Підтримати

Херсонські медіа входять у 2024 рік значно погіршивши співвідношення між кількістю жінок та чоловіків, які зʼявляються у новинах у якості героїв, героїнь, експерток та експертів. Але, разом з тим, ми не фіксуємо сексизму та стереотипів щодо жінок та чоловіків. 

Такими є дані моніторингу Інституту масової інформації, який проводився з 5 по 10 лютого 2024 року. У ході дослідження було промоніторено пʼять місцевих медіа: Херсон онлайн, Суспільне: Херсон, Типовий Херсон, Вгору та МОСТ. Останнє медіа ми довгий час не моніторили, зважаючи на існуючий конфлікт інтересів експерта ІМІ Сергія Нікітенка, який є власником видання. Однак із лютого, відповідно до вимог методології моніторингу, які передбачають дослідження найбільш популярних медіа регіону, МОСТ є у моніторингу, але його дослідженням займалася регіональна представниця ІМІ з іншої області. 

Всього в ході моніторингу було проаналізовано 50 новин у кожному медіа з метою отримати дані щодо кількості експерток і експертів, героїнь і героїв у регіональних новинах, дослідити тематичний поділ новин, а також зафіксувати випадки сексизму і стереотипів щодо чоловіків та жінок.

На початку матеріалу ми співставили результати подібного дослідження, проведеного рівно рік тому. Тут і надалі ми порівнюватимемо цифри, аби зафіксувати зміни та пояснити ці цифри.

Загальні цифри

Отже, лише 24% експертних думок у поионіторених медіа належать жінкам. Рік тому цей показник був на рекордному, за всі роки моніторингів ІМІ херсонських медіа, рівні – 44% всіх експертних коменатрів належали жінкам. І тоді, і зараз головною ньюзмейкеркою залишалася начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк. Але про це далі.

Співвідношення героїнь до героїв у новинах цьогоріч складає 35 на 65%, тоді як минулоріч жінок-героїнь у новинах було 43%.  Тут перекос відбувся за рахунок великої кількості новин про судові процеси над підозрюваними у колабораціонізмі, яких виявилося значно більше за підозрюваних у державній зраді і колабораціонізмі жінок. 

Ми не зафіксували жодного факту сексизму у новинах та навіть стереотипів про жінок та чоловіків. Другий рік поспіль пресслужба поліції не розсилає пресрелізи про дорожньо-транспортні пригоди, отже, новин про “білявку, що вʼїхала в когось” у медіа просто немає. 

У яких новинах більше жінок?

Цілком очікувано, 100% героїнь і експерток ми виявили у новинах про медицину. 100% експерток та 53% героїнь зафіксовано у новинах про культуру. І хоч таких новин у херсонських новинах обмаль, зустрічаються такі, де фігурують тільки жінки, як, наприклад, у матеріалі Суспільного про проєкт “Місто щасливих дітей” Херсонського обласного центру народної творчості. По 50% експерток і 33% героїнь ми зафіксували у кримінальних та суспільних новинах. Значна частина кримінальних новин стосуються подробиць досудового слідства, судів та процесуальних рішень щодо підозрюваних і обвинувачених у злочинах проти державності.

У новинах фігурували очільниці окупаційних органів управління медзакладами, окупаційна очільниця пенсійного фонду, чиновниця міської адміністрації та інші жінки, підозрювані у пособництві ворогу. Часто про жінок згадують у цілком “чоловічих” новинах, наводячи приклади таких само справ у бекграундах новин. 

На фоні із підозрюваними та підсудними по справах про державну зраду та колабораціонізм цілком гендерно врівноваженими є новини про звичайний кримінал. Наприклад, серед валу кримінальних новин ми фіксували новини про подружжя наркоторгівців, які ще трохи більше двох років тому складали б переважну більшість новин категорії, а тепер виглядають як виключення з далекого минулого. 

У порівнянні із кримінальними новинами, новин на суспільно важливі теми не так багато. Жінки фігурують, частіше за все, у новинах про зоозахисниць або про волонтерські ініціативи

Всі новини про шоубізнес у херсонських новинах присвячені відбору на Євробачення, тож експертів з експертками там немає, а згадок про артистів та артисток порівну. 

У яких новинах домінують чоловіки?

Окрім війни суто чоловічими були новини про політику, економіку та спорт. У спортивних новинах в стрічках зерсонських медіа жінка фігурує лише один раз, і то у бекграунді новини про перемогу самбіста Андрія Кучеренка. Там побіжно згадують про перемогу важкоатлетки Анастасії Касьяненко. Це складає всього 6% від всіх новин спортивної тематики. 

Політичні новини, як правило, представлені передруками із загальноукраїнських видань, і тут значна частина експертів та героїв – чоловіки, хоча єдиний фемінітив, зафіксований у ході моніторингу ми знайшли саме в новині з цієї категорії. Коментаторку Закону про мобілізацію у новині Типового Херсона несподівано назвали адвокаткою. А от в наступній новині про демографію видання вже називає науковицю Еллу Лібанову, яка коментує проблему, демографом.

Експерток у політичних новинах 22%, героїнь рівно вполовину менше — 11%. Така ж ситуація і з економічними новинами. Чи не єдина експертка у новині про енергетику, заступниця міністра  енергетики Світлана Грінчук вперто іменується “заступником”. Жінок-героїнь у цих новинах немає, а експерток – 13%.

Наталія Гуменюк і чоловічий хор: хто коментує війну на Херсонщині?

21% експертних думок у херсонських медіа про воєнні дії у моніторинговий період прозвучали від жінок, і очевидно, що у більшості випадків – від Наталії Гуменюк, яка вже два роки коментує хід бойових дій на півдні України.

Здебільшого ці повідомлення носять характер зведень ОК Південь, рідше – відеокоментарі речниці. Серед експерток ми також фіксували коментарі речниці ГУ ДСНС у Херсонській області Оксани Ульянової.

Здебільшого ж події в Херсонській області, повʼязані із воєнними діями та їхніми наслідками, коментують начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін, начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко та речник ХОВА Олександр Толоконніков. Значно менше події в своїх громадах коментують начальники сільських військових адміністрацій. 

Героями та героїнями більшості новин є місцеві мешканці, постраждалі або загиблі від російських обстрілів населених пунктів правобережної Херсонщини, рідше це військові. 

У воєнних новинах відсоток жінок-героїнь складає трохи більше 36%. Загалом падіння відсотків представлення жінок у новинах у якості героїнь та експерток ми повʼязуємо із певною змагальністю Олександра Прокудіна та Романа Мрочка – хто перший зʼявиться у медіа із повідомленням про черговий обстріл. А оскільки саме новини про війну є найбільшою часткою новин, загальний відсоток залежить виключно від них. Очевидно, що чи не єдина жінка, яка має право коментувати воєнні питання на Херсонщині, не встигає за очільниками області та обласного центру. 

Відсутність сексизму та стереотипів теж безпосередньо повʼязані із новинами про війну, адже переважна більшість цих новин написані на основі офіційних повідомлень, де цьому немає цьому місця. 

Сергій Нікітенко, регіональний представник Інституту масової інформації у Херсонській області

З метою уникнення конфлікту інтересів видання МОСТ моніторилося регіональним представником ІМІ з іншої області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки