Підтримати

Херсон став єдиним обласним центром, захопленим росіянами під час повномасштабного вторгнення у 2022 році. Місто було окупованим армією РФ з березня по листопад 2022 року. 

Збройні сили України звільнили правий берег Херсонської області разом із обласним центром 11 листопада. 14 листопада президент Володимир Зеленський уже був у Херсоні.

Видання The Telegraph опублікувало уривки з книги журналіста американського журналу Time Саймона Шустера про Зеленського. У ньому Шустер описує аскетичний побут команди президента в бункері у перші дні повномасштабного вторгнення Росії та розмірковує над особистими трансформаціями Зеленського після початку великої війни. Є там і уривок про візит президента до Херсона у перші дня його звільнення від окупаційних військ. 

“Запрошення з офісу президента прийшло в смс-повідомленні: готуйтеся до поїздки і пакуйте зубну щітку. У ньому не було жодних подробиць про пункт призначення, але неважко було здогадатися: портове місто Херсон щойно звільнили”, – пише Шустер.

Херсон після звільнення. Фото: МОСТ

Журналіст додає, що росіяни зруйнували інфраструктуру міста. Урядові будівлі були заміновані розтяжками. Росіяни також підозрювалися в тому, що залишили там агентів, які могли спробувати вбити Зеленського. Він також знаходився в межах легкої досяжності російської артилерії.

До самого від’їзду Зеленського його охоронці переконували його зачекати з візитом. “Моя охорона була на 100 відсотків проти цього, – цитує президента Саймон Шустер. З мого боку це трохи нерозважливо”.

Втім, на питання журналіста, для чого тоді це робити, Зеленський відповів, що це народ. 

“Дев’ять місяців вони перебувають в окупації. Так, у них було два дні ейфорії. Скоро вони впадуть у депресію”, – зазначив президент.

Херсонці вітають ЗСУ. Фото: МОСТ

Першою зупинкою Володимира Зеленського з командою у Херсоні стала площа (Свободи, – МОСТ)

Протягом двох днів, пише Шустер, натовпи людей заповнювали її, щоб відсвяткувати визволення. 

“Одна з помічниць Зеленського, Даша Зарівна, яка виросла там, дивилася на це місце мало не зі сльозами на очах. “Я боялася, що більше ніколи не побачу це місце”, – цитує журналіст Зарівну.

Коли пролунав перший вибух, ідеться у книжці, всі завмерли, дивлячись на небо в пошуках снаряда. Потім пролунав ще один вибух. Вибухи продовжувалися, але Зеленський, який стояв поруч зі своїм Land Cruiser, не здавався стурбованим. Він, як завжди, відмовився надіти каску або бронежилет.

Президент вітає солдатів, які звільняли Херсон. Фото: МОСТ

Коли хтось на площі Свободи вигукнув “Слава Україні!”, президент пішов вітати натовп. 

“На розчарування своїх охоронців. – Додає Саймон Шустер. – Журналісти кинулися вгору, заблокувавши президента в тисняві, яку його охорона не могла контролювати. В очах одного з них був жах, коли він сканував натовп на предмет погроз. Зеленський посміхнувся і помахав рукою. “Як ви?” – сказав він своїм прихильникам. “Усе гаразд?”.

З площі президент рушив до підземного командного пункту – там він мав зустрітися з офіцерами, відповідальними за південний фронт. 

Зеленський у натовпі херсонців. Фото: МОСТ

“Ніхто не виструнчився і не віддав йому честь. Більшість залишалися у своїх кімнатах. Один продовжував дрімати, потім натягнув на себе форму і повернувся до роботи”, – описує візит журналіст.

Пізніше Зеленський сказав, що він завжди волів би, щоб його вітали як рівного зі своїми солдатами, і відсутність парадності не здалася йому ознакою неповаги.

“Коли ми повернулися до президентського потягу, сонце вже сідало. У його приватному вагоні я сів навпроти нього, а він взяв до рук книгу про Гітлера і Сталіна, дослідження про двох тиранів. Він сказав, що не знайшов часу, щоб прочитати її”, – такими словами завершується уривок про візит до Херсона із книги Шустера.

Пізніше, після повернення до Києва, Зеленський скаже, що звільнення Херсона від російських окупантів стало переломним моментом у війні, який вказує на те, що перемога буде за Україною.

Перший масований обстріл Херсона станеться в ніч з 24 на 25 листопада 2022 року. Тоді росіяни обстріляють Житлоселище з Градів.

24 грудня, напередодні Різдва, армія РФ ударить по центру міста. 10 людей загинуть, 62 – отримають поранення.

Результати першого масованого обстрілу Херсона. Фото: МОСТ

Ворог застосовуватиме проти цивільних все, що у нього є на озброєнні – авіацію, міномети, танки, “Гради”, БпЛА, балістику. 

У червні 2023 року від повені, спричиненої підривом росіянами Каховської ГЕС, суттєво постраждає Корабельний район міста. Наслідки підтоплення та руйнації долатимуть мало не до середини осені.

За грудень 2023 року лише 9 днів армія Росії не обстрілюватиме місто. 17 людей загинуть, 73 – отримають поранення.

255 дітей народиться з моменту деокупації Херсона. 

11-річний хлопчик загине 31 грудня 2023 року.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки