Підтримати

В засобах масової інформації заговорили про появу методичок для російських пропагандистів щодо можливого відступу з Херсона.

Ми розібралися, хто з росіян про що пише по темі.

Розмови про російських окупантів, які залишать Херсон, точаться вже не перший день.

3 листопада колаборант Кирило Стремоусов у спілкуванні з російським пропагандистом Романом Головановим допустив відступ росіян з Херсона.

Він оцінив ймовірність такого сценарію як “швидше за все”. Вже 6 листопада можливість відступу загарбників допустило пропагандистське видання “Readovka”.

У тексті про долю Херсона автор назвав відступ росіян з міста “цілком доцільним” з військово-тактичної і стратегічної точок зору.

Але додав, що ця подія може стати каталізатором політичної нестабільності у самій Росії. Бо це негативно вплине на “патріотичних” і мобілізованих до армії росіян.

Адже Херсон є єдиним захопленим з 24 лютого обласним центром і одним з найбільших успіхів російських окупантів у цій частині війни проти України.

Вже сьогодні “ліберальне” російське видання “Медуза” навело своїх читачів на думку, що такі роздуми на “Readovka” могли з’явитися не просто так.

У “Медузі” написали, що отримали дві методички для російських пропагандистів на випадок відступу загарбників з Херсона.

В першій методичці нібито написано, що Херсон потенційно залишений через складну ситуацію на цьому напрямку.

Ще однією причиною вказані зусилля України та “країн НАТО”, які спрямовані на відбиття Херсона у росіян.

Складна ситуація пояснюється “величезним угрупованням націоналістів”, а зусилля України і “країн НАТО” нібито загрожували “величезним кровопролиттям”.

А Росія кровопролиття нібито не бажає і саме тому її військові потенційно залишили Херсон, евакуювавши (насправді, депортувавши) його жителів.

Крім того, пропагандистам наказали поширювати думку, що ведення міських боїв у Херсоні “недоцільне”, бо “вони завжди найважчі та руйнівні”.

А в цих умовах Збройні Сили України нібито можуть зрівняти Херсон (який Росія вважає своїм) із землею.

Друга методичка наказує російським пропагандистам прив’язати сучасну російсько-українську війну до Північної війни XVIII століття.

Прив’язка має йти по лінії Полтавської битви. Що ось тодішня російська армія до неї відступала, а у битві за Полтаву перемогла і це призвело до “перелому у війні”.

Нібито так само має бути і з Херсоном – що це останній потенційний відступ, а після нього вже тільки “перелом” і “перемога”.

При використанні цієї тези пропаганді наказали звернути увагу на тематичний виступ дипломата, політолога і члена наукової ради при Радбезі РФ Анатолія Торкунова.

У його виступі на зустрічі президента країни-агресора Володимира Путіна з істориками є згадування саме Полтавської битви.

Рядові росіяни та їх посібники, схоже, теж живуть у інформаційній реальності можливого відступу з Херсона.

Про це свідчать перехоплення їх телефонних розмов, які публікує на своїх Інтернет-ресурсах Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Наприклад, в одному з перехоплень бойовик з окупованих територій Донбасу висловив думку, що росіяни більше здають Херсон, ніж утримують його.

А в іншому перехопленні російський військовий Роман Федорінов розповідає батьку про брехню пропаганди щодо наступу окупантів на Херсонщині і свій від’їзд з регіону.

А що насправді?

Україна вважає маневри росіян у Херсоні інформаційною операцією.

Про це говорив Президент Володимир Зеленський. Таку ж думку поширює військове командування (Генштаб і ОК ЗСУ “Південь”) і законна влада Херсонщини.

На думку офіційних осіб, маневри російських окупантів щодо “відступу” з Херсона покликані заманити ЗСУ в місто.

Де, за ймовірним задумом російських загарбників, українські військові потраплять в умови вуличних боїв, які їх послаблять.

А далі росіяни спробують реалізувати фантазії Стремоусова про захоплення Миколаєва та Одеси. Як буде насправді – побачимо. Нам залишається допомагати ЗСУ, чекати і спостерігати.

Розвиваємо проект за підтримки