Підтримати

Вулиця Старопортофранківська в Одесі. Тут у приміщенні Південноукраїнського національного педагогічного університету імені Ушинського розташований Veterans Hub Odessa – організація ветеранського простору. 

Світло – це перше, що тебе зустрічає, тільки-но ти стаєш на поріг хабу. Білі стіни, досить просторо, відчутна енергетика спокою та підтримки. Трохи метушні. Дівчата, які обговорюють свої робочі питання. 

-А де тут виставка?

-О! Проходьте, вона в наступному залі.

У не менш світлій залі, з частково скляними стінами, розміщена виставка робіт херсонської художниці Світлани Юрʼєвої. На тій самій скляній стіні постають окремі ілюстрації, виконані в техніці акварельного живопису. 

«50 відтінків зеленого» – саме так назвала свою добірку ілюстрацій авторка.  

Цікава назва! Як виникла ідея її створення і що надихало? 

Перебуваючи в Одесі, я чи не щодня бачу військових: хто на реабілітації, хто з інших причин. Кожного разу, дивлячись на них, мені хочеться сказати їм “дякую”. Але промовити слова подяки саме словами чомусь важко. Тому у мене постало питання до самої себе, як саме я це можу зробити. Що цікаво, я маю багато друзів військових, і їм я можу сказати дякую, а людям, причетним до майбутньої перемоги, – не можу. Вирішила, що буду робити це через малюнки – для мене це найкращий шлях.

Тобто відтінки зеленого це про камуфляж?

Це відтінки того зеленого, які ми бачимо на автівках, на хлопцях, дівчатах…

Озираюсь і бачу, що кожна ілюстрація – це окремий сюжет. Довершена історія, дуже схожа на реальне життя. Питаю у Світлани, що саме її надихало.

«Кожен сюжет – це своя історія. Перший сюжет був про NLAW, він має двозначну назву, підписано «Мій коханий». NLAW  нам допомогли в перші дні повномасштабного вторгнення.

«Не бійся, відмиємо» – це домашня така ілюстрація, вона близька до тих, хто повертається додому на день чи два. Вони дійсно намагаються відмити той запах війни. 

«Додому» – теж така ілюстрація, яка викликає в мене приємні спогади. Я бачила на 8 березня, як хлопці повертаються буквально на ніч, тягнуть букети, торти, дітям великі класні іграшки. 

Кожна ілюстрація має свою історію. Деякі ілюстрації – про справжніх людей. Це поет і військовий Павло Вишебаба. Він пише класні вірші і їх не можна не читати. 

Є люди, які можуть себе впізнати. Наприклад, робота є “Хлопець в окопі”. 

В основу лягла фотографія конкретної людини і він себе впізнав. Сказав: «Схоже на мене». Я сказала: «Так, майже ти». 

Навіть для роботи «Студент» прототипом став Оксен Лісовий (військовий, наразі міністр освіти та науки України, – ред.). На ілюстрації він читає Кобзаря», – каже Світлана.

Чи ця кількість ілюстрацій вже повна, чи є ще в планах додати кілька робіт? 

Ні, не завершена. Вчора народилася одна ілюстрація, сьогодні, ще три висять в одеському Залі художника на Торговій, 2. З кожним днем ілюстрацій стає все більше, тому виникла потреба експонувати саме репродукції, оскільки хочеться, щоб ілюстрації виставлялися одночасно в декількох місцях. 

– Чому саме акварель?

Я такий автор, який любить різні підходи. Але акварель я називаю своєю маленькою медитацією. Це така техніка, яка одночасно дуже складна, але для мене вона лікувальна. Ще є момент: мої знайомі, які ходили вчитися до мене малювати, коли почалося вторгнення мусили полишити свій дім, і перше, що вони брали з собою – саме акварель. Вони не професійні художники, однак вони розуміли, що без цієї частинки творчості вони не зможуть.

А як розумієте, що картина довершена?

Я люблю деталі. Наприклад, на одній з картин можна побачити коробку «Нова Пошта». В дійсності, набагато більше часу йде на те, щоб створити картину у себе в голові. На переніс образу на папір йде менше. Поки я повністю не побачу її, вона не переходить на папір. Тож деталі можу шукати довго,  уточнювати у друзів військових, дивитись довкола.

Саме завдяки військовим ця серія робіт почала виставлятися. 

«До мене прийшов мій товариш і каже: «Давай виставимо. Хлопці побачать – їм буде цікаво». Тому саме військові мене кожен стимулюють творити далі. Я прошу їх розповідати свої історії», – каже Світлана.

Сама Світлана – херсонка. З 5 років вона малює, все життя у неї пов’язане з цим видом творчості. Херсон обожнює, а тому мріє повернутись додому. Цікавлюсь, чи планує відкрити виставку й там.  

«Так, але не сьогодні. Звісно, з безпекових питань. Херсонці можуть ознайомитись з моїми роботами або через екран смартфону, або відвідати виставку в Одесі чи іншому місті, або замовити собі листівку з ілюстрацією. Настане час, і ми зберемося всі разом в Херсоні. Це обов’язково буде», – говорить Світлана.

Насправді, репродукції робіт Світлани Юрʼєвої можна купувати чи організувати виставку робіт та збір коштів на потреби ЗСУ у своєму місті.

«Ці репродукції можуть приїхати за бажанням будь-куди. Можна виставити мої роботи і провести аукціон, у якійсь іншій формі продавати чи просто виставляти і збирати гроші, або проводити арт-терапію. Я підтримаю», – наголошує Світлана.

Наталя Майстренко

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки