Підтримати

Через село Бобровий Кут ми проїздили неодноразово, починаючі з весни 2023 року. Більшість будинків тут постраждали від російських обстрілів і виглядали напів закинутими. Влітку ми фіксували якісь будівельні роботи, але їх результати вдалося побачити тільки зараз. 

До війни у маленькому селі Бобровий Кут жило трохи більше 500 людей. Розташоване в 12 км від залізничної станції Калініндорф, від якої майже нічого не залишилося, воно стало фактично передовою російсько-української війни влітку-восени 2022 року.

Росіяни з березня 2022 року контролювали село, а українські воїни наступали через Інгулець. В ході боїв було пошкоджено, або знищенно під сотню будинків. 

Їх і доси видно в селі, але вже в меншості. 

Зараз Бобровий Кут, який ще в травні 2023 року був у суцільних руїнах, можна назвати еталоном відновлення на Херсонщині. 

Тут уже відбудували чи не 100% пошкоджених через бойові дії будинків. Силами благодійників, програми “Пліч-о-пліч” та місцевої влади у населеному пункті відремонтували трохи більше 80 будинків.

Мешканці кажуть, що відбудувати залишилось ще 8 – вони були повністю знищені. 

“Ніде такого немає, як в Бобровому Куті!, – каже староста Бобровокутського округу Любов Кравець. – Ніхто на це даже не сподівався”.

Складнощі, щоправда існують, і перш за все із бюджетними розрахунками. Але навіть вони не можуть затьмарити результат. 

Ми стоїмо на вулиці, по обидва боки майже скрізь – акуратні будинки з одинаковими дахами і схожими фасадами. Це робота рук майстрів із Дніпропетровщини. Темно червоні дахи – результат роботи минулого року. І люди із захватом показують, що вийшло. 

“У нас була дерев’яна веранда – нічого цього не було. То до нас спочатку прийшли зробили дах, потім – веранду, вікна позаміняли, двері. То ми дуже вдячні Дніпропетровській області – самі б ми цього не зробили”, – розповідає місцева жителька Ірина.

Її двір чистий та охайний, в палісадніку пробиваються перші весняні квіти, а поряд штабелями лежать ящики з під російських снарядів. Їх тут використовують у якості палива.

У ще однієї мешканки Бобрового Кута Лариси Миколаївни уламками пошкодило дах і фасад – зараз її будинок уже відновлений. 

Лариса Миколаївна запрошує нас до своєї господи – маленький чорний собачка заміть того, щоб гавкати радісно махає хвостом.

“Пофарбували дах нам, стіни. Управились хлопці за дня три, такі молодці”, – додає жінка.

Поруч із будинком Марії Володимирівни, яку ми зустрічаємо на вулиці жили росіяни.

“Отамо, де зупинка, – показує вона, – і за городом [жили росіяни]. Можете зрозуміти, в якому місці я жила. Сюди вони йдуть, по воду до мене йдуть, сусідська хата пуста – через двір ідуть. І я в оточенні тут”.

Її будинок, де були пошкоджені вікна, дах і фасад почали відновлювати у вересні минулого року. 

“З хлопцями, які ремонтували ми зідзвонюємось досі. Зробили на совість, молодці”, – додає Марія Володимирівна.

Разом з тим, певний – невеликий відсоток будинків у Бобровому Куті – залишаються невідремонтованими. Причина такого – або відсутність у власників документів, або ж відсутність самих власників. Однак порівняно з більшістю населених пунктів на правобережній Херсонщині ситуація тут набагато краща.

Також досі не відремонтовані знищені будинки. Для їх відбудови потрібні великі кошти, тож, за словами начальника Калинінської військової адміністрації Максима Кожемяки, чекають грошей з держбюджета та пропонують власникам отримати сертифікати для придбання нового житла. 

Цей шлях, як показала практика, менш затратний для держави і людина може отримати вже готовий будинок. 

На деокупованій Херсонщині із 26 000 пошкоджених об’єктів на кінець березня відбудували 3200. 

У межах програми “Пліч-о-пліч” на початок квітня відновили 1119 будинків. Ще на 108 ведуться роботи.

У 10 населених пунктах звільненої Херсонщини не живе ніхто. 

Дана публікація була підготовлена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки