Підтримати

Якщо б якась людина наприкінці 2022 року відвідала село Правдине, розташоване в Білозерській громаді Херсонської області, а наступного разу відвідала б його зараз, її напевне здивували б разючі зміни, які відбулися в населеному пункті.

Протягом дев’яти місяців село перебувало в російській окупації. Восени 2022 року, під час боїв за визволення Херсонщини, саме в Правдине проходила лінія оборони загарбників. Село опинилося в епіцентрі бойових дій, тому зазнало значних руйнувань.

За словами старости Правдинського старостату (в нього також входять села Нова Зоря і Таврійське) Любові Шевченко, станом на 24 лютого 2022 року населення села становило 1511 людей, кількість дворів – 611.

– А станом на день визволення від російських окупантів, 9 листопада 2022 року, в селі жили 189 людей. Зараз населення села – близько 800 людей. Люди, які під час окупації виїжджали, повернулися у 332 домівки, – розповідає староста.

Російські окупанти повністю зруйнували в селі 44 житлових будинки, а 380 пошкодили.

У 2023 році в Правдино кипіла робота з відновлення. В рамках державної програми «Пліч-о-пліч» в селі працювали фахівці з Полтавської області. Вони відремонтували 132 будинки. Загалом в селах старостинського округу відремонтовані 155 будинків.

Любов Шевченко розповідає, що першочергово ремонтувалися серйозно пошкоджені будинки:

– Для ремонту відбиралися лише будинки, які не зруйновані повністю, але мають сильні пошкодження: потребували в ремонті даху, заміні вікон, дверей. Для того, щоб будинки були відремонтовані в рамках державної програми «Пліч-о-пліч», треба було зареєструвати їх на сервісі Дія, скориставшись опцією єВідновлення. Обов’язковою умовою була наявність у власників повного комплекту документів на будинок. Мешканцям, які відновлювали будинки за власні кошти, ми наполегливо рекомендуємо зберігати усі документи про придбання будматеріалів і робити фото- і відеофіксацію робіт. Бо постраждалим, які відновлювали житло за власні кошти, держава може компенсувати витрати, але доведеться почекати. Через те, що Правдинський старостинський округ розташований в зоні бойових дій, зараз компенсації не нараховуються.

Але з 25 грудня 2023 року роботи за програмою «Пліч-о-пліч», так би мовити, поставлені на паузу. Зараз регіони України, які допомагали Херсонщині у відновленні житла мешканців, очікують на рішення державної влади про фінансування робіт. У 2023 році регіони проводили роботи, виділяючи на це кошти з власних бюджетів. Але зараз через необхідність враховувати складну ситуацію в регіонах (через війну доходи місцевих бюджетів скоротилися усюди) державною владою прийняте рішення про централізоване фінансування програми. Щоправда, відповідних коштів поки що немає.   

Відновлювати пошкоджені будівлі мешканцям Правдинського старостинського округу допомагають українські та міжнародні благодійні організації. Але при цьому в селі є… незадоволені.

– Якби я не відремонтувала будинок за власний рахунок, – каже мешканка Правдино Людмила Романько, – він і досі стояв би не відремонтований. Для отримання допомоги мені було потрібно переоформити на себе документи на будинок. Мене запевнили, що допомога буде, але я не отримала на ремонт будинку нічого. Ані від «Пліч-о-пліч», ані від благодійників.   

Любов Шевченко розповідає, що за програмою «Пліч-о-пліч», а також від благодійних організацій допомогу отримали ті мешканці села, чиї оселі постраждали найбільше:

– Нам допомагають благодійники з Угорщини, чеська некомерційна неурядова організація «Людина в біді» (People in Need). Представники цих організацій відвідували село, оглядали будинки. І якщо серед мешканців є незадоволені, то це – ті люди, будинки яких не мають критичних пошкоджень. Бо благодійники допомагали насамперед тим, хто потребував у відновленні житлового стану будинку. Оцінювалися пошкодження, і якщо робилися висновки, що цей будинок потребує лише невеликого ремонту, то рішення про допомогу не приймалося, бо благодійники теж мають обмежені ресурси.

Староста села Правдине зазначила, що допомога саме благодійних організацій важлива ще й тим, що вони надавали мешканцям будматеріали для відновлення не лише житла, а й господарських будівель, які є невід’ємною складовою повноцінного сільського життя:

– За програмою «Пліч-о-пліч» можна відремонтувати тільки житло. Але людям треба десь тримати худобу, зберігати інвентар для сільгоспробіт, мати надвірні будівлі для інших потреб. А у багатьох людей усі ці будівлі були зруйновані, і відновлення та ремонт їх – величезна проблема. Тому дуже добре, що деякі благодійники надавали людям будівельні матеріали без умови використання їх лише для ремонту житла. Завдяки цьому мешканці можуть відновлювати присадибне господарство.

Благодійники допомогли відремонтували близько 90 домогосподарств на території Правдинського старостинського округу.

Поки що залишається відкритим питання відновлення повністю зруйнованих будинків. Такі роботи, які потребують досить-таки значного фінансування, зараз в зоні бойових дій не проводяться. Це викликає незадоволення власників зруйнованих будинків. Але поки що єдине, що залишається цим людям, чекати.

Окрім великої кількості зруйнованих і пошкоджених будинків, є ще одна велика проблема – відсутність водопостачання. Відновлення цієї системи, знищеної внаслідок російської агресії, коштуватиме 57 млн грн. Любов Шевченко каже, що вже проведений тендер, визначена підрядна організація, яка проводитиме відповідні роботи поетапно.

А зараз мешканцям сіл Правдине, Нова Зоря і Таврійське воду привозять. До січня 2024 року це робилося за проектом Міжнародної організації міграції. Зараз допомагає керівництво Білозерської громади, а також київська компанія, яка орендує на території округу 2 тисячі гектарів сільськогосподарської землі.

– Чимало мешканців намагаються самостійно вирішити проблему водопостачання, – каже староста. – Люди облаштовують свердловини, технічні басейни. Хоча є й такі, хто нічого не робить, а лише просить, щоб йому привозили воду.  

Ще одна серйозна проблема – вибухонебезпечні предмети, яких російські окупанти залишили в землі дуже багато.

За словами Любові Шевченко, треба розмінувати близько 7,5 тисяч гектарів землі. Цим займаються співробітники ДСНС, допомагає Данська рада у справах біженців.

Староста каже, що деякі фермерські господарства вже відновлюють роботу: вирощують озиму пшеницю, ячмінь, соняшник. І є сподівання, що з часом від окупаційного «спадку» звільнять всі землі.    

Дана публікація була підготовлена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.             

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки