Підтримати

Російська окупація і економічний добробут – речі кардинально несумісні. Крим протягом восьми років – дотаційний. Економіка окупованої частини Донбасу (так званої «Л/ДНР») в такому стані, що про неї можна казати або добре, або нічого. Останнє, до речі, нещодавно опосередковано визнав навіть російський прем’єр-міністр Михайло Мішустін, сказавши, що економіку «ДНР» і «ЛНР» треба «перезавантажувати».

Але російські пропагандисти розповідають якщо не про «економічне диво», то про начебто істотне пожвавлення економічного життя на окупованих територіях. Принаймні в тій реальності, яку намагаються створити пропагандисти, окупація мала на загарбані українські території безперечно позитивний вплив.

Що кажуть окупанти          

Так званий «тимчасово виконуючий обов’язки губернатора Херсонської області» Володимир Сальдо в інтерв’ю одному з російських прокремлівських телеканалів сказав, що «евакуація», а точніше, втеча херсонських колаборантів на лівий берег Дніпра позитивно вплинула на життя цієї території, а особливо, приморських міст Скадовськ і Генічеськ.

«В Скадовськ, Лазурне, Генічеськ та в інші населені пункти на березі Азовського і Чорного морів переїхали наші спеціалісти херсонські. Вони працюють, отримують заробітну плату. Тому життя «закипіло». Генічанам і скадовчанам це навіть вигідно. Крім того, військові [російської окупаційної армії, які перебувають на Херсонщині] теж отримують заробітну плату і роблять свій внесок в економічний оборот Херсонської області», – сказав Володимир Сальдо.

Пропагандистка, яка брала у нього інтерв’ю теж казала, що на окупованій частині області працюють заклади харчування, магазини. Тобто, підказувала «тимчасовому губернатору» тональність відповіді.

Чому це брехня

Ми поспілкувалися з мешканкою Скадовська, яка влітку 2022 року виїхала з міста і зараз живе на неокупованій частині України. Спілкувалися на умовах анонімності, бо у людини лишилися родичі, які живуть на окупованій території.

«Ніякого економічного процвітання в Скадовську немає, – каже наша співрозмовниця. – Родичі, які зараз живуть в місті кажуть, що більш-менш нормально почувають себе люди, які співпрацюють з росіянами. Окупанти поки що дуже добре оплачують послуги зрадників. Наприклад, директори підконтрольних окупантам шкіл отримують трохи більше 100 тисяч рублів при тому, що, наскільки мені відомо, в РФ директори шкіл в невеликих містах і в селах здебільшого отримують в місяць не більше 80 тисяч, а 100-120 тисяч – зарплата директора хорошої школи у великому місті. Але бажаючих працювати на окупантів відносно небагато серед тих, хто зараз живе в Скадовську. Я знаю родини, де люди пенсійного віку оформили російські пенсії лише заради того, що молодші члени родини не ставали заради заробітку колаборантами, не псували собі біографію. Зараз пенсіонери на окупованих територіях отримують 10 тисяч рублів на місяць. Чимало скадовських родин зараз живуть на 10-20 тисяч рублів в місяць. Враховуючи «космічні» ціни в місті, таке життя – зовсім не процвітання».

За словами скадовчанки, ніякого «кипіння життя» в місті немає:

«Незадовго до від’їзду зі Скадовська я заходила провідати родичів, трохи засиділася у них, і йшла додому десь близько 14 години. Було дуже лячно йти по спорожнілому місту, зустрічаючи лише російських військових. І зараз родичі мені кажуть, що більшість людей намагаються зробити всі свої справи в першій половині дня, а після 14-ї місто «вимирає». Тож про яке нормальне життя можна казати?».

Містяни кажуть, що цього року не буде ніякого курортного сезону, бо майже усе узбережжя оголошене окупантами «закритою зоною», там встановлені фортифікаційні споруди.

За словами скадовчанки, в окупованому місті якщо і є економіка, то хіба що тіньова:

«Деякі магазини і кафе дійсно в місті працюють, але люди кажуть, що ці заклади навряд чи мають хоч якусь офіційну реєстрацію. Кажуть що заклади «кришують» або росіяни, або місцеві колаборанти. Російські військові в цих магазинах і кафе вільно купують спиртні напої, незважаючи на «сухий закон». Власне, для окупантів його немає, у них майже щовечора – гулянки».

Наша співрозмовниця каже, що високооплачувані співробітники окупаційних структур не горять бажанням витрачати гроші в Скадовську чи в Генічеську:

«Знайомі розповідали мені, що колаборанти час від часу їздять за покупками в Крим, де ціни значно нижчі, ніж у нас, і асортимент товарів значно більший. Чула я таке і про генічеських окупантських посіпак, для яких, до речі, їздити в Крим значно простіше через меншу відстань до півострова. У нас виручку магазинам і ринкам роблять переважно пенсіонери і рядові працівники міських комунальних підприємств. Тобто, небагаті люди, для яких поїхати в Крим дуже проблемно. Додайте до цього, скоріше за все, повністю тіньову роботу магазинів і закладів харчування. Додайте й те, що окупанти і колаборанти здебільшого не знімають житло, а живуть в будинках і квартирах скадовчан, які виїхали з міста. І ці «квартиранти» до того ж користуються комунальними послугами, не оплачуючи їх. Ось таке «процвітання» в Скадовську».        

Чому це важливо

Окупацію українських територій росіяни цинічно називають «визволення». І тому вони усіляко намагаються переконати своїх громадян та мешканців інших країн, що «принесли добробут і процвітання» на «визволені» території.

Наприклад, пропагандисти не втомлюються казати про те, «як за Росії покращилася ситуація в Криму», умовчуючи, що тільки в 2022 році, федеральні дотації для окупованого українського півострова склали 189 мільярдів рублів, тоді як Крим заробив самостійно всього 66 мільярдів. А загалом за вісім років росіяни «влили» в Крим 1,37 трлн руб. Це – дані з російських джерел.

Ніде на окупованих українських територіях росіяни не змогли налагодити нормальну економіку. Кремль «годує» окуповані території, обкрадаючи громадян своєї країни. Крим як «вітрина» і «зразково-показовий» окупований регіон отримує більше фінансування, Донбас тримають на «голодному пайку». Запроваджені стосовно Росії санкції дуже скоро призведуть до зменшення фінансування навіть «вітринного» Криму. Але навіть там при колосальному фінансуванні окупанти не змогли створити самодостатню економіку.   

Тому лишається лише робити пропагандистські картинки про «економічні дива» на окупованих територіях, видавати бажане за дійсне. Мешканці окупованих територій бачать реальну ситуацію, але їх думка не цікавить окупантів.

Цей матеріал було написано ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” в рамках програми IWPR «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” i не відображає погляди Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки