Віталій Кім.   

На початку березня окупанти «звільнили» Херсон від українського телебачення.

В березні окупанти розгорнули в Херсоні компанію терору: вдиралися в житло людей, проводили обшуку, викрадали активістів, учасників АТО/ООС.

В Херсоні і багатьох інших населених пунктах області почалися акції протесту проти російської агресії. Кожна така акція була маленькою битвою з окупантами, яки намагалися придушити протестний рух, але нічого не могли зробити понад місяць.

Херсонські колаборанти 13 провели свій перший захід – так званий «мітинг з нагоди річниці визволення Херсона від фашистів», на який зібрали невелику кількість маргиналів. Організував мітинг одіозний Кирило Сремоусов, який на той час вже зарекомендував себе як колаборант. На заході вперше засвітилися як відверті зрадники майбутні очільники і співробітники російських органі окупаційної влади: Володимир Сальдо, Ігор Семенчев (молодший), Тетяна Кузьмич, Сергій Черевко.

В той же день в Херсоні патріоти України влаштували свій багатотисячний святковий мітинг.

Трохи згодом  в Херсонській обласній раді зібралися місцеві колаборанти Кирило Стремоусов, Володимир Сальдо, Ігор Семенчев, Тетяна Кузьміч, Дмитро Савлученко та Георгій Кальонов, щоб «сформувати комітет спасіння за мир і порядок». Цей фейковий «орган влади» проіснував дуже недовго.

В Херсоні зранку розстріляли автомобіль MERCEDES-BENZ ML 350, який належав помічнику депутата міської ради Володимира Сальдо Павла Слободчикова. Помічник депутата загинув на місці, його дружина поранена. Сталося це на вулиці П’ятихатській біля будинку Володимира Сальдо.

В Херсонській міськраді саморозпустилася фракція ОПЗЖ.

Квітень

Оперативне командування «Південь» повідомило про визволення українськими воїнами 11 населених пунктів на Херсонщині: Нововоронцовка, Мала Шестерня, Новогригорівка, Тополине, Князівка, Краснівка, Свободне, Кам’янка, Пригір’я, Кочубєївка, Орлове.

З’явився перший російський гауляйтер. Екс-депутата обласної ради Павла Філіпчука окупанти «призначили» керівником міста. Філіпчук ще нещодавно жив у російському місті Сочі, але за декілька днів до нападу Росії на Україну, повернувся у рідну Каховку. По поверненню Філіпчук зайнявся видачею продуктових пайків від росіян, за що його побили невідомі. Після цього інциденту Філіпчука не біло у Каховці з тиждень, а повернувся він вже із новою посадою.

Невідомі у цивільному розтрощили меморіал «Слава Україні!» на вулиці Перекопській в Херсоні. Вони зірвали прапор Європейського союзу, потрощили панелі із фотографіями Небесної сотні та загиблих у російсько-українській війні.

В Херсоні вбили відомого проросійського активіста та блогера Валерія Кулешова.Чоловіка розстріляли біля його під’їзду у Шуменському мікрорайоні. Він перебував в автомобілі Мазда сірого кольору.

Валерій Кулешов і Кирило Стремоусов – завжди разом.

Стали відомі очільники окупаційної влади: обласної – Володимир Сальдо, Херсонської міської – Олександр Кобець.

Окупанти відключили на загарбаній частині Херсонщини і Запоріжжя український мобільний зв’язок і інтернет. Звинуватили росіяни в цьому, звісно, Україну.

Травень

Попри гучні заяви росіян про те, що з 1 травня на окупованих ними територіях України в обіг вводиться рубль, українська гривня там продовжує залишатися єдиним платіжним засобом. Наприкінці квітня російські медіа поширили заяву одного з російських “гауляйтерів” Херсонщини про те, що з 1 травня на цій території в обіг введуть російську валюту. Але цей намір провалився.

День перемоги над фашизмом відзначили в Херсоні в дусі російського «побєдобєсія»: з «блекджеком» і завезеною з окупованого Криму масовкою, яку органічно доповнили проросійські херсонці.

Окупанти провели «престур» по загарбаній Херсонщини для 46 представників іноземних ЗМІ. Звісно, розповідали, як вони «рятують» область. Частина цих «іноземних журналістів» виявилася проросійськими блогерами, які вже не один рік живуть в РФ.

Червень

На Херсонщині почали працювати підконтрольні Росії пропагандистські медіа.

Так званий «гуманітарний центр» відкрила партія «Єдина Росія» в захопленій окупантами кіноконцертній залі «Ювілейний».

В так званий «день Росії» херсонці могли послухати біля «Ювілейного» третьосортну російську попсу лише після «шмону» та перевірки металодетектором.

В Херсоні підірвали колаборанта Дмитра Савлученка, так званого «начальника Департаменту сім’ї, молоді та спорту Херсонської ВЦА». Вибух пролунав сьогодні зранку біля однієї з «хрущовок» на ХБК в той момент, коли Савлученко сідав в авто. Він загинув на місці. 

Російські загарбники 28 червня викрали міського голову Херсона Ігоря Колихаєва.

Липень

Окупанти не змогли набрати пасажирів навіть для першого, важливого з точки зору пропаганди, автобусного рейсу між Сімферополем та Херсоном. Окупанти також хотіли поновити пасажирське залізничне сполучення між Кримом та окупованою частиною Півдня України, але потім повідомили про перенесення першого рейсу

В Херсонській області сформовано окупаційний “уряд”. Увійдуть до нього начебто місцеві громадяни та управлінці з РФ. Окупанти зазначають, що “уряд” Херсонської області стане «повноцінним органом влади, а не тимчасовою адміністрацією». Головою “уряду” Херсонської області став чиновник із Калінінградської області Сергій Єлісєєв, його заступником – тоді ще живий колаборант Олексій Ковальов.

Російський «Промсвязьбанк» («ПСБ») відкрив свою філію в окупованому Херсоні в центрі міста, в будівлі, де донедавна був офіс і кол-центр банку «Райффайзен Банк Аваль».

В захопленому окупантами Херсонському державному університеті пройшов так званий «форум» «Ми разом з Росією». Очевидці казали, що захід проходив під посиленою охороною. Навчальний заклад був оточений кількома десятками озброєних людей, біля головного корпусу вишу стояли бронемобіли.

Серпень

Окупанти активно шукають освітян-колаборантів, щоб відкрити хоча б частину шкіл. І, на жаль, знаходять.

Росіяни відрядили на Херсонщину куратора пропагандистського напрямку: до цього маловідомого, але дуже одіозного Олександра Малькевича. Путініста, який намагається бути «святішим за папу».

На Херсонщині Збройні сили України знищили ешелон із понад 40 вагонів, на якому були боєприпаси та військова техніка окупантів.

Українські військові завдають більше ударів по окупантах у Херсонській області та готують контрнаступ. Пліч-о-пліч з ними бореться ще одна сила: мережа учасників опору, яка діє в тилу ворога.

Президент України Володимир Зеленський призначив Ярослава Янушевича на посаду голови Херсонської обласної державної адміністрації (ОДА).

У Херсоні пройшов організований окупантами концерт до дня прапора РФ. Херсонці його, по суті, проігнорували. Захід зібрав більше охорони, ніж глядачів. Для участі в ньому завезли другорядних російських артистів, які колись мали деяку популярність.

В Голопристанському районі ліквідовано нардепа-колаборанта Олексія Ковальова, який був окупаційним «міністром сільського господарства».

Так званий «голова військово-цивільної адміністрації» Херсонської області Володимир Сальдо екстрено госпіталізований.

Вересень

Окупанти спромоглися відкрити на Херсонщині лише 20% шкіл. Російські медіа показали, як в Херсоні «святкують» початок навчального року в захоплених окупантами школах. Навіть у відверто пропагандистському сюжеті видно, що школу «охороняють від укрофашистів» російські військові. Вони, зокрема, проводять обов’язковий огляд речей людей, які заходили в будівлю школи.

Збройні сили України визволили населений пункт Високопілля на Херсонщині.

Галину Лугову призначено начальником Херсонської міської військової адміністрації Херсонського району Херсонської області.

ЗСУ вдарили по будівлі Апеляційного суду Херсонської області, де окупанти розташували свою «військово-цивільну адміністрацію».

В центрі Херсона 17 вересня окупанти влаштували перестрілку, яку знімали російські пропагандисти і подали як «ліквідацію диверсантів».

ЗСУ 21 вересня завдали потужного удару по розташованим в Херсоні пунктам управляння російських військ.

З 23 по 27 вересня в Херсонській області пройшов так званий «референдум». Його призначили після тривалих розмов, під час яких називалися різні можливі дати. Передбачувано «референдум перетворився» в суміш брехні і маніпуляцій.

Внаслідок обстрілу Херсона з боку ЗСУ загинули двоє людей, серед них колишній депутат Верховної ради V та VI скликань, колаборант Олексій Журавко.

Так званий «заступник голови військово-цивільної адміністрації Херсонської області з питань безпеки» Олексій Катериничєв загинув 29 вересня під час удару, завданого ЗСУ по місцю розташування окупантів в Херсоні.

Президент Росії Володимир Путін 30 вересня підписав «договори» про анексію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Жовтень

Окупанти почали на загарбаній частині Херсонщини «евакуацію» мирного населення. Спочатку подовжили «з міркувань безпеки» шкільні канікули і запропонували поїхати «на відпочинок» в Крим і в Росію. Потім запропонували «відпочинок» і дорослим, яких вивозили під охороною.

Так званий заступник так званої військово-цивільної адміністрації Херсонської області Кіріл Стремоусов заявив про початок евакуації мешканців Херсонщини.

Так званий виконуючий обов’язки губернатора тимчасово окупованої Херсонщини Володимир Сальдо втік з Херсона. Він декілька днів не з’являвся, ані публічно, ані на відео, і згодом записав звернення з Криму. В ньому він пояснив евакуацію дітей та дорослих з Херсона “трошки неспокійною ситуацією в місті”.

Російські окупанти, тікаючи, вкрали в Херсоні пам’ятники Суворову, Потьомкіну і Ушакову. Також вони вивезли з міста труну з «залишками Потьомкіна».

Листопад

Російські окупанти вивезли з Херсона в невідомому напрямку документи, які зберігалися в одній з будівель Державного архіву Херсонської області. Очевидці сфотографували білий КАМАЗ (такі їздять в складі російських «гуманітарних конвоїв»), куди якісь люди завантажували архівні документи з будівлі, розташованої біля Херсонської міської ради. В цій будівлі зберігаються фонди, датовані до 1944 року – понад 805 тис одиниць зберігання. Попередній аналогічний інцидент мав місце в роки Другої світової війни, коли у 1941-1944 роках Херсон був окупований фашистами. Тоді було втрачено, за різними підрахунками, до 300 тис. одиниць зберігання, які відносяться до XVIII – початку XX сторіч. Це – різні документи, періодична преса.

Росіяни погрузили в тентовані вантажні автомобілі і вивезли з Херсону експонати обласного художнього музею імені Шовкуненка.

Загалом окупанти вкрали з херсонських художнього і краєзнавчого музеїв близько 15 тисяч експонатів. Крім того, російські загарбники вкрали видання часів Російської імперії з Херсонської обласної бібліотеки імені Гончара.

Російські військові підірвали на Херсонщині Дар’ївський, Тягинський та Нововасильівський мости.

В Херсоні та більшості населених пунктів на правобережжі Дніпра вимкнули електроенергію і окупантський мобільний зв’язок.

Російські медіа повідомили про загибель колаборанта Кирила Стремоусова. Російський агент, за словами пропагандистів, загинув у ДТП. За даними деяких російських пропагандистів, це сталося неподалік Генічеська. В останні декілька місяців Кирило Стремоусов пересувався на чорному броньованому Мерседесі в якості пасажира. Вбити Стремоусова могли свої, замітаючи сліди та ліквідувавши одного з погано керованих пропагандистів, якого давно вже понесло.

В Генштабі ЗСУ 10 листопада заявили про ймовірний вихід російських військових з Херсона.

Також 10 листопада головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що сили оборони України за минулу добу звільнили 12 населених пунктів Херсонської області.

Воїни ЗСУ увійшли в Херсон. Місто визволене від російської окупації!

В першу ж добу після визволення в херсонці знищили більшість плакатів про «хорошу Росію», розміщених окупантами в місті.

Визволене місто 13 листопада відвідав Президент України Володимир Зеленський.

Херсон почав пристосовуватися до нових викликів, пов’язаних із зміною статусу міста з окупованого на прифронтове.

З Києва до Херсона 19 листопада прибув перший пасажирський потяг з початку війни. У визволене від окупантів місто прибули 200 людей, які придбали квитки “до перемоги”.

Російські загарбники нещадно обстрілюють визволені населені пункти Херсонщини. Зазнає ворожих обстрілів і обласний центр. Внаслідок цих обстрілів є загиблі і поранені.

Сергій Єлісєєв покинув пост так званого “глави уряду” Херсонської області. РосЗМІ повідомляють, що його “відрядження” на Херсонщину закінчилося, і він повертається додому, у Калінінградську область. Новим “очільником уряду” став Андрій Алексєєнко. У минулому Алєксєєнко – заступник губернатора Краснодарського краю.

Грудень

В останній місяць 2022 року російські обстріли стали для Херсона фактично щоденними. Загарбники гатять по житловим будинкам і об’єктам цивільної інфраструктури.

Заступник голови Херсонської ОВА Андрій Граділь звільнився за власним бажанням.

Звільнився заступник голови Херсонської ОВА Дмитро Бутрій – заступник-ветеран, який працював з 2016 року і пережив на цій посаді трьох очільників області.

Проросійські пропагандисти виправдовують обстріли Херсона брехнею про українську артилерію в місті. А російські політики несуть маячню, порівнюючи Херсон із… Сталінградом.

Деокупований Херсон, а також славнозвісну Чорнобаївку відвідав міністр оборони України Олексій Резников.

Російські загарбники 24 грудня обстріляли центр Херсона, внаслідок чого загинуло 10 людей і поранені 58. Обстріл засудила посол США в Україні. А роспропаганда видала нашвидкуруч «склепану» брехню про обстріл центру Херсона.

А наприкінці року росіяни показали, що виходить, коли хочеш потролити супротивники і погуморити, але не маєш до цього хисту. Окупанти зарахували вкраденого єнота з Херсона до вищого навчального закладу. Наказ підписали 29 грудня. Тварина “навчатиметься” на спеціальності “інформаційна безпека” в Мелітопольському державному університеті.

Проводжаючи 2022-й, багато українців подумали: «Нарешті цей клятий рік закінчується» і назвали його найскладнішим в своєму житті.

Дійсно, цей рік був вкрай складним, і приніс велике горе в чимало сімей, став неабияким випробуванням для величезної кількості людей.

Але ми, попри страх і біль, не зламалися, вистояли, витримали. І зараз чудово розуміємо, що попереду нас чекає багато випробувань, не подолавши які неможна пройти на шляху до перемоги. І разом з тим є впевненість, що 2023-й рік стане для України переможним роком.

В’ячеслав Гусаков

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки